Kjør debatt i klasserommet
I dag ble debattboka «Sånn er det bare» av Aschehoug forlag lansert på Fyrstikkalleen skole i Oslo. For å skape høy temperatur i klasserommet rundt tekstene i boka, kan skoler nå bestille debattgeneraler fra Foreningen !les.
11. juni 2013 er det hundre år siden norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn. Norge var blant de første landene i verden som innførte allmenn stemmerett for både kvinner og menn. Sånn er det bare, som er en utgivelse fra Aschehoug i anledning stemmerettsjubileet, sendes gratis ut til elever i den videregående skolen som ved høstens stortingsvalg er førstegangsvelgere. I boka er det garantert tekster du vil være uenig eller enig i. Les og diskuter med og mot dine medelever.
For å hjelpe til med debatt i klasserommet kan skoler bestille debattgeneral hos Foreningen !les. En av generalene du kan få besøk av er 25 år gamle May Therese Vorland.
– Hva er en debattgeneral, May Therese?
– En debattgeneral drar kort fortalt ut til ulike skoler for å skape debatt i klasserommet. Opplegget går over to dobbelttimer og tar utgangspunkt i en eller flere tekster fra Sånn er det bare, sier hun.
May Therese er også tydelig på hvorfor debatt, ansikt til ansikt, er viktig.
– Jeg tenker som regel at mangfold av meninger er verdifullt i de fleste situasjoner. Dessverre kan det utvikle seg til å bli usaklige og usmaklige debatter – spesielt på nett. Å fremme dine synspunkter på en saklig måte og møte motdebattanter med respekt, øker sjansen for å få gjennomslag for dine ideer og det du tror på. Tror jeg.
– På et eller annet tidspunkt er det nettopp ungdom som skal ta de store avgjørelsene i samfunnet. Ungdom har allerede stor påvirkningskraft til å styre omgivelsene i den retningen de ønsker. Det kan være en underskriftskampanje på skolen eller delta på internasjonale forhandlinger, legger hun til.
Som tenåring begynte May Therese selv å engasjere seg i samfunnsspørsmål. Etter hvert utviklet interessen seg betraktelig.
– Da jeg var tenåring var det mer en pliktfølelse enn en generell interesse. Jeg følte jeg måtte ha en viss oversikt, og at jeg ikke kunne stemme i blinde. Interessen kom virkelig da jeg begynte å jobbe med politiske prosesser gjennom studier og organisasjonsliv, sier hun og legger til hvilke temaer hun interesserer seg for:
– Folk liker vanligvis å debattere rundt saker de føler de har kunnskap om. Gjennom studiene og frivillig arbeid, har jeg fokusert på klimapolitikk. Jeg snakker nok mer dersom det temaet dukker opp enn tariffavtaler og pensjonspoeng – som jeg ikke aner noe om.
Men temaene som provoserer henne er likevevl mange.
– Altfor mange, er jeg redd. Jeg blir ofte forbanna. Kanskje det er litt usunt, men det har likevel skapt mye personlig engasjement i klimasaken. Om likegyldigheten tar meg, får jeg heller begynne å bekymre meg.
– Hva synes du om boka Sånn er det bare?
– Den er skikkelig fin! Det er variasjon i tematikk, perspektiver og forfattere. I tillegg finnes det stort rom for nyanser, noe jeg håper elevene kan bidra med i klasserommet.
Hun tror også boken har potensial til å skape gode debatter blant leserne.
– Å debattere kan være skummelt når man ikke har gjort det før. Boken og opplegg i skolen, gir elevene øvelse i hvordan en debatt kan foregå. Jeg tror også at økt kjennskap til dette kan gjøre elevene mer kritiske til politikere og andre samfunnsdebattanters fremtreden i offentligheten. Hva er det som egentlig blir sagt her? Hva skjer med hersketeknikken? Er dette et saklig argument?
Mandag 9. september er det stortingsvalg og May Therese har planene og forhåpningene klare.
– I forkant av valget skal jeg forhåpentligvis bidra i mobiliseringen til et klimavalg. Jeg håper at folk tenker på fremtiden når de går til urnene. For verden drømmer jeg om mer rettferdighet i alle ledd. For meg selv, ønsker jeg at jeg kan bidra i denne utviklingen på et eller annet vis.
Har din klasse lyst på besøk av May Therese eller en annen debattgeneral? Bestill her.