Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Livius

Lam er offiser i ein invasjonsstyrke. Jobbens hans er å reinske ut siste rest av motstand i det invaderte landet han er utstasjonert i. Men kva er rett og kva er gale i ein krig?

Erlend Kaasa Samlaget 2015

1 |

Lam sat med hjelmen i fanget. Sveitten stakk i auga hans, felttrøya låg klistra inntil ryggkvervlane. Han lena seg mot veggen på klatrestativet. Fleire av plankeborda hadde sprokke opp. Eit mylder av fliser glefste etter bakhovudet hans, som tennene i ei revesaks. Men Lam ensa dei ikkje. Han hadde nettopp fått auge på flygebladet som låg i grusen ved sida av han. Det var i ferd med å løyse seg opp. Kantane hadde smuldra bort, papiret var skjoldete, og gulare enn sidene i ei antikvarisk bok. Men teksten var enno leseleg. Han lena seg til sides, akkurat langt nok til at han greidde å fiske flygebladet opp mellom fingertuppane. Arket kjendest sprøtt mellom fingrane hans. Han heldt det opp framfor seg, og denne rørsla utførte han med overdriven varsemd, som om flygebladet var ei skjør og kosteleg vare, og då han byrja å lese, las han langsamt og samvitsfullt, line for line, som om teksten gjorde krav på den same varsemda som papiret han var trykt på. Det var endå eit av desse dikta, innsåg han, og etter at han hadde lese ferdig, blei han sitjande med flygebladet i hendene. Det hadde teke til å renne av nasen hans. Han snusa inn, og nasehola blei fylt med ei gjennomborande lukt av røykt kjøt, denne lukta som var pensla ut over alle ting i dette landet, og som han mistenkte at også hadde teke til å trengje inn i han, kanskje for godt, som om han var blitt dynka i ein marinade som kunne kome til å hefte ved han livet ut. Ein kort augeblink vurderte han å lese flygebladet ein gong til, men så krølla han det saman til ein ball i staden. Då det gjekk opp for han at papiret ikkje var så skrøpeleg som han hadde trudd, og at det ikkje kom til å smuldre opp inne i nevane hans, reiv han det i to. Så trykte han dei to delane ned i bakken og gravla dei under ei handfull grus.

Han løfta hovudet og kikka seg ikring. Enno kunne han ikkje sjå noko til dei andre mennene. Han konstaterte at leikeplassen var flat, og at han hadde ei kvadratisk form. Det var sett opp eit kvitt, rettvinkla plankegjerde langs kantane. Utanfor kvar av dei fire gjerdesidene gjekk det ein asfaltert veg. Lam tippa at leikeplassen måtte vere på storleik med ein halv fotballbane. Han såg ingen mål eller korgballnett, men talde minst ti ulike leikeapparat. Midt ute på plassen låg det ein pram. Prammen hadde velta over på sida. Fleire av dei klinkbygde borda hadde morkna, slik at spanta bakanfor var synlege, som beingrinda på ein stranda kval. Rett framom prammen var det plassert ei sandkasse. Ein grøn plastspade stakk opp frå sanden. Skaftet var brote av, og bakanfor låg ei gul, kvelva bøtte med lilla sjatteringar og sprokken botn. Lam hadde sett den same bøtta før, ei anna tid, ein annan stad.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 7-15. 

Krigsthriller 

Lam er offiser i ein invasjonsstyrke. Jobben hans er å reinske ut siste rest av motstand i det invaderte landet. Krigens råskap gjer han stadig meir desillusjonert, og i opprør mot det moralske forfallet som omgjev han, gjer han seg skuldig i eit alvorleg brotsverk. Som straff blir han og mennene hans sendt ut på eit livsfarleg oppdrag djupt inne bak fiendens liner. Målet for oppdraget er opprørspoeten Livius, som spreier propaganda og gir folket ny kampvilje. Når ein ung gut kryssar vegen til soldatane, tek historia ei ny vending, og Lam får igjen ei sak å kjempe for. (Forlagets omtale)

 

Tittelen Livius spiller på den historiske Titus Livius som var en romersk historiker, han var en svært viktig propagandamaker for Keiser Augustus. Les om han her.

Romanen er en thriller lagt til krigen og kan kalles en krigsthriller.

Her finner du definisjonen på en thriller.

 

Her er andre gode thrillere:

Lee Child er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere. Han har skrevet sytten romaner om den tidligere militærpoliti-mannen Jack Reacher i hovedrollen. Her finner du en oversikt over titlene.

pilegrm_ny_6702Jeg er pilgrim (2013) av Terry Hayes.

En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan … Les mer her.

Jeg er pilgrim var med i Rein tekst i 2015/2016, du kan lese et lite utdrag fra boken her.

Filmselskapet MGM har kjøpt rettighetene til boken og har ansatt Matthew Vaughn som direktør.

ghostman_editedGhostman (2014) av Roger Hobbs.

Ranet av et kasino i Atlantic City går fryktelig galt og ender i et blodbad. Den ene overlevende raneren fordufter sammen med utbyttet, og mannen som planla og arrangerte det hele, har ikke noe valg: Han må innkassere en tjeneste fra «Jack», en gammel bekjent, for å oppspore pengene før det er for sent. Les mer her.

Ghostman var med i Rein tekst 2014/2015. Du kan lese et lite utdrag fra boka her.

 

safirSafir (2015) av Roger Hobbs.

Sør-Kina-havet like før daggry: Tre erfarne pirater går til angrep på en liten smugleryacht. Målet: en formue i uslepne safirer fra Burma. Oppdragsgiver: Angela, en mystisk kriminell mesterhjerne. Men så snubler piratene over en annen last ombord, en hemmelig skatt som er verdt uendelig mye mer enn de blå edelstenene. Og da går alt galt. Før de rekker å reagere, er to av piratene skutt og drept. Den tredje er en kaldblodig psykopat som vil ha skatten og safirene for seg selv. Les mer her.

 

dobeltiv_fan_6954Dobbeltliv (2016) av SJ Watson.

En politibil står utenfor Julias hus idet hun kommer hjem. Lillesøsteren Kate har blitt drept i Paris. Julia merker at hun er lettet. Men etter lettelsen kommer besettelsen – hvem drepte Kate? Julia forsøker å sette seg inn i søsterens liv og blir sugd inn et nett av datingprofiler, sex og løgner. Hun sjonglerer to liv, og det er i ferd med å bli farlig. Les mer her.

 

flink_pike_pocket_edited

Flink pike (2014) av Gillian Flynn.

Hvor godt kjenner du egentlig den du tror du elsker og blir elsket av?Dette spørsmålet må Nick Dunne stille seg på sin femårs bryllupsdag, da hans kone Amy plutselig blir sporløst borte. Politiet mistenker han. Når de undersøker datamaskinen hans og finner spor av suspekte søk, og venner av hans kone Amy forteller at hun den siste tiden var redd for ham og holdt flere ting hemmelig for ham. Nick bedyrer at han er uskyldig. Les mer her.

 

Til toppen