Ungdommens kritikerpris: Ravatn raget høyest

Elevene kåret «Fugletribunalet» av Agnes Ravatn til vinneren av Ungdommens kritikerpris 2014.

Skrevet mars 13, 2014 i Bibliotek/lærer, Lærer videregående, Nyheter, Presse, Ungdommens kritikerpris, Videregående Legg inn kommentar

Vinner: Agnes Ravatn vant Ungdommens kritikerpris. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Vinner: Agnes Ravatn vant Ungdommens kritikerpris. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

– Dette var veldig kjekt. Jeg hadde ikke trodd det, da hadde jeg tatt på meg kjole. Jeg må få takke alle skolene og elevene som har lest. Dere representerer en veldig innsiktsfull leserskare, sa en stolt vinner, Agnes Ravatn.

Martin Oddøy Hestvik (17) fra Kristiansund videregående skole og Eli Beate Sæther (17) fra Trysil videregående skole delte ut prisen på vegne av elevjuryen på 150 elever. Stemningen var elektrisk og Wergelandsalen på Litteraturhuset i Oslo fullstappet da vinnerboken ble offentliggjort. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre åpnet arrangementet.

I juryens uttalelse om vinnerboka, heter det blant annet:

«Boken tar for seg det mest grunnleggende i mennesket: Det store ønsket om å bli elsket og frykten for å bli avvist. Og hva skjer om man stoler blindt på noen?»

I sin åpningstale la kunnskapsministeren vekt på hvorfor lesing er viktig.

– De gode bøkene sier noe som er allmenngyldig, hva det er å være menneske. Det er gøy og spennende å lese, og en vei inn i opplevelser. Det er bra dere har påtatt dere ansvaret med å dele ut Ungdommens kritikerpris. Det er sikkert ulike innfallsvinkler til å være med, men erfaringer viser jo år etter år at prisarbeidet får opp leselysten. At man ser at det å sette seg ned å lese kan være gøy, spennende, utfordrende for tankegangen og åpner opp for en helt annen verden, sa statsråden til elevene i salen.

De syv juryklassene kommer fra ulike linjer på videregående skoler spredd over hele landet. Åtte nominerte bøker har blitt lest og vurdert av elevene siden november 2013, og det var harde og tøffe diskusjoner før vinnerboka ble kåret. Derfor var det også mange av elevene som kom med spørsmål til forfatterne når de møttes til samtale på Litteraturhuset etter utdelingen.

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, mener Ungdommens kritikerpris er et løft for det litterære Norge:

– Ungdommenes stemme er unik, de åpner opp hvordan vi tenker om litteratur. Ungdommens kritikerpris gjør den litterære offentligheten større og bedre.

Prisen er et portrettbilde av vinneren, tegnet av Siri Dokken. Vinnerboka blir kjøpt inn i 300 eksemplar og sendt ut til skolebibliotekene ved videregående skoler i landet.

Kontakt:
Bjarte Bakken, prosjektleder Foreningen !les   bjarte@foreningenles.no   Tlf.: 97569190
Wanda Voldner, daglig leder Foreninges !les    wanda@foreningenles.no Tlf.: 99726531

Om prisen
Ungdommens kritikerpris kom i stand etter et initiativ fra Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Lesesenteret og Den norske Forleggerforening.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing.

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble etablert i 1997 og er støttet av medlemmer i litteratur- og formidlingsbransjen. Foreningen !les jobber for å fremme lesing gjennom ulike kjernetiltak og løpende prosjekter. Det overordnede målet til foreningen er at flere leser mer, men hovedmålgruppa er ungdom mellom 13 og 19 år.