Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Delikat ifølge Larousse

David Foenkinos Bazar 2013 Oversetter: Agnete Øye 2014

36

Noen banket på. Forsiktig, bare med to fingre. Nathalie skvatt til, som om de siste sekundene hadde fått henne til å tro at hun var alene i verden. «Kom inn,» sa hun, og Markus kom inn. Han var en kollega som opprinnelig kom fra Uppsala, en svensk by som ingen egentlig er særlig opptatt av. Selv innbyggerne i Uppsala* er forlegne: Navnet på byen deres lyder nærmest som en unnskyldning. Sverige har verdens høyeste selvmordsrate. Et alternativ til selvmord er å utvandre til Frankrike, det var sikkert det Markus hadde tenkt. Han var begavet med et nokså utiltalende ytre, men man kunne ikke akkurat si at han var stygg heller. Han kledde seg alltid litt spesielt: Det var ikke mulig å si om han hadde funnet klærne hos bestefaren sin, på Fretex eller i en moteriktig brukthandel. Til sammen dannet alt dette en usammenhengende helhet.

«Jeg kommer for å snakke om sak 114,» sa han.

Var han nødt til å komme med så toskete utsagn i tillegg til den merkelige fremtoningen? Nathalie hadde overhodet ikke lyst til å jobbe i dag. Det var første gang på svært lang tid. Hun følte seg desperat: Det var til og med nesten så hun kunne ha reist på ferie til Uppsala. Hun så på Markus, som ikke rørte seg. Han betraktet henne henført. For ham sto Nathalie for uoppnåelig kvinnelighet, og ga dessuten opphav til slike fantasier enkelte danner seg overfor alle som står over dem i hierarkiet, nemlig fantasier om å betvinge dem. Da bestemte hun seg for å gå mot ham, gå langsomt, virkelig langsomt. Man kunne nesten ha rukket å lese en hel roman på den tiden. Det virket ikke som om hun hadde tenkt å stanse, så til slutt ble hun stående tett inntil Markus’ ansikt, så tett at nesene deres rørte hverandre. Svensken fikk ikke puste. Hva ville hun? Han rakk ikke å formulere dette spørsmålet ytterligere i hodet, for hun ga seg til å kysse ham iherdig. Et langt, heftig kyss, tenåringsheftig. Så trakk hun seg brått tilbake.

«Vi får se på sak 114 siden.»

Hun åpnet døren og ba Markus om å gå. Noe han hadde problemer med. Han var Armstrong på månen. Dette kysset hadde vært et stort sprang for hans menneskehet. Han ble stående et øyeblikk uten å røre seg utenfor kontordøren. Nathalie hadde for sin del allerede glemt det som nettopp hadde skjedd. Handlingen hadde ingen forbindelse til de andre handlingsrekkene i livet hennes. Dette kysset var en manifestasjon av et plutselig anarki i nervecellene hennes, noe man kanskje kunne kalle en interesseløs handling.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 55-63.

Bonusspor

Les meir om forfattar David Foenikos her.

Visste du at Delikat ifølge Larousse er filmatisert? Sjekk traileren under. Hva synes du om traileren etter at du har lest utdraget? Frister boka eller filmen mest?

Er du fremdeles usikker på om denne boka er noe for deg? Sjekk ut hva en blogger og kritiker skriver om den her.

Nathalie mister sin kjære, men forelsker seg i en ny mann i livet. Hva er kjærlighet? Kan man stille et slikt spørsmål? Les mer her.

Har du lyst å lese flere romantiske bøker, som faktiskt er gode? Sjekk ut disse:

Daniel Glattauer: Mot nordavinden
– En hel bok skrevet på mail? Ja! Emmi og Leo blir kjent med hverandre etter en feilsendt mail, og etter dette baller alt på seg. En uvanlig og oppfinnsom roman som er til å le høyt av. Og så er det kjærlighet også!

Simone Elkeles: Perfekt kjemi
– Brittany er en rik og perfekt overklassejente. Alex kommer fra fattige kår, og sliter i et gjenmiljø. Gjett hva som skjer når de treffer hverandre… Alle klisjeene er med, men det funker! Skal du bare lese en romantisk bok, kan det godt være denne.

Vanessa Diffenbaugh: Blomstenes hemmelige språk
– Victoria vokser opp foreldreløs, og må reise fra fosterfamilie til fosterfamilie. Men så treffer hun noen, og alt endrer seg. Eller gjør det egentlig det? Og hva var det som skjedde i barndommen hennes?

Til toppen