Mafiastyrt tenåringsliv

Tag i magasinet: "Les meir om Camorra og sjå fleire bilete frå nabolaget til Annalisa."

Trykk på bildet for å lese hele artikkelen

Historia om Annalisa er diverre ikkje unik. Camorra er ein aktiv og valdeleg mafiaorganisasjon i Sør-Italia, som ikkje er redd for å skade eller ta livet av uskuldige i sine hemnaksjonar eller metoder for å få vilja si.

Her er nokre medieoppslag om barn og unge som blir råka av aksjonane til mafiaen. Les nyheitsartiklane og tenk over eller diskuter dei fire spørsmåla etterpå med klassekameratane dine.

  1. Synest du det er rett å samanlikne mafiaen med terroristar? Korfor/korfor ikkje?
  2. Korfor trur du mafiaen ikkje bryr seg om aksjonane deira råkar uskuldige?
  3. Det finst mange filmar, TV-seriar og bøker som tek for seg mafiaen. Har du nokre favorittar? Kva synest du om måten mafiaen blir framstilt på no som du har lese om Annalisa og skjebna til andre barn og unge? Kjem du på nokre filmar eller TV-seriar som handlar om korleis mafiaen påverkar oppveksten til barn og unge?
  4. Sjå på fotografia under frå nabolaget til Annalisa (fotograf: Mariangela Cacace). Korleis vil du skildre nabolaget? Korleis trur du det er å vekse opp her?Korleis er det likt/ulikt ditt nabolag?

 

 

 

 

 

 

Skulen som Annalisa gjekk på og som no også har hennar namn i seg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trailer til boka Annalisas dagbok:

Annalisas dagbok av Mariangela Cacace

i Mafiastyrt tenåringsliv Skriv anmeldelse

Gatene her skremmer meg. Det er så mye veskenapping og ran.

Annalisa har nettopp fylt 14 år. En dag hun er ute sammen med noen venner blir hun ved en tilfeldighet skutt og drept av mafiaen. Senere finner faren den hemmelige dagboka hennes. Der skriver Annalisa om hvordan det er å være ung i et av Italias farligste mafiastrøk. Og hun skriver om lekser og lærere, om foreldre og søsken, om venninner, om ønsker for framtiden, om å drømme seg bort – og om å være forelsket.

Jeg liker å tenke at livet mitt ikke ender med døden. Jeg ønsker å bli minnet av de som lever etter meg.

Cappelen Damm, 2011. Illustrert av Geir Moen.

Les mer

Camorraland av Mariangela Cacace

i Mafiastyrt tenåringsliv Skriv anmeldelse

Camorra er navnet på Italias største mafiaorganisasjon og har i flere hundre år kontrollert Napoli og andre byer i Italia. Camorraland gir et skremmende bilde av et system som infiltrerer alt og alle i samfunnet – fra hverdagslige hendelser til verdensomspennende forretninger, fra gateplan til politikere, og fra Napoli til Norge.

Boken bygger på et omfattende og modig arbeid. Her møter vi blant annet camorister, politimenn og drapstruete journalister og korrupte politikere. Forfatteren undersøker søppelskandalen, besøker blant annet kvinnelige camorister i fengsel, våpensmuglere på Balkan og en norsk tørrfiskeksportør.

Mariangela Cacace har italiensk far og norsk mor, og har bodd flere år i Napoli. Hun har inngående kjennskap til samfunnet og mentaliteten både i Italia og Norge. I boken trekker hun paralleller til det norske samfunnet og på mange måter blir dette også hennes egen historie.

”Det verste er når du møter en venn for eksempel på gata eller en bar. Og så står man der og snakker og ler. Men inni deg vet du at det er siste gang du snakker med ham. For dagen etter skal han dø. Og alle vet det, bortsett fra han selv.”

Cappelen Damm, 2010.

Les mer