Ungdommens kritikerpris: Juryens begrunnelse

Les hva juryen sier om Agnes Ravatns «Fugletribunalet».

Skrevet mars 13, 2014 i Bibliotek/lærer, Lærer videregående, Nyheter, Presse, Ungdommens kritikerpris, Videregående Legg inn kommentar

Utdelere Foto Vibeke Røgler_NETT

Som representanter av årets jury, må vi starte med å si at det har vært en ære for oss å få lov til å være med på å kåre vinneren av Ungdommens kritikerpris 2014! Vi har lest mange flotte bøker i løpet av disse 16 ukene, og det har uten tvil vært en spennende reise gjennom åtte forskjellige og spennende verdener.

Ut ifra disse åtte verdenene så har det vært en som har fanget oss mer enn de andre. Årets vinner er en helstøpt fortelling. Den er god på alle plan; spennende, interessant og engasjerende. Det er en fortelling som vi ble oppslukt av, men som også har gitt oss mange tanker i ettertid.

Skildringene i miljøet hvor handlingen foregår er meget overbevisende. Her kan vi nordmenn lett kjenne oss igjen og se alt for oss. De gode skildringene gjør at vi kommer nærmere virkeligheten karakterene lever i. Dessuten gir de handlingen en troverdig ramme og bygger opp om den økende spenningen. Langsomt dras vi dypere og dypere inn i den mystiske historien.

Dette er en historie har både indre og ytre handling som er spennende. I tillegg har forfatteren skrevet en parallellhandling som er med på å underbygge budskapet og moralen i boka, samt gir frampek om hva som kommer til å skje videre.

Det er ikke så mange karakterer i denne boken, for vi følger i hovedsak to personer. Disse hovedpersonene settes opp mot hverandre, der det er interessant å følge det psykologiske spillet mellom dem.  Til tross for at karakterene til tider er noe utradisjonelle og spesielle i væremåten, vekker de begge følelser hos leseren og vi lærer dem raskt å kjenne. Det er interessant å se hvordan hovedkarakteren i boka er et prakteksemplar på at «kjærlighet gjør blind». Handling, parallelhandling, skildringer, og karakterer henger sammen på imponerende vis.

Det er uten tvil en spenningsroman, der det gjennom hele boken er en mystisk stemning. Kontrasten mellom stillferdige omgivelser og handlingen skaper uforutsigbarhet som mot slutten ender i en overraskende tvist. Karakterer, handling og ikke minst slutten er alt satt på spissen. Men boken har en original vri, noe som gjør dette til noe langt mer enn kun en spennende fortelling.

Boken tar for seg det mest grunnleggende i mennesket: Det store ønsket om å bli elsket og frykten for å bli avvist. Og hva skjer egentlig om man stoler blindt på noen?

Denne boken har fenget juryen og vil utvilsomt fenge mange andre ungdommer også.

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2014 er Agnes Ravatn med «Fugletribunalet».