Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Jeg er pilegrim

Et drap på en ung kvinne i et hotellrom i New York viser seg å ha en mulig forbindelse til en planlagt terroraksjon. Agenten Pilegrim blir satt på saken. Etterforskningen bringer ham til Tyrkia, der drapet på en amerikansk milliardær later til å ha sammenheng med drapet i New York – og muligens også terroraksjonen han forsøker å forhindre.

Terry Hayes Bazar Oversetter: Peter A. Lorentzen 2015

Kapittel 1

DET FINNES STEDER jeg kommer til å huske i hele mitt liv – Den røde plass på en dag med glovarme vindkast, min mors soverom på feil side av 8-mile Road i Detroit, den endeløse hagen som omga det elegante fosterhjemmet mitt, og en mann som ventet på å drepe meg i ruinene som kalles Dødens teater.

Men ingenting er til de grader etset i hukommelsen min som et hotellrom uten heis i New York – med slitte gardiner, billige møbler og et bord fullt av tina og annet partydop. Ved siden av sengen ligger en håndveske, en sort stringtruse – like omfangsrik som en tanntråd – samt et par Jimmy Choosko i størrelse 37. I likhet med eieren hører de ikke hjemme her. Hun ligger naken på badet, med strupen skåret over og ansiktet ned, i et badekar fylt av svovelsyre, den aktive ingrediensen i avløpsrens som kan skaffes på et hvilket som helst supermarked.

Flere titalls flasker ligger strødd på gulvet. DrainBomb, heter stoffet. Uten at noen legger merke til det, begynner jeg å se nærmere på dem. Prislappene henger fortsatt på, og jeg registrerer at morderen har kjøpt flaskene i tjue forskjellige butikker, for ikke å vekke mistanke. Jeg har alltid hevdet at det er vanskelig å la være å beundre skikkelig planlegging.

Det råder totalt kaos på stedet, og støyen er øredøvende – det spraker i politiradioer, rettsmedisinerne skriker på assistanse, og en latinamerikansk kvinne står og hulker. Selv om mordofferet ikke kjenner en kjeft i hele verden, er det tilsynelatende alltid noen som står og hulker på slike steder.

Den unge damen på badet er ugjenkjennelig – etter tre dager i syrebadet er alle trekkene hennes borte. Det var vel også planen, antar jeg. Vedkommende som drepte henne, har dessuten tynget ned hendene hennes med telefonkataloger. Syren har ikke bare fjernet fingeravtrykkene hennes, men også det meste av kjøttet på fingrene.

Med mindre rettsmedisinerne i NYPD har flaks med tanngarden, vil det bli jævlig vanskelig å sette navn på dette offeret.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 9-16.

Les mer om forfatteren her.

Les anmeldelser av boken i:

VG

Randomhouse 

I utdraget er etterforskeren på et åsted. Hva er egentlig et åsted og hvordan foregår en åstedsundersøkelse? Les mer her.

Boktips:

«Boy Nobody» av Allen Zadoff

«Silkeormen» av J.K Rowling

Jo Nesbø er Norges største og en av verdens største krimforfattere. Les om hans bøker her.

Filmtips:

«Sherlock» 

«Memento»

«United 93»

Her finner du 100 filmer som er spilt inn i New York.

Serien «Homeland».

Musikktips:

Talking Heads – «Psycho Killer»

Til toppen