Netthjelp

Hjelp til selvhjelp for de som vil lage film.

For å finne hva som er dramatisk i en tekst kan det hjelpe å se etter disse tingene:

• Hva vil de som er med?
Vil de det de sier de vil, eller har de en skjult vilje? Hva er i så tilfelle det?

• Hva er konflikten?
Konflikten springer oftest ut av at de som er med vil forskjellige ting. Finn konflikten. Hva hindrer eller gjør det vanskelig for aktørene å få det som de vil?

• Hva blir fortalt?
Det er ikke alltid at det som fortelles er det det egentilg handler om. Finn ut hva som er skjult i teksten, hva er det egentlig som blir fortalt? Og hvordan blir det fortalt?

• Hva er spennende?
Finn ut hva som gjør det spennende, hvor i teksten det virkelig topper seg, det er ikke sikkert det er voldsom action, det kan godt være at det som gjør det spennende er at det ikke skjer noe i det hele tatt. Finn ut hva det er.

Når du har oversikt over dette begynner det som er vanskelig. Nemlig hvordan skal du klare å fortelle eller vise dette?
Det finnes det uendelig mange svar på, og det er her magien i en god film ligger, dette trenger trening og talent, og på biblioteket finnes det helt sikkert noen bøker om hvordan man lager film, på nett kan du også finne mange gode tips og råd.

www.nva.no er et nettsted for videoamatører. Dette er et ressurssenter hvor videoamatører kan få nyttig informasjon om alt som har med amatørvideo å gjøre, og utveksle erfaringer med likesinnede. Her finner du massevis av gode råd og linker til andre steder med enda flere råd og tips. Denne bør du sjekke ut!

www.nfi.no er nettsidene til Norsk film og har flere gode råd og tips de også. Her kan du også lese om Amandusfestivalen som er en film festival hvor unge mennesker kan sende inn sine bidrag. Kanskje deres er godt nok for en nominasjon?

Norsk film har også lagt ut en lenkesamling for unge filmskapere.

Trafo sine sider kan du blandt annet søke om støtte til filmprosjekter om du får blod på tann, og finne linker til liknende sider. Trafo tilbyr konsulenttjenesten der ungdom kan benytte seg av forfattere og andre etablerte kunstnere til utvikling av arbeidet.
Trafo er for unge kunstnere mellom 16 og 22, men også for de som snart er 16…

Planet Bollywood er et morsomt sted å la seg inspirere. India har verdens største filmproduksjon, og nesten alt lages i et område de kaller for Bollywood.