Den einaste som veit (Bebe 3)

Av: Bente Bratlund i Nyheter, Uprisen, Uprisen 32 anmeldelser

Bebe har fått vite kva som er skjedd med Sara. Men ho er den einaste, og ho har lova å ikkje seie det til nokon. Kva kan ho gjera? Faens lovnad.

«Bebe» har grepe lesarane og hausta skryt frå erfarne bibliotekarar.

Serien kan lesast av alle, og er tilpassa jenter med lesevanskar.  Bente Bratlund har gjennom forfattarskapen sin utvikla ei særskild innsikt i kva nett denne lesegruppa treng. Ho er uhyre dyktig til å gje lesaren dei strukturelle byggjesteinane som er naudsynte, og samstundes fange interessa og halde på ho.

Tilbake til oversikt

Forlag: mangschou
Utgivelsesår: 2013

32 anmeldelser av “Den einaste som veit (Bebe 3)

 1. Seline Hansen (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  En jente som heter Bebe som har en venn som heter Sara. Sara har blitt voldtatt og Bebe vil prøve å hjelpe henne, men vet ikke helt hvordan. Bebe er frustrert og vet ikke helt om Sara er gravid eller ikke. Ved siden av alt dette er det en gutt hun liker. Han heter Tommy. Boka går for det meste ut på at Bebe prøver å hjelpe Sara gjennom voldtekten siden hun er den eneste som vet om det, og at Bebe prøver å få et forhold med Tommy.
  Jeg syntes boka var helt ok å lese. Den er veldig lettlest, så den passer greit til vår aldersgruppe og om du ikke er så veldig glad i å lese så lange bøker. Boka var ikke veldig detaljert men det kom tydelig fram hva som skjedde til en hver tid. Boka var ikke veldig dramatisk, men ikke kjedelig heller.
  Man kan bli voldtatt og hvis det skjer er det utrolig viktig at du sier det til noen og ikke holder det inni deg. Du kan få problemer i ettertid om du ikke sier noe.
  Jeg vil anbefale boka til 8.- 9. trinn.

  • Tara Gundersen Heimen (Skole: Fræna Ungdomsskole)

   Synes du det er greit å skrive hovedinnholdet i boken?
   Det er kanskje litt lurt å ikke røpe for mye.

  • Thea Løvaas Tennøy (Skole: fræna ungdomskole)

   Jeg ble litt små irritert når jeg leste denne bokanmeldelsen. Du røper for mye. Du ødlegger spenningen for de andre som går inn hit for å sjekke om dette er ei bra bok.

 2. Henrik Langaas (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  DEN EINASTE SOM VEIT

  Jeg har lest "Den einaste som veit" av Bente Bratlund.
  Hovedpersonene i boka er Sara og Bebe. Sara blir voldtatt av onkelen sin og blir gravid. På skolen spyr hun, og føler seg ikke bra. Hun sier hva som har skjedd til Bebe, og Bebe vet ikke hva hun skal gjøre. Bebe er den eneste som kan gjøre noe med det…

  Boka er lettlest og har veldig korte kapitler. Boka passer for barn og ungdom. Den er skrevet på nynorsk. Den er ikke veldig spennende, men alle er ikke som meg. Det er sikkert noen som synes at den er spennende.

  Boka begynner rett inn i handlingen, og viser til realistiske situasjoner. Det er kanskje lett å kjenne seg igjen i noen av problemene i boka. Det er noen spenningstopper i boka. Den har en åpen slutt, og lar deg tenke på hva som skjer selv.

  Jeg vet ikke så mye om Bente Bratlund, men det er i hvert fall ikke debutboka hennes. Personene og handlingene er troverdige og realistiske. Jeg synes at hun kunne skrevet litt mer spennende.

  Boka handler egentlig om ei gravid jente som ikke vil være gravid. Boka sier litt om problemer i livet for barn og ungdom. Boka har en moral, og det er at du må si i fra til noen uansett hva som skjer. Jeg tror at det helst er ungdom fra 12-16 år, og helst jenter, som vil like å lese denne boka. Men jeg ble ikke fanget eller interessert i denne boka.

  ANBEFALER DU BOKA? NEI

 3. Tine sørbø (Skole: kjøllefjord skole)

  Bokanmeldelse av ”Den einaste som veit”.

  Boken heter ”Den einaste som veit”. Forfatteren er Bente Bratlund.
  Denne boken er en del av en serie som heter Bebe. Serien består av 3 bøker. Det kan være en fordel og ha lest 1 og 2 først, for å forstå bok nr.3 bedre. Boken er på nynorsk, men den var lett og lese selv om man har bokmål som hovedmål. Jeg synes boken var bra, fordi den handler om ungdom, venner, problemer og kjærester. Det kan være lett for ungdommer å kjenne seg igjen i slike bøker. Jeg kan anbefale denne boken, men jeg tror den passer best for jenter mellom 5-7 klasse.

 4. Knut Søråsdekkan (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Boka heter Den einaste eg veit og er skrever av Bente Bratlund.
  Boka handler om en jente som heter Bebe og venninnen hennes Sara. Sara har blitt voldtatt og boka går ut på at Bebe prøver å hjelpe Sara gjennom den vanskelige perioden som hun går igjennom.
  Detter var en helt grei bok, den var enkel å lese og ganske kort, så dette er kanskje en bok som passer best for de som ikke liker å lese så lange bøker. Jeg syntes ikke boka var så veldig spennende og derfor mistet jeg også fort interessen for den, men dette var jo ikke helt min type sjanger heller så det er nok andre som kommer til å like den bedre enn meg.
  Jeg vil anbefale boka til de som ikke er så glad i lange bøker.

 5. Remy Angell (Skole: Kjøllefjord skole)

  Den einaste som veit (Bebe)
  Av: Bente Bratlund.

  Teksten var lett å lese fordi det sto ikke så mange forrvirende ord .

  Jeg tror temaet er voldtekt fordi venninna til Bebe har blitt utsatt for dette.

  Jeg likte ingen utdrag av boken for jeg likte den ikke, men jeg tror den kan passe for jenter på 13.

  Jeg vil ikke anbefale boken fordi jeg likte den ikke på noen måter fordi den var for kjedelig for meg fordi temaet i boka interesserer meg ikke.

  Terningkast 2

 6. Thea Lævaas Tennøy (Skole: Fræna ungdomskole)

  Forlag: Mangschou
  Sider: 56

  HVORFOR MEG I MIDTEN?
  Boka handler om ei jente som heter Beate Belinda men alle kaller henne Bebe. Hun og Bestevenninna Sara skal på ball de har gledet seg i mange uker. Når Bebe kommer til Sara for å sitte på til ballet er ikke Sara klar. Bebe får henne i dusjen, tvinger på henne kjolen og ordner håret hennes. Sara er så rar for tiden sier nesten ingenting. Under ballet når Bebe danser med sin supermann blir Sara plutselig borte. Hun leter etter henne og til slutt finner hun henne på vei hjem. Hun blir sur og sier «nå forteller du meg hva som er». Med tårene som spruter sier Sara de »det skjedde noe i juleferien…» Bebe skulle ønske hun aldri spurte.

  For å forstå bøkene er det lurt å lese alle tre. Boka er godt egnet for ungdommer og dette er en klar finalist. Det var vanskelig å legge den fra seg. Og jeg gleder meg til 4 kommer ut.

  Terningkast: 6

 7. Emilie (Skole: Sunnylven)

  Den einaste som veit av Bente Bratlund

  Bebe får vite om løyndommen til Sara. Det er ingen andre som veit at Sara har blitt valdteken av onkelen sin. Bebe meiner at Sara må seie frå til foreldra, men ho orkar ikkje. Sara er redd for at ho er gravid, så Bebe kjøper ein graviditetstest til ho, men Sara vil ikkje ta den. Bebe har likt Tommy lenge, og no har dei blitt saman. Bebe er så glad, men når ho får høyre at fru Almdal er sjuk og må på sjukehus, blir ho trist igjen. Ein dag på skulen får Sara plutselege magesmerter, og må hentast av ambulanse. Då ho kjem til sjukehuset, må Bebe fortelje foreldra til Sara kva som skjer.
  For min del er boka alt for kort. Den er på 56 sider, så eg meiner at for å skrive om valdtekt, vennskap og død må boka vere mykje lenger for å skrive det bra, sidan det er tema som ikkje varer i 2 dagar. Hadde boka vore på 100-200 sider, trur eg forfattaren kunne ha skrive ei mykje betre bok, sjølv om ho gjorde ein grei jobb på så få sider. Boka er skriven på nynorsk, og det er normalt. Eg synst det var litt vanskeleg å komme ordentlig «inn i boka», sidan den var så kort. Boka startar brått, så det er ingen keisam start, og du blir raskt fortald kva som har skjedd. Boka slutta litt brått, og eg trur boka hadde vore betre om den hadde vart lenger, altså vore på fleire sider og fått med meir følelsar og skildringar. Eg trur ikkje eg vil anbefale boka, men om nokon vil ha ei kort lesaroppleving kan dei lese boka, for det tek ca. 15 min å lese.

 8. Mathias H.T. (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  EN SOM VEIT
  Boka ”Den einaste som veit” handler om Bebe. Dette er den tredje boka om Bebe. Bebe får vite at sin beste venn er blitt voldtatt av sin onkel. Hun er den eneste som vet det.
  Om boka er lett og lese kommer an på hvor mye du pleier å lese. Den er kort, har passe stor skrift og korte avsnitt. Noe som kan være et problem for noen er at den er på nynorsk. Det er mange ord som de yngste ikke forstår. Den var ikke så spennende, for meg var det som en rett strek, ingen spenningstopper.
  Den er ikke så spesiell, jenter som blir voldtatt… Jeg leser ikke sånne bøker, så jeg kan ikke si at jeg vet om den er original, eller helt lik de andre.
  Den var en start som fikk meg til å skjønne hva som hadde skjedd, og hva slags bok dette er. Den var ikke vanskelig å legge fra seg. Jeg opplevde denne boka som litt kjedelig.
  Jeg vet ikke så mye om Bente Bratlund, men det er i alle fall henne som har skrevet den tredje boka om Bebe. Jeg synes ikke denne boka var spennende.

 9. Juliane Kristoffersen (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Boka handler om en jente som heter Bebe og venninnen hennes Sara. Sara har blitt voldtatt og boka handler omg at Bebe prøver å hjelpe Sara i den perioden som hun går igjennom.
  Jeg syns denne boka var helt grei å lese. Den er veldig lettlest og kort, så jeg anbefaler denne for folk som ikke er så veldig glad i å lese bøker. Jeg anbefaler denne boken for 7-8 klassinger.

 10. Erik Vevatne Øverland (Skole: a)

  Den einaste som veit
  :
  «Du er 15 år, har blitt voldtatt av din onkel og mistenker at du er gravid, hva gjør du?»

  Boken går innenfor sjangeren realitet. Handlingen går ut på en jente på ca. 15 år, som har en venninne som har blitt voldtatt av sin onkel. Venninnen mistenker at hun er blitt gravid og den eneste personen som vet dette er hovedpersonen.

  Jeg opplevde boken som lettlest og noe interessant. Historien er absolutt realistisk og kan gjenspeile en situasjon i samfunnet vårt i dag, og måten personene reagerer på er definitivt reel. Boken er relativt kort og når du tar i betraktning at det står skrevet maks 50 ord på en side er det en bok man, uten problemer, leser igjennom på en halv time. Dette synes jeg var positivt fordi det gjorde at man kunne lese hele boken på en gang og dermed se alle sammenhengene.

  Grunnen til at jeg valgte å fullføre boken var for å se hvordan personene ville takle det tragiske som skjedde og hva som ville skje med dem til slutt. Det jeg tror forfatteren vil vise med denne boken er å unngå å holde på denne typen hemmeligheter og heller fortelle det til andre som faktisk kan gjøre noe med det.

  Boken er kanskje ikke mitt typiske førstevalg, men jeg vil absolutt anbefale den. Siden det er en lettlest bok er det noe alle kan lese. Den er kanskje mest for jenter sånn som jeg, fra en gutts perspektiv, ser det.

  Jeg vil anbefale boken for alle som ikke er så glad i å lese lange bøker og liker å lese ting som faktisk har en høy virkelighetsfaktor, og er en typisk situasjon i vårt samfunn.

 11. Rikard Eide Ljøen (Skole: Sunnylven Skule)

  Tittel: Bebe 3
  Forfattar: Bente Brautlund
  Forlag: Mangschou
  Sider: 56
  Bebe for vite kva som har skjedd med vennina Sara. Men ho er den einaste som veit kva som har skjedd. Ho må ikkje fortelja det til nokon. Men kva skal ho gjere?
  Eg synst at denne boka var litt spennandes. Den var litt kjedeleg midt i boka, men vart fort god igjen. Tommy, som Bebe likte veldig godt, vart sint på fordi at Bebe stakk av til Sara. Sara hadde blir voldtatt. Ho kom ikkje på skulen dagen etter heller. Då vart Bebe bekymra. Ho måtte få Sara til å ta ein gravitasjonstest. Ho hadde nemlig vondt i magen…

 12. Madelen Seline Frøysadal Hauge. (Skole: Sunnylven Skule)

  Bebe

  Det handlar om ei jente som heiter Bebe. Bebe har ein venn som heiter Sara. Ein dag har dei eit ball. Sara forsvinn og Bebe stikk for å finne henne. Då ho finn Sara heime, får ho vite ein hemmelegheit som berre ho og Sara veit om. Sara seier at Bebe ikkje får seie det til nokon andre. Men så ein dag spring Sara ut av klasserommet, Bebe seier at ho kan hente Sara igjen. Bebe spring ut for å finne henne, ho leitar og finn henne inne på do. Sara er dårleg så Bebe tek med henne heim. Bebe fortel det til læraren, og tek med sekken og jakka til Sara og seg sølv. Dei reiser heim til Sara. Vil du vite meir må du lese boka.
  Eg likte boka fordi den var lettlest og kort. Den var ikkje så kjedeleg . Eg synst at den var spennande å lese.

 13. Tara Gundersen Heimen (Skole: Fræna ungdomsskole)

  Bebe
  Hvorfor meg?

  Tara Gundersen Heimen(Skole: Fræna ungdomsskole)
  Forlag: Mangschou
  Sider: 56

  Boken heter Den einaste som veit og er skrevet av Bente Bratlund. Jeg har lest Bebe 1 og Bebe 2 før denne boken. Jeg anbefaler å lese bøkene før Den einaste som veit, fordi at da får du bedre syn av hele innholdet. Forfatteren Bente Bratlund har greid å skape spenning og hindringer som gjør at historien blir mer levende og du kan føle situasjonene Bebe blir satt ut i. Jeg synes at boken var veldig bra.

  Hovedinnholdet begynner med at Bebe og Sara skal på ball. Bebe drar til Sara før ballet, men Sara var ikke klar. Noe var galt. Bebe får Sara raskt til å ordne seg og drar henne med på ballet. Bebe skjønte raskt at det var noe galt. Sara var helt borte. Hun så ikke bestevennen sin mer. Bebe fikk vite hva det var med Sara. Den store hemmeligheten som bare Bebe skulle få vite. Bebe sto mellom valg. Skulle hun si i fra til voksne eller skulle hun bare la det være? Det ble mye styr på grunn av hemmeligheten til Sara, men Bebe får masse hjelp av Tommy selv om han ikke hadde noe aning av alle problemene Bebe satt inne med.
  Bebe kjente også litt på følelsen ved både å være glad og trist på samme tid gjennom boken.
  Jeg gir terningkast 6 fordi boken hadde et levende innhold.

 14. Halvard Øverlien (Skole: Fræna Ungdomsskule)

  Den einaste som veit (Bebe 3). Sara fortalde Bebe kva som hadde skjedd med henne i jul. Ho fortalde Bebe at ho hadde blitt valdtatt av onkelen. Bebe og Sara var jo bestevenner, og Bebe hadde lovt Sara og ikkje fortelje noko til dei andre. Bebe veit ikkje kva ho skal gjere.

 15. Joakim Flatmo (Skole: Fræna Ungdomskole)

  Bebe veit kva som er skjedd med Sara. Men ho er den einaste. Og ho har lova å ikkje seia det til nokon. Kva kan ho gjera?

  Boka var ikke helt for meg men den var bra

 16. Selma Magnussen (Skole: Torstad ungdomskole)

  Forfatter: Bente Bratlund
  Antall sider: 55

  Dette er bok nr 3 i serien om Bebe. Det er lurt å ha lest eneren og toeren, for alle bøkene har en sammenheng fra starten.

  Boka handler om to bestevenner, Bebe og Sara. Bebe har fått vite en hemmelighet om Sara, som hun ikke får lov til å fortelle til noen. Bebe er den eneste som vet hva som har skjedd. Sara kommer sjelden på skolen og og føler seg dårlig hele tiden. Vennene hennes spør Bebe hvor hun er, hva som skjer og hvorfor hun har blitt så annerledes, men Bebe kan ikke si noe. Hva skal hun gjøre?

  Boka er skrevet på nynorsk, men er veldig lettlest. Det er korte kapitler og lite tekst på hver side.

  Terningkast: 5

 17. Hanna Kaarby (Skole: Kjøllefjord skole)

  En sterk handling fortalt på en helt ok måte
  Tittel: Bebe 3 Den einaste som veit
  Forfatter: Bente Bratlund
  Forlag: Mangschou
  «Den einaste som veit» tar opp en viktig og sterk hendelse som dessverre skjer for ofte. Bestevenninnen til Bebe er blitt voldtatt. Jeg vil si at boken er veldig aktuell for dagens ungdom fordi det skjer oftere og oftere. Den er også lettlest, men på nynorsk. Men det er så korte setninger og enkelt språk at det går bra.
  Bebe får vite at bestevenninnen, Sara er blitt voldtatt og de to er de eneste som vet det. Sara forandrer seg og vi ser hvordan de rundt henne reagerer på endringene, hva som skjer og hvordan de to takler det sammen.
  Som sagt tar «Den einaste som veit» opp noe viktig, og jeg liker at det er fortelt fra venninnen til offeret istedenfor offeret selv. Men for min del er den litt for lettlest. Det er mye punktum og det er som om forfatteren har prøvd å skrive på diktform, men så er det ikke det.
  Terningkast: 4

 18. Natalie Mørch (Skole: Kjøllefjord skole)

  Fra andre sider

  Den einaste som veit er en bok som viser hvordan det er og være bestevenn til ett voldtektsoffer. Sara er blitt voldtatt av sin onkel men har ikke sagt det til noen andre en sin bestevenninne Bebe. Bebe blir satt i den vanskelige situasjonen hvor hun må velge og si ifra til voksne om hva som har hendt eller beskytte Saras hemmelighet. Boken er veldig kort og lettlest og passer noen som liker en realistisk historie som ikke er så lang.

  Terningkast: 4

 19. Mikael Lindy Myrbø (Skole: fræna ungdumskole)

  sara har blit voldtat av onkalen sin.no lurer ho på om ho er gravid.bebekjøper en test til ho men sara vil ikke ta den.men på skolen fikk sara så vont i magen at ho måtte på sukehus.

  jeg synest boka var bra men i håper det kjem en 4

 20. fredrik (Skole: fusk)

  det var ei litt kjedelig bok det va ikke mye spenende i boka……
  '

 21. Johanne Pettersen (Skole: FUSK)

  jeg syntest boka var veldig spennende, de som liker ugdomsbøker bør lese denne, det jeg ikke likte med den var at den hadde litt for mye av det samme, og at det helle skulle hvert en større bok med flere sider og mindre skrift. Istedet for at det var lite sider og stor skrift.

 22. Victoria Aas (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Jeg likte boken veldig godt. Den var spennende og den var helt annen en det jeg trodde. Jeg likte at den var på nynorsk, fordi da lærte jeg meg nye ord.

 23. Ida (Skole: Torstad)

  «Den einaste som veit» av Bente Bratlund Mæland
  Forlag: Mangschou
  Årstall: 2013
  Antall sider: 56
  «Det som er sant» er den tredje boken i Bebe serien. Den handler om en jente som kalles Bebe, og bestevenninen hennes Sara. Sara har oppført seg merkelig i det siste, og Bebe skjønner ikke hva som har skjedd. Når Sara forteller det fryktelige som har hent med henne, men sier at denne hemmeligheten er det ingen andre som får høre, legger det press på Bebe. Hun vet ikke hva hun skal gjøre.
  Boken handler om både vennskap og kjærlighet. Alle bøkene i Bebe serien er på nynorsk, men er korte, enkle og lettleste. Man trenger ikke å ha lest de tidligere bøkene får forstå hva som har hent.Jeg mener at disse bøkene passer for jenter på 8.-9.trinn.

 24. Even Sevaldsen (Skole: mølladammen)

  Bokanmeldelse av «Den einaste som veit»
  Av Bente Bratlund

  «Den einaste som veit» er en bok skrevet av Bente Bratlund og gjennom 56 sider forteller hun om Bebe som har fått vite at bestevennen Sara har blitt voldtatt. Boken er utgitt av Mangschou og er påmeldt til U-prisen (ungdomsprisen). Dette er en bok som handler om å være en venn for noen som ikke har det så godt.

  Bebe er sjokket, før på kvelden hadde Sara sagt at hun hadde blitt voldtatt. Av onkelen.
  Bebe fulgte Sara hjem fra Nyttårsballet siden hun ikke følte seg så bra, hun var gravid.
  Og mitt oppi at Sara ikke har det bra, må hun rette opp i at hun bare lot Tommy bli igjen alene på ballet. Hva skal hun gjøre når Sara blir lagt inn på sykehus.

  Boken handler om hvor vondt det er å føle seg misbrukt, og hvordan man kan hjelpe en venn som ikke har det bra og har det vondt.

  Jeg synes boken er helt grei, den er lettlest og veldig kort. Handlingen strekker seg ikke så langt og er en bok for en leser som vil lese en lett bok. Handlingen er god, men vi får ikke med oss alt som skjer på slutten, og med en så kort bok kan slutten være litt lenger. Terningkast 3.

 25. Klaudia (Skole: Torstad)

  Bokfakta:
  Tittel: Bebe- Den eineste som veit
  Forfatter: Bente Bratlund
  Forlag: Mangshou
  Årstall: 2013
  Antall sider: 56
  En del av serie: 3. serien- den nyeste
  Terningkast: 3-4
  Hovedpersonen er Bebe. Hun er den eneste som vet hva som har skjedd med bestevenninna hennes, Sara. Bebe lovte å ikke si det til noen, at Sara ble voldtatt av onkelen sin i julen. Men hva skjer hvis Sara er gravid? Kommer Bebe fortsatt til å holde på hemmeligheten?
  Språk: Boken var lett å lese, fordi den var kort og det var korte setninger med stor linjeavstand. Boken var ikke kjedelig, men heller ikke veldig spennende. Selv om boken er skrevet på nynorsk, var den lett å lese, fordi det ikke var noen spesielle dialektord som var i boken. Boken er ikke skrevet på en spesiell måte.
  Originalitet: Boken er ganske original. Det er jo en slags jentebok, men den handler ikke om «jenteting», altså klær, sminke, gutter og litt sånt. Det er mer en sterk fortelling som handler om vennskap og blandet følelser. Sånne ting har jo skjedd i virkeligheten, så i denne fortellingen kan vi få vite litt mer om hvordan noen personer føler seg etter at de har blitt voldtatt.
  Opplevelsen av boka: Boken gikk rett inn i handling og den var ganske beskrivende. Boken var ikke veldig overraskende, og den slutter ganske forventet.
  Forfatteren: Bente Bratlund har skrevet tre bøker som handler om Bebe, og jeg tror det kommer flere bøker om henne.
  Totalvurdering: Jeg tror at boka prøver å vise onde tanker og følelser som noen har opplevd. Boken var ikke i min stil, så jeg likte den sånn passe. Men jeg tror jeg kan egentlig anbefale denne boken til noen som liker å lese litt triste og «sterke» bøker.

 26. Tarjei (Skole: Sinnes skule)

  Bebe 3
  Av Bente Bratland
  Nr. 3 i serien
  Bebe

  Bebe 3 er skriven av Bente Bratland, og er den tredje i denne serien. Sjangeren denne boka er skriven i heiter drama. Denne boka handlar om Bebe som får vite den store hemmelegheita til venninna Sara. Det blir bare vanskelegare for Bebe å halde på hemmelegheita og samtidig blir forholdet til kjærasten Tommy vanskelegare, og Sara blir bare dårlegare og dårlegare, men kva skal Bebe gjere. Ho må jo seie noko til Tommy, samstundes så må ho jo hjelpe Sara! Kva skal ho gjere?

  Denne boka var lett å lese, men ho var utruleg kort og dette gjorde at ho blei alt for kjedeleg og ikkje særleg spennande for min del, men så er dette jo ei lettlest bok, så det er jo ein grunn til det. Men eg vil seie at det hadde hjelpt med å få meir skildringar i boka. For då hadde du nok kome tettare inn på personane i boka og det hadde gjort at det hadde vorte litt kjekkare å lese. Det er mykje dialogar i denne boka og dette går utover skildringane i boka. Det blir det alt for lite av. Men grunnen til at ho er kort og har mange korte setningar, fordi ho er for dei som har problema med å lese vanlege bøker. Så dette er altså ei lettlestbok. Det er ingen vaskelege eller lange ord, bare lette og korte ord.

  Eg vil nok anbefale denne til barn, og til dei som slit med å lese, elles vil eg heller at folk som ikkje slit med lesinga bør finne ei anna bok. Men det er best at barn les den saman med vaksne sidan det er litt vanskeleg for barn å forstå handlinga.
  Terningkast: 4

 27. Sondre (Skole: Sinnes)

  Bokanmeldelse av Bebe 3
  den einaste som veit
  Forfatter: Bente Bratlund
  Sider: 56h
  Forlag: Mangschou forlag
  Utgivelseår:2013

  Bebe veit kva som er skjedd med Sara. Men ho er den einaste. Og ho har lova å ikkje seie det til nokon. Kva skal ho gjere? Faens lovnad
  Bebe var klar til ballet. Ho køyrte til Sara for å hente ho, da ho kom dit var ikkje Sara klar. Bebe måtte hjelpe Sara med å stelle seg til. Så reiste dei til ballet og på ballet dansa Bebe med Tommy som ho likar. Bebe kallar han supermann. Plutselig sprang Sara vekk, Bebe følgte etter. Sara har vore veldig rar i det siste og når Bebe spør kva det er, så begynner tårene å trille hos Sara og til slutt seier ho at det skjedde noko fryktelig i juleferien.
  Bebe har det fryktelig vanskelig med å halde på det som Sara fortalde til henne. Bebe pressar på slik at Sara skal fortelle det til foreldrene sine, men ho lykkes ikkje. Sara seier til Bebe at ho er ofte kvalm og lurer på kvifor. Bebe tenker inni seg: “Å nei, du tullar med meg!”
  Dette er ei veldig bra bok. Ho passar godt til dagsaktuelle saker. Og eg synest boka passar bra for aldersgruppa 10 til 14 år.
  Terningkast 4

 28. Herman Olavson Furuseth (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Denne boken handler om Bebes venn Sara som har blitt voldatt av onkelen sin. Sara er meget lei seg, og redd for at hun er gravid. Boken sier vel litt om overgrep, og hvordan det oppleves for offeret (Sara). Bebe er tiltrukket av en gutt som heter Tommy, hun prøver å komme inn i et forhold med han.

  Boka er veldig kort, lettlest og kan leses av alle. Men den er på nynorsk, selvom dette ikke var noe problem for meg, er det sikkert noen som kommer til å unngå boka pga. dette. Det var ikke så veldig mange detaljer i boka, historien gikk mer rett på sak, noe som jeg syntes var en god ting. Selvom boka var meget lettlest, vil jeg anbefale boken til ungdommer i vår aldersgruppe og høyere. Jeg vil anbefale den til ungdommer på vår aldersgruppe, fordi boken handler om noe som ikke er så veldig barnevennelig.

  Det som gjorde boken spennende var at det skjedde noe hele tiden, og det var spennede å følge Sara. Jeg vil anbefale boken til de som ikke er så alt for glad i å lese.

 29. Even Sevaldsen 8C (Skole: Mølladammen Skole)

  Bokanmeldelse av «Den einaste som veit»
  Av Bente Bratlund

  «Den einaste som veit» er en bok skrevet av Bente Bratlund og gjennom 56 sider forteller hun om Bebe som har fått vite at bestevennen Sara har blitt voldtatt. Boken er utgitt av Mangschou og er påmeldt til U-prisen (ungdomsprisen). Dette er en bok som handler om å være en venn for noen som ikke har det så godt.

  Bebe er sjokket, før på kvelden hadde Sara sagt at hun hadde blitt voldtatt. Av onkelen.
  Bebe fulgte Sara hjem fra Nyttårsballet siden hun ikke følte seg så bra, hun var gravid.
  Og mitt oppi at Sara ikke har det bra, må hun rette opp i at hun bare lot Tommy bli igjen alene på ballet. Hva skal hun gjøre når Sara blir lagt inn på sykehus.

  Boken handler om hvor vondt det er å føle seg misbrukt, og hvordan man kan hjelpe en venn som ikke har det bra og har det vondt.

  Jeg synes boken er helt grei, den er lettlest og veldig kort. Handlingen strekker seg ikke så langt og er en bok for en leser som vil lese en lett bok. Handlingen er god, men vi får ikke med oss alt som skjer på slutten, og med en så kort bok kan slutten være litt lenger. Terningkast 3.

 30. Ronja Tammisto (Skole: Hop)

  Den einaste som veit er skrevet av Bente Bratlund
  Det er bok nr 3 i serien Bebe. Den er veldig lettlest, men ikke særlig detaljert. Det er en bra bok, men den passer nok ikke for vår aldersgruppe. Måten den er skrevet på er for barnslig. Jeg vil anbefale boken for de mellom 5-7 trinn. Den er skrevet på nynorsk, men er lett å forstå selv om du ikke er så flink i det.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*