Utdeling av Uprisen – årets ungdomsbok

Syv juryklasser fra ulike fylker har lest og vurdert de fem nominerte bøkene til Uprisen. Torsdag 31. mai klokken 1300 deles prisen ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Utdelingen ledes av Heidi Marie Vestrheim, og kulturminister Trine Skei Grande (V) vil snakke om ungdomslitteratur og viktigheten av å lese.

Skrevet mai 24, 2018 i Bibliotek/lærer, Formidling, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse, Uprisen - årets ungdomsbok Legg inn kommentar

Nominasjonsjuryen: Her er juryen med de nominerte bøkene til Uprisen. (F.v.): Stine Haakenstad, Harestua skole (Oppland), Alba Kibar Andresen, Fagerborg skole (Oslo), Boldizsar Kun, Luster ungdomsskule (Sogn og Fjordane), Alma Wæge Akerlie, Marienlyst skole (Oslo) og Heine Aasgard Tveranger, Sandnes skule (Hordaland). Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Pressemelding fra Foreningen !les 24. mai 2018
Kontakt: Bjarte Bakken, tlf.: 975 69 190

I fjor høst skrev ungdomsskoleelever over 1 000 anmeldelser av norske ungdomsromaner utgitt i 2017. Anmeldelsene ble publisert på uprise.no. Deretter nominerte en jury på fem elever fem titler på bakgrunn av anmeldelsene. Om en uke får vi vite hvilken av de fem nominerte bøkene som juryklassene mener er best. Utdelingen er i Festsalen i Kulturhuset Banken og en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer.

– Det å være nominert til Uprisen elleve år etter at jeg vant prisen, er utrolig nervepirrende. Er jeg fortsatt god nok, eller må jeg skjerpe meg? Det er en tøff jobb å mentalt forberede seg på å ikke vinne denne gangen, sier forfatter Ingelin Røssland som er nominert for boka, Hevner.

Røssland ble den første vinneren i Uprisens historie da hun i 2007 fikk prisen for boka, Handgranateple. Som forfatter mener hun Uprisen har stor betydning.

– Det betyr veldig mye å være nominert til Uprisen, fordi det er et signal om at en som forfatter klarer å nå ut til leserne, sier hun.

Forlagssjef for barn og ungdom i Aschehoug, Sverre Henmo, er også tydelig på betydningen Uprisen har i det litterære miljøet.

– Uprisen gir oppmerksomhet til en sjanger som det er vanskelig å nå ut med. Utdelingen på Lillehammer er et storslått arrangement som viser både for ungdommene, forlagene og ikke minst for de nominerte forfatterne at det de driver med er viktig, og at bøkene betyr noe, sier Henmo.

– Det at ungdom anmelder bøkene på uprisen.no gir verdifulle tilbakemeldinger til både forfatter og forlag. Noen av anmeldelsene er fantastisk gode. Andre er morsomme. Og atter andre minner meg om hvordan det var å være ungdom, legger han til.

De nominerte er:
Lydighetsprøven
av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene er:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)
Tynset ungdomsskole (Hedmark)
Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)
Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)
Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Bjørnevatn skole (Finnmark)

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken. www.Uprisen.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997. Foreningen !les jobber for å fremme lesing I alle samfunnslag og er blant Norges fremste formidlere av litteratur til barn, ungdom og voksne. Foreningen står bak prosjekter som bl.a. tXt-aksjonen, Ungdommens kritikerpris, Uprisen, Bokslukerprisen og Tid for ti. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen ble også nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Les mer på www.foreningenles.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *