Les og lek

Les og lek er et nytt leseprosjekt for barn på SFO/AKS og 1.-4. trinn lansert høsten 2023. Utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Målet er å gi barna gode leseopplevelser og stimulere barnas fantasi og kreativitet.

Les og lek er en gavepakke til deg som jobber på SFO i arbeidet med den nye rammeplanen. Prosjektet egner seg også godt for småtrinnet og kan lett tilpasses til førskolebarn. Ved å bruke litteratur vil prosjektet legge til rette for felles opplevelser, gi rom for samtaler og undring, og inspirere til deltakelse i forskjellige kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

Besøk prosjektets nettside: lesoglek.no.

Les og lek-prosjektet tilbyr ikke gratis bøker, men oppmuntrer til samarbeid med skole- og folkebiblioteket. Ta kontakt med skolebibliotekaren eller din lokale bibliotekar og be om hjelp til å finne fram og låne bøkene i prosjektet, eller avtal med skoleleder om innkjøp til skolen.

Les og lek tilbyr:

  • Lekbaserte aktiviteter til utvalgte bildebøker som kan lånes på biblioteket, en ny bok per måned gjennom skoleåret.
  • Fleksibelt innhold som kan tilpasses rammene på den enkelte SFO og skole..
  • Forslag til tegne- og formingsaktiviteter hvor barna kan leke seg med ulike visuelle uttrykk, og som bidrar til å utvikle barnas skaperglede og kreativitet.
  • Forslag til bevegelsesleker, dramaleker eller bruk av musikk som kan skape fellesskap i barnegruppen og stimulerer barnas fantasi og undring.
  • Ressurs til SFO-ansatte og lærere om hvordan lese og bruke bøker på SFO og på skolen, både ute og inne.

Målgruppen er barn som deltar på skolefritidsordninger i hele landet og på småtrinnet. Aktivitetene er tilpasset barn på 1. og 4. trinn og oppmuntrer til lesing og lek på tvers av aldersgrupper. Det er også mulig for foresatte å ta initiativ til lesing og lek hjemme ved å bruke ressursene på nettsiden.

Aktiviteter og materiell er tilgjengelige på lesoglek.no.
Kunst i Skolen, Nesodden Teaterfabrikk og Toril Hægeland fra OsloMet er samarbeidspartnere og bidrar med sine kompetanser inn i prosjektet.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet og Kulturtanken.

Påmelding her