Intervju med forfatteren av Høsten
Jan Henrik Nielsen er 38 år gammel, født og oppvokst i Kristiansand. Bor i Oslo og jobber som jurist. Han bruker stort sett fritiden på å skrive, og så leser han mye og er opptatt av film. Hans første bok, Høsten, er med i tXt 15. Den ble også nominert til UPrisen - årets ungdomsbok.
Hvordan ble du forfatter?
– Jeg har alltid lest mye og vært masse på biblioteket. Jeg har alltid drømt om å bli forfatter og begynte vel å prøve på det da jeg var 15 år. Da begynte jeg å skrive dikt og fortellinger som jeg forsøkte å få til så bra som mulig.
Høsten er din første bok og du har hatt stor suksess. Den ble nominert til UPrisen – årets ungdomsbok og du fikk Trollkrittet for beste debut-bok i 2011. Både unge og gamle liker Høsten.Hvorfor?
– Jeg tror at noe av det som gjør at folk liker boken, i tillegg til at den har et dramastisk utgangspunkt og er spennende, er at den handler om noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Boka handler egentlig mest om barndom og ønsket om å oppleve vanlige verdifulle ting – som å bade og leke. Og så handler den om kjærlighet og mot – noe som er veldig viktige ting for alle.
Hvordan ble boka til? Hva kom først: Historien eller karakterene?
– Begge deler. Boka har utgangspunkt i bunkere som jeg lekte i da jeg var liten i Kristiansand. Jeg opplevde det som veldig spennende og samtidig helt vanlig – siden de lå like ved siden av huset vårt. Og jeg tenkte på forskjellige historier om at verden var tom og plutselig var de to søstrene nede i bunkeren – og da løsnet hele historien.
Høsten er en dramatisk historie. Er det noen spesiell grunn til at du skriver om et sted hvor sykdom har drept eller jagd folk på flukt?
– Det var ikke så viktig hva som hadde skjedd – at folk hadde blitt drept eller flyktet – det viktige var at jentene var helt alene – så deres utforskning av verden og mot fikk plass.
Hvordan jobber du når du skriver?
– Jeg tenker mye på skriving – og det dukker hele tiden opp bilder og ideer i hodet som jeg noterer meg. Når jeg skriver – så bare skriver jeg – nesten som å drømme. Og så leser jeg igjennom og ser hvor teksten kan forbedres. Jeg er ikke så nøye når jeg skriver et første utkast – da er jeg mest opptatt av flyt og at teksten får utvikle seg fritt. Best er det når jeg vet hvilken retning teksten skal ha – men ingen detaljer.
Har du noen tips til skrivende ungdom?
– Lese masse og skriv. Og så skrive om ting man er interessert i. Karakterer, situasjoner og historier. Det blir aldri bra hvis man ikke selv er interessert i det man skriver om. Og så kan man kanskje tenke litt på hvorfor en bok er bra – hva er det forfatteren gjør som er fint? Og uten å kopiere – så må man prøve å lære av andre forfattere.
Skriver du på noe nå som du vil si noe om?
– Jeg skriver på noen noveller og jobber med et utkast til en ny roman.
Er det noen forfattere/bøker som inspirerer deg?
– Mange. Jeg leser masse forskjellig. Men de som har vært veldig viktige for meg er Astrid Lindgren, Jules Verne, Michael Ende, Roald Dahl, Ernest Hemingway, Ray Bradbury, David Almond – og filmskaperen Hayao Miyazaki som lager de mest fantastiske animasjonsfilmer – som Min nabo Totoro.
Mer stoff om Jan Henrik Nielsen finner du her.