2011: Hjerterått

Årets tXt-aksjon har tittelen Hjerterått.

Endelig er tXt-aksjonen her igjen. Tittelen i år er Hjerterått. Dette er fjortende året på rad at Foreningen !les inviterer ungdomsskoleelever til gode leseopplevelser fra et bredt utvalg nyere litteratur.

papaAlle som deltar i aksjonen får en pocketbok til odel og eie som består av smakebiter fra ulike sjangre, som for eksempel skjønn- og faglitteratur, dramatikk og tegneserier. Utdragene er hentet fra sytten nyere norske og oversatte utgivelser for barn, ungdom og voksne. Fire av tekstene er på nynorsk, ti på bokmål, en på svensk og en på dansk. Noen av tekstene er lett tilgjengelige, andre er mer krevende. Alle vil i hvert fall finne en tekst som de liker.

Med pocketboken følger en DVD-film som danner grunnlaget for årets konkurranse. Filmen er i grøssersjangeren. I år går konkurransen ut på å svare på fem spørsmål. Man må både ha sett filmen og lest i boken for å finne svarene.

Konkurransedeltakerne har muligheten til å vinne flotte premier, hver for seg og sammen med klassen. Elever som svarer individuelt er med i trekningen av en iPad2 og tre iPod nano 16 GB, mens vinnerklassene premieres med bokpakker. Det trekkes ut en vinnerklasse fra hvert fylke.

Hva mener du om tekstene? Gå inn på txt.no og svar på noen enkle spørsmål. Hver uke trekker vi en vinner som får tilsendt en blodfersk bok/lydbok, og alle innsendere blir med i trekningen av en iPad2. Vinnere blir kontaktet per e-post. Følg med på txt.no!

Lykke til og god lesing!

Hjemmesider

www.foreningenles.no
Her finner lærere og/eller bibliotekare all informasjon om aksjonen, samt ektronisk påmeldingsskjema og evalueringsskjema.

www.txt.no
Nettsiden som henvender seg til elevene med informasjon om aksjonen, lese- og skrivetips og ukentlige konkurranser med bokpremier.

UPrisen – Årets ungdomsbok

Hva liker ungdom å lese? Og hva er den ultimate ungdomsboka? Hvem er bedre enn ungdom til å mene noe om ungdomslitteraturen?

Vi inviterer alle ungdom og ungdomsskoleklasser til å anmelde årets ungdomsbøker. Anmeldelsene danner bakgrunnen for nominasjonene til UPrisen 2012. Bøkene anmeldes på www.uprisen.no. Klasser/ungdom må lage sin egen profil for å kunne anmelde. Det er bare norske ungdomsbøker fra 2011 som kan anmeldes.

Vi søker kritikerklasser som vil få en spesiell rolle som anmeldere. Klassene vil få tilsendt ungdomsbøker gratis mot at de forplikter seg til å skrive minst en anmeldelse av hver bok på www.uprisen.no. Meld din interesse til les@foreningenles.no Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen .

Premier til de klasser og ungdommer som anmelder mest.

Om oss

tXt-aksjonen er en del av den nasjonale strategien ”Skapende læring” – strategi for kunst og kultur i opplæringen 2007-2010. Strategien legger opp til at tXt-aksjonen skal brukes i ungdomsskolen.

Foreningen !les er en ideell forening med medlemmer fra hele bredden av bok-Norge; bibliotekene, forleggerne, bokhandlerne, skribentene og aktører fra utdanning og forskning. Formålet er å spre engasjement for lesing blant hele befolkningen. !les er en av de fremste formidlerne av litteratur som kunst og kultur i norsk skole, og mottar driftsmidler over statsbudsjettet fra Kultur- og kirkedepartementet og fra medlemsorganisasjonene. Les mer om hvem som står bak !les og prosjektene www.foreningenles.no og www.txt.no.

Bokliste

Her ser du bøkene vi har hentet utdrag fra til årets aksjon.

Les mer