Spranget

Av: Heidi Sævareid i Nyheter, Uprisen, Uprisen 8 anmeldelser

Om å tørre å ta spranget bort fra et liv man ikke vil ha. Janne har en tvillingsøster som heter Anna. Begge er en del av et religiøst samfunn hvor man taler i tunger og venter på vekkelsen. Janne elsker dansen og drømmer om å kunne danse og leve uten alle tøylene og reglene. Det koster henne dyrt å ta steget bort fra alt og alle hun kjenner. For Anna blir igjen og Janne blir sviktet av gutten hun stoler på.

Tilbake til oversikt

Forlag: Omnipax
Utgivelsesår: 2013

8 anmeldelser av “Spranget

 1. Birk (Skole: Fræna Ungdomsskole)

  Spranget.
  Boka heter Spranget det er den første romanen til Heidi Sævareid. Boka handler om en jente som heter Janne og hennes søster Anna. De er tvillinger og er både talentfulle.
  Men når Anna og Janne har blitt med i menigheten til Zion, blir det lettere. Her får alle være med. Og her er Peter.

  Boka var enkel og lese fordi den har avsnitt, komma, mellom rom. Det var greie bokstaver orda var enkel forstå. Språkbruken var normalt det var ikke banning det var ikke noen stygge ord .

  Boka starte fengende den hadde spenning i seg det er bra men litt senere i boka så sank det litt du mistet litt spenning hets graden i boka men ellers var de en god bok jeg kunne ikke legge fra meg boken først.

  Du har greid å skape en god roman jeg tror at det er mange som kommer til å lese den boken her. Jeg vet ikke om andre bøker hun har skrevet men denne romanen var grei å lese.

  boka handler om en jente som blir bedt ut av en gammel venn og de treffes, mer og mer. Det er en kristen bok handler om guds møter og sånn. men det hovedpunktet i boka er at hun blir med i danse gruppe og hun må ta de store Spranget.

 2. Martine Berg (Skole: Kjøllefjord skole)

  Spranget
  Av Heidi Sævareid

  Spranget er den første romanen til Heidi.

  Jeg fikk ikke med meg noe spesielt budskap, men boka handler om kjærlighet og vennskap mellom ungdommene Janne og Peter.
  Jeg syntes boka er kjedelig fordi den mangler spenningspunkter, og er veldig ensformig skrevet. Jeg klarte ikke å sitte og lese lenge for jeg ble veldig fort lei.

  Noe av innholdet i boken forstår jeg ikke helt, jeg forstår at boken begynner med slutten, men det kan være vanskelig å få en ordentlig sammenheng i boka.

  Jeg ville ikke anbefalt noen å lese denne boka, men boka passer nok likevel best for jenter.

 3. Marit Venn (Skole: Spydeberg ungdomsskole)

  Jannes sprang mot seg selv

  Tittel: Spranget
  Forfatter: Heidi Sævareid
  Forlag: Imprintforlaget
  Utgivelsesår: 2013
  Antall sider: 206
  Anbefalt til: 13-18

  Kort om hva den handler om
  Spranget er skrevet i første person. Vi følger Janne som jobber med å gi slipp på fortiden og gamle følelser. Hun har en tvillingsøster som er det stikk motsatte av hun selv og det kan være ganske slitsomt å aldri være den som får være med. Men når Janne begynner i Zion, en kristen menighet, føler hun seg sett. Folk bryr seg om henne, de er vennlige mot henne og dette er en ny, men god følelse. Hun er en del av fellesskapet. I begynnelsen er alt perfekt, men så, etter å ha gått der et år, er Zion bare negativt. Karen Sofie, ungdomspastoren, som var et forbilde er nå sjefete, kontrollerende og mistenkelig søt og snill. Kveldsmøtene som før var ukas høydepunkt er nå en kveld hvor Janne bare synker lenger ned i sitt eget ulmende sinne.
  Det eneste lyspunktet er Peter. Den enste grunnen til at hun ikke har sluttet før. De har alt som tilsier at det skal funke mellom dem, men Janne klarer ikke åpne seg og har kun rom for det brennende hatet mot Zion og Zions prinsipper. Peter er heller ikke en tilhenger Zion, men godtar at mennesker setter pris på forskjellige verdier. Det gjør ikke Janne, selv om det har gått hele to år siden hun sluttet tar hun fortsatt stor avstand fra Zion og Karen Sofie.

  Min mening
  Forventningene jeg hadde til boka på grunnlag av smakebiten på baksiden var ganske annerledes enn det den faktisk handlet om. Etter å ha lest bak boka tenkte jeg at ”Hm, dette hørtes ut som en bra kjærlighetshistorie.” Men den har noe helt annet i fokus, syns jeg. Hvis man ikke tar utgangspunkt i introduksjonen så er det en relativt god bok, men karakteren forandrer seg ikke noe særlig igjennom fortellingen. I en god bok ville hovedpersonen og evt. andre sentrale karakterer forandret seg til en viss grad ettersom boka utviklet seg og personene fikk utfordringer i fanget. Mens Janne fortsatt har den samme holdningen igjennom nesten hele boka og dette vet jeg ikke om jeg liker.
  Ellers gir den et godt bilde på hvordan det er å være ungdom og være forvirra, forelska, ha forventninger og å plutselig finne ut at ting man trodde man likte kan man ikke kan fordra lenger. Jeg måtte la boka synke litt inn før jeg likte den, men den er verdt å lese.

  Terningkast – 4

  Annmeldt av Marit Venn

 4. sebastian Bosåen Knutsen (Skole: Voss ungdomskule)

  Spranget
  Sjanger: roman
  Terningkast: 1
  Forfattar: Heidi Sævareid
  Sjanger: roman
  Tema: religion og dansing
  Utgjeve: 2013

  Hovudpersonen er Janne. Hovudproblemet er og vera seg sjølv. Ho er leiar i ei religiøs dansegruppe, men veit ikkje om ho er religiøs sjølv.
  Denne boka er kjedeleg, fordi ho ikkje har nokon spenningstopp eller handling. Denne boka kan vere kjekk visst det einaste du bryr deg om er religion, dansing eller og kjede livet av deg! Meininga med denne boka er og kjede den norske ungdommen. Eg har faktisk lest veldig mange bøker, men aldri ei bok som er så kjedeleg(kjem nok aldri til og gjera det heller).

 5. Amalie Barvik Hansen (Skole: Kila skole, 9A)

  Spranget

  Tvillingene Janne og Anna er talentfulle. Anna, pianist og utadvendt. Janne, ballettdanser og krigersk. Anna har venner. Janne har ingen. Da bestemmer Janne seg for å bli med Anna i menigheten Zion. Her får hun venner, og her er Peter. I begynnelsen var det bare fryd og være med i menigheten, men etter en del opp og ned turer i Zion bestemmer Janne seg for og gjøre noen endringer. Ikke alt går som hun hadde håpet på.

  Opplevelsen av boka er helt ok, og den er veldig lettlest. Kapitlene var litt lange, men delt opp i mange avsnitt. Forfatteren er Heidi Sævareid, og dette er hennes første roman. Jeg føler ikke at boka er noe jeg har lest før. Boken er veldig jevnt skrevet så jeg synes ikke at spenningstoppene er så mye mer spennende en resten av teksten. Jeg anbefaler denne boken til jenter mellom 13-15år.

  Anbefaler jeg boken: Ja

 6. Mathilde Steen Valland (Skole: Torstad ungomsskole)

  Spranget
  Forfatter: Heidi Sævareid
  Forlag: Omnipax
  Årstall: 2013
  Antall sider: 206
  Janne er en kristen emodanser fra Oslo-vest. Hun tilbringer så mye tid som mulig alene og er med i den kristne gruppen Zion, men tror ikke på Gud. Hun er der fordi Peter er der. Janne vil ut av Zion og ut av menighetens kontroll.
  Boken tok meg ikke med i handlingen, og den kunne godt ligget på loftet uten at noen savnet den. Det skjer heller ingenting spesielt i handlingen, og problemet er utrolig utydelig. Det virker som forfatteren har prøvd å gjøre boka lettlest, men den har blitt tung. Hovedpersonen oppfører seg mellom ekstremt spesiell og normal på en måte ikke et levende menneske kan forstå. Du får ingen følelser for boka, eller hovedpersonen og ender med å sitte og glede deg til siste side. Boka lovet mye spennende, men endte med å sluke lesegleden min.
  Boka passer ikke for noen. Ikke engang personer som har opplevd noe lignende som det som skjer i boken. Boken er skrevet så dårlig at ingen sannsynligvis vil kjenne seg igjen i den.
  Starten er utrolig treig og det skjer ingenting før halve boka var lest. Det var meningen at boken skulle være spesiell og rystende, men den endte med å være en forbausende begivenhetsløs bok. Boken er uorginal, ganske spesiell, mørk og emo.
  Jeg har møtt ganske mange like hovedpersoner som Janne, men ingen like merkelige som henne. Norske ungdomsbøker har blitt så mørke.
  Jeg anbefaler absolutt ingen til å lese denne boken og blir veldig overrasket hvis noen i det hele tatt liker den. Dette er ingen finale-kandidat!
  Jeg fikk selv lyst til å si til læreren at jeg mistet den på vei hjem fra skolen.

 7. Madelen Pedersen (Skole: Kjøllefjord Skole)

  IKKE LES!!
  jeg er ikke som Anna, jeg er ikke en folk liker med det samme. Og jeg liker ikke folk så lett jeg heller…

  forfatter : Heidi Sævareid

  spranget er en bok som handler om to tvillingsøstre som er helt forskjellig, den ene er hallelujakristen og den andre er ballettdanser som hører på Led Zeppelin. To vitt forskjellige personer som skal komme overens.

  Janne er hovedpersonen i boken som er tvillingsøsteren til Anna. Anna går i en menighet kalt Zion, og når del 2 av boken starter forteller Janne om sin tid i menigheten i lag med søsteren. Den tiden har skapt onde tanker og lite venner. I tillegg til kjærlighetsproblemer med en annen gutt som har gått i menigheten gjør det ikke situasjonen bedre.

  Boken er litt rotete, først på del 3 altså siste del av boken som ikke var noe lang fikk jeg tak i hva som var hele poenget og problemet i handlingen. noen plasser motsier den seg selg i avsnittene, og man står igjen som et spørsmålstegn. Men om man gidder å komme til siste del er den litt spennende og man vil vite hva hovedpersonen kommer fram til.

  Det eneste som gjorde at jeg ville lese videre var at vi får kake på skolen når vi har lest en bok hver, hadde dette vert en bok jeg skulle lest av egen vilje hadde jeg sluttet etter s. 30.

  Min mening er at forfatteren ikke har lykkes med boken.

  Boken får terningkast : 3 – Fordi den bar ikke bra, den var ikke spennende etter s. 50 , men den hadde noe i seg som gjorde at man ville lese videre for å se hva som skjedde. Det var ikke god hoved moral i boken.

  Anbefaler jeg denne boken: Nei

 8. Agnethe jenssen (Skole: kjøllefjord)

  IKKE DEN BESTE

  TITTEL: Spranget

  Jeg synes boka er spennende, men ikke den beste jeg har lest. Det var nesten bare det samme om og om igjen. Det handler mye om menighet og hva de tror på og ikke tror på. Hovedpersonen i boka er Janne, den ene av tvillingsøstrene. Janne er ikke som alle andre. Hun har ingen venner, men blir kjent med Peter som hun hadde kjent for mange år siden. Anne er Janne sin søster. Og hun er bare opptatt av menigheten og gud. Janne går på danseskole og Anne går på pianoskole. De har ikke interesse for det samme. Janne er først med på kristen skolen som Anne går på. Janne møter Peter på kristenskolen og de blir bedre kjent og venner. Etter lang tid bestemmer Janne seg for å slutte. Janne slutter på kristen gruppen, fordi hun har egentlig ikke trodd på gud noen ganger. Hun har bare gått der for Annes sin del. Jeg vil anbefale boka for de som liker litt spenning og romantikk. Terningkast 4.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*