Smakebit

Utdragene er bundet sammen til en fortelling som er skrevet spesielt for Hypertekst av forfatteren Kari Sverdrup. Se en smakebit her.

tXt2001: Hypertekst
av Kari Sverdrup

Utdrag fra teksten:

smakebit« Butikksjefen rakte støvekluten til Teus: – Tørk av tv-skjermene, og når du har gjort det, kan du gå for dagen.
Teus sukket, støvtørking var vel ikke akkurat det han hadde drømt om som arbeidspraksis. Men han satte igang.
Det skjedde da han holdt på å tørke av den femte skjermen. Noe glimtet tilunder fingrene hans. Et blått lys … noen bokstaver flimret fram: ny melding … De forsvant nesten før han rakk å lese dem. Så dukket en tekst opp, og den ble stående …»

4
Konsertsalen

konsertsalAria snek seg stille gjennom sidedøra til konsertsalen. Koret var ferdig med øvelsen sin. Notestativ og stoler sto hulter til bulter på scenen. Fort sprang Aria opp de tre trappetrinnene, hun så seg om et sekund. Så falt blikket på dirigentpulten. Hun slengte dirigentens noter på gulvet. La de to papirarkene hun bar i hånden på bordplaten i stedet. Så smatt hun inn i skyggen bak sceneteppet.

Bare det nå var Teus som fikk jobben med å rydde her inne! Aria tygde litt på den ene lillefingerneglen. Hun sjekket id–senderen. Den lille røde lampen blinket ikke. Altså hadde hun virkelig greid å sabotere den. Inntil vaktene fant ut at den ikke virket og satte i gang «Det store søket». Hun hadde skaffet seg litt tid, men hvor lang, det visste hun ikke.
«Skynd deg, Teus,» tenkte hun.
Da ble den store dobbeltdøra åpnet, lys fra hallen utenfor lyste opp de bakerste stolradene. En gutt i blågrønn uniform sto i åpningen.
Aria pustet lettere.
Teus gikk fram til scenen, hoppet opp på den. Begynte å samle sammen notearkene.
«Dirigentpulten,» Aria lukket øynene og forsøkte å sende tanken over til ham. «Se på dirigentpulten.»

Fra Oljeøyas arkiv:

Aria Minos: f.nr 15.10. 86. 381
Far: Andreas Minos, øverste administrator.
Mor: Pasia Minos, forsker
Bosted. Leilighet 300, Oljeøyas bygning 3
Kjennetegn: Hår: mørkt, øyne: brune, høyde: 168 cm.
Skole: Oljeøya, klasse 10.

Teus Haraldsen: f.nr: 06.12.85. 49182, norsk statsborger
Far: Harald Haraldsen, arkeolog/forsker, norsk statborger
Mor: Regina Haraldsen, forsker. Tidl. norsk statsborger, nå fristatsinnbygger.
Bosted: Leilighet 293, oljeøyas bygning 2.
Kjennetegn: Hår: blondt, øyne: blå, høyde: 179 cm.
Skole: Oljeøya, klasse 10.
ta2.gifVaktene møtte den like innenfor dørene til «Hyper». De kontrollerte de små id-søkerne som alle fastboende på Oljeøya måtte ha på seg. Teus hadde allerede lært at de ble kalt «Little-Brother». Så ble de delt i sju lag, en gutt og ei jente på hvert. Teus ble ikke helt misfornøyd da navnet hans ble lest opp sammen med Arias.

Første dag skal dere arbeide i TV-butikken, sa vakten. — Kom med meg!
Teus snudde seg for å se på Aria hva hun syntes om dette, men Aria var forsvunnet.
Vakten ble utålmodig. — Hun var her jo for et øyeblikk siden. Vel, vi kan ikke vente her hele dagen. Du får bli med meg, så kan jeg spore opp henne fra vaktsentralen etterpå. Han tok Teus i armen og nesten dro ham avgårde.

I TV-butikken satte sjefen ham til å pakke ut nye Play-station spill. Teus satte i gang, men han var ikke helt blid. Han hadde trodd det skulle være mer spennende å jobbe her på Oljeøya enn dette. Pakke ut varer, det kunne han ha gjort i en hvilken som helst butikk på land. Og denne Aria.
Trodde hun at hun kunne gjøre hva hun ville, bare fordi hun var datter til Lederen?
Han ble litt blidere da sjefen kom og så at han allerede nesten var ferdig med utpakkingen, og sa at han kunne få prøve ut et av spillene når han var helt ferdig.
Fem minutter senere satt han bøyd over et splitter nytt Play -station. Men det var noe merkelig med dette, for i stedet for introen til et spill, dukket det bare opp en tekst