Rosende omtale av Faktafyk i Prosa

Tidsskriftet Prosa har anmeldt sakprosamagasinet Faktafyk som Foreningen !les lager for elever i ungdomsskolen. «Hele 2021-utgaven av Faktafyk gjennomsyres av en respekt for de unge», skriver blant annet kritiker Aasne Jordheim i omtalen.

Skrevet juni 18, 2021 i Bibliotek/lærer, Faktafyk, Formidling, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse

Sakprosa: «Hele 2021-utgaven av Faktafyk gjennomsyres av en respekt for de unge», skriver blant annet kritiker Aasne Jordheim i en omtale av Faktafyk i Prosa.

Foreningen !les har gitt ut sakprosamagasinet Faktafyk siden 2012. På sitt meste har Faktafyk hatt et opplag på 125 000 eksemplarer. Målet er å formidle nyskrevet sakprosa og journalistikk av høy kvalitet i fysisk magasinformat for unge lesere mellom 13-16 år. Faktafyk inneholder interessante og tankevekkende artikler, intervjuer og bokutdrag innen ulike temaer. I januar 2021 ble den syvende utgaven av magasinet sendt til nærmere 90 000 ungdomsskoleelever over hele landet.

På over fire sider i det nye nummeret av tidsskriftet Prosa, anmelder Aasne Jordheim den siste utgaven av Faktafyk. Hun skriver blant annet at «rekrutteringen til sakprosaens verden blir tatt godt hånd om av Foreningen !les og gratismagasinet Faktafyk.» For kritikeren gjennomsyres «hele 2021-utgaven av Faktafyk av en respekt for de unge, og gjennom det et ønske om å gi dem håp. Det er dette som ligger i det dobbelte; det er fakta og informasjon kombinert med en underliggende tilstedeværelse av håp. Det er ikke sikkert dette er eksplisitt tenkt fra redaksjonens side, men det blir slik når vi, som her, finner en kombinasjon av drevne journalister og unge stemmer. Foreningen !les har nemlig gjort en god jobb med å hyre inn dyktige skribenter. Det er kjente navn som frilansjournalist Lasse Lønnebotn og Klassekampen-journalist Yohan Shanmugaratnam.»

Videre skriver Jordheim at det «i flere av intervjuene i Faktafyk brukes dialog på en måte som skaper nærhet, ja, som bringer klangen av de unge til leseren. Det er fint … Jeg tror absolutt at gode sakprosatekster kan få unge mennesker til å ville lese mer.»

– For oss er det viktig å formidle ulike sakprosasjangre av høy kvalitet til unge lesere. Gjennom Faktafyk kan vi vise fram bredden og gi ungdom muligheten til å lese og fordype seg i ulike temaer om en stadig mer kompleks verden. Vi er naturlig nok veldig glade og stolte over at Prosa anerkjenner jobben vi gjør med sakprosamagasinet. Dette motiverer oss veldig til å gå i gang med 2022-utgaven av Faktafyk, sier daglig leder i Foreningen !les, Silje Tretvoll.

Faktafyk #7: 2021 inneholder blant annet:

  • en artikkel om 22. juli, hvor to elever i videregående skole møter AUF-leder og Utøya-overlevende Astrid Hoem
  • en artikkel om de unge aktivistene Penelope Lea, Ziad Ahmed og Amika George
  • en artikkel om fotballstadionets betydning
  • en artikkel om Linn Therese Helgesen som er første 15-åring som har gått alle fjelltopper over 2000 meter i Norge
  • en artikkel om Sebastian Hestø som mistet skolelysten og ikke fullførte videregående, men fikk fornyet tro på seg selv via praktisk undervisning
  • et intervju med bandet From Scratch
  • elevtekster og bokutdrag fra ulike sakprosatitler

De to dybdeartiklene om 22. juli og unge aktivister er støttet av Fritt Ord. Elevtekstene i magasinet er et resultat av et samarbeid mellom Foreningen !les og Utdanningsetaten i Oslo. Magasinet finansieres av midler fra Utdanningsdirektoratet.

Påmelding til Faktafyk 2022 er nå åpen. Ungdomsskoler kan melde seg på her.

Kontakt:
Silje Tretvoll
Daglig leder i Foreningen !les
Tlf.: 928 15 434
Epost: silje@foreningenles.no

Om Faktafyk
Faktafyk er et sakprosamagasin for ungdom som skal gjøre unge lesere nysgjerrige på sakprosasjangeren. Magasinet ble første gang utgitt i 2012 og deles årlig ut gratis til elever i ungdomsskolen. Faktafyk inneholder nyskrevne artikler, intervjuer og bokutdrag, og har eget e-magasin via faktafyk.no.

Les mer om Faktafyk

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer om Foreningen !les