PM: Ungdommen vil lese om kommune-Norge

En jury på 240 elever kåret Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet av Eivind Hofstad Evjemo til vinneren av Ungdommens kritikerpris 2013.

Skrevet mars 7, 2013 i Bibliotek/lærer, Lærer videregående, Presse, Ungdommens kritikerpris, Videregående Legg inn kommentar

Pressemelding fra Foreningen !les:
Eivind Hofstad Evjemo vant Ungdommens kritikerpris

Thor Santana Imstøl (17) fra Bergen katedralskole og Karoline Bækkevold Bakke (17) fra Hamar katedralskole delte torsdag 7. mars ut prisen på vegne av elevjuryen. Wergelandsalen på Litteraturhuset i Oslo var fullstappet, og stemningen var elektrisk da vinnerboken ble offentliggjort. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpnet arrangementet.

I juryens uttalelse heter det blant annet:

Dette er en bok du kan låse inn i et skap, hente frem om mange, mange år og lese på nytt. Den gir et bilde av samfunnet i dag. Den er et portrett av oss, hvordan vi er som folk, hvordan vi har det, at vi av og til ikke gidder bry oss. Den får oss til å stille spørsmålet: Skal vi la det være slik, eller skal vi gjøre noe med det?

Prisen er et portrettbilde av vinneren, tegnet av Lars Fiske. Vinnerboka blir kjøpt inn i 300 eksemplar og sendt ut til skolebibliotekene ved videregående skoler i landet. Vinneren Eivind Hofstad Evjemo var rørt, og takket elevene:

– Det er ikke så lenge siden jeg selv var elev på videregående og ble opptatt av litteratur. At dere har valgt en 500 siders bok om en norsk kommune synes jeg er interessant. Det er en stor anerkjennelse for meg. Tusen takk, sa Eivind Hofstad Evjemo.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa i sin åpningstale at litteraturen kan være med å forme mennesker.

– En god bok som treffer leseren kan forme mennesker og skape grunnleggende forandring. Det handler om å begripe og forstå mer av det vi ser rundt oss.

Statsråden var imponert over elevenes lesning av åtte skjønnlitterære bøker i løpet av knappe fire måneder.

– Ungdommens kritikerpris skaper positiv oppmerksomhet om norsk samtidslitteratur. Det har virket som en umulig oppgave, men den har dere elever måttet gjøre og jeg er spent på hva dere har lagt vekt på i deres valg av vinnerboka, sa kunnskapsministeren og takket dedikerte elever, norsklærere og bibliotekarer for jobben som er lagt ned i løpet av prisarbeidet.

Daglig leder i Foreningen !les, Kristine Isaksen, mener Ungdommens kritikerpris nok en gang overrasker og viser hvorfor den er blitt en av landets viktigste priser.

– Videregående elever er ikke så opptatt av forfatternes status, tidligere bøker eller meningene til andre kritikere. I århar juryklassene vært særlig strenge på at vinnerboka skal gjenspeile samtiden. Boka skal si noe om livene vi lever i dag. Ungdommens litterære smak er unik og verdt å lytte til.

De ni juryklassene kommer fra ulike linjer på videregående skoler spredd over hele landet. Alle klassene var til stede på utdelingen og skapte et voldsomt trøkk i salen. Åtte nominerte bøker har blitt lest og vurdert av elevene siden november 2012, og det var harde og tøffe diskusjoner før vinnerboka ble kåret. Derfor er det også mange av elevene som brenner inne med spørsmål til forfatterne. Etter utdelingen fikk elevene møte forfatterne på Litteraturhuset til nærmere samtaler om bøkene.

Kontakt:

Lars Petter Sveen, prosjektleder Foreningen !les
lars.petter@foreningenles.no   
Tlf: 951 76 695

Kristine Isaksen, fungerende leder Foreninges !les
kristine@foreningenles.no   
Tlf: 952 01 968

Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris kom i stand etter et initiativ fra Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Lesesenteret i Stavanger og Den norske Forleggerforening. Prisen er inspirert av Goncourt des Lycéens, ungdomsvarianten til den store franske litteraturprisen, Prix Goncourt.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing.

Les mer her.

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble etablert i 1997 og er støttet av medlemmer i litteratur- og formidlingsbransjen. Foreningen !les jobber for å fremme lesing gjennom ulike kjernetiltak og løpende prosjekter. Det overordnede målet til foreningen er at flere leser mer, men hovedmålgruppa er ungdom mellom 13 og 19 år.

Les mer her.