Boktips: Folkehelse og livsmestring
Som tverrfaglig tema i skolen skal Folkehelse og livsmestring «gi elevene kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg. I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende.» Vi har samlet et utvalg boktips for ulike aldersgrupper som kan passe inn i temaet.
Les mer om Folkehelse og livsmestring her
BOKTIPS:
Småtrinnet:
Vi starter med Anna Fiskes tre bøker i Hvordan-serien:
Hvordan begynner man på skolen?
Mer Fiske:
Følelsesbiblioteket
Anna Fiske
Solum 2019
Følelsesbiblioteket består av sju enkeltstående bøker: Sinne, Sjenanse, Forelskelse, Redd, Sjalusi, Sorg, Lykke. Bøkene skal inspirere barn til diskusjon, og til egne tanker og refleksjoner rundt det å kjenne på ulike følelser. (Fra forlaget)
Vi er løver
Jens Mattsson. Illustrert av Jenny Lucander
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021
– Bildeboken Vi er løver! er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å miste en bror. Her forteller en liten gutt om storebroren sin. Sammen leker de at de er modige løver, de er en flokk som jager gaseller og gnuer på savannen. Men leken forstyrres av at broren blir alvorlig syk og må bo på sykehuset. Selv om broren mister løvepelsen sin, vil ikke lillebror gi opp leken eller storebroren sin. Illustrasjonene viser de fine øyeblikkene som brødrene har sammen i leken, og hvordan barnas fantasi og den alvorlige virkeligheten glir over i hverandre. (Sigrun, Foreningen !les)
Jeg er brun
Ashok Banker
Illustrert av Sandhya Prabhat
Oversatt av Ina Vassbotn Steinman
Cappelen Damm 2021
Jeg er brun er en inkluderende bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er. Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg! (Fra forlaget)
Ørn
Martine Grande
Samlaget 2021
Sam trivst best inne på rommet sitt saman med bestevennen Ørn, ein liten og glad undulat. I gata utanfor er det bøllene som bestemmer. Ein dag ser Sam ei jente på vegen utanfor vindauget sitt. Ho freser rundt på ein sparkesykkel. Kven er ho? Kanskje ho vil vere vennen hans? Ørn er ei fargerik bok om vennskap og utanforskap. Men det er også ei bok om å vekse og bli sterkare, om til slutt å bli til ein stor, farleg ørn på jakt etter bøller. (Frå forlaget)
Bror min
Laura Djupvik
Illustrert av Øyvind Torseter
Samlaget 2021
– Ei jente og far hennar er prega av sorg og motlause etter tapet av guten i familien – broren til jenta. Ein dag bestemmer jenta seg for å dra far med ut på fisketur, og då skjer det noko overraskande som gjer sorga meir konkret og samtidig lettare å hanskes med. Bror min er ei alvorleg og rørande bok som er ope for fortolking og gir mange moglegheiter for samtale. Torseters karakteristiske illustrasjonar med mørk og sober fargebruk framhevar det alvorlege temaet og minner om andre fine bøker frå same illustratør som til dømes Den finaste historia. (Troels, Foreningen !les)
Julian er en havfrue
Jessica Love
Oversatt av Eivind Sudmann Larssen
Mangschou 2020
– Julian er en havfrue handler om å kle seg ut, om et barns fantasi og drømmer, og om en bestemors betingelsesløse kjærlighet. Julian elsker havfruer og vil kle seg ut som dem, og bestemor lar seg rive med og gir ham plass til å spille ut drømmen om å bli en vakker havfrue. Vi trenger barnebøker som denne, også for de minste, som åpner opp for at man kan spille ut flere sider av seg selv. Dette er en nydelig bildebok om å bli akseptert for den man er. (Sigrun, Foreningen !les)
Ollianna
Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2020
– Gro Dahle har skrevet flere bildebøker om alvorlige, men viktige tema for barn. Ollianna er en bok om alle de vanskelige følelsene som kan velte opp i en gutt som lurer på om han er gutt eller jente. Olli er gutten til mamma og pappa, men han er ikke sikker på om han vil være Olli lenger. Kan han heller være Ollianna, og vil pappa være like glad i ham da? Teksten er poetisk og følelsesladet, og illustrasjonene skifter mellom kalde og varme farger for å tydeliggjøre hva Ollianna føler. Samtidig er det klart hvor ansvaret ligger: Problemet er de voksnes snevre forventninger til hvordan en gutt bør være, og at trange sosiale normer kan få store konsekvenser for barn. (Sigrun, Foreningen !les)
Så mørkt det ble
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Øyvind Torseter
Ena 2020
– En gutt sitter fast i heisen. Han lekte til sent på kvelden utenfor blokka, og får egentlig ikke lov til å ta heisen alene. I heismørket tar redselen tak i ham. Han ser for seg en fortvilt mamma, helikoptre med søkelys, og naboer, politi og soldater som går fra dør til dør for å lete etter ham. Hva vil skje hvis han aldri kommer seg ut? Torseters enkle tegninger gjør fortellingen både sår og komisk, og Så mørkt det ble gir et fint bilde av barnets frykt og fantasiverden. Til sist er det de gode minnene som hjelper gutten å finne mot til å overvinne redselen og komme seg ut av situasjonen på egen hånd. (Sigrun, Foreningen !les)
Bonsai: en liten bok om døden
Simon Stranger
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Magikon 2018
– Bonsai er en troverdig og poetisk bok om å miste et familiemedlem. Illustrasjonene er varierte og uttrykksfulle, de fremhever barnets perspektiv som boka bruker til å formulere grunnleggende tanker og vanskelige følelser i møtet med en av livets kriser. (Troels, Foreningen !les)
Regnbuesommer
Camilla Otterlei
Illustrert av Tiril Valeur
Vigmostad & Bjørke 2021
Det er sommer. Simone kjeder seg mens hun teller ned til vennene kommer hjem fra ferie. Men så blir hun kjent med gamle onkel Henry og den nye nabogutten Aaron. Aaron er den kuleste Simone har møtt! Hun blir helt rar inni seg når han smiler til henne. Venninna Leah vil ha Aaron med i den nye diskodansgruppa si for å vinne høstens store talentkonkurranse. Men hva vil egentlig Aaron? Hvorfor digger han Elvis-musikk? Og het han virkelig noe annet der han bodde før? Regnbuesommer er en sjarmerende og viktig fortelling om vennskap og forelskelse, korttriks og rock’n’roll – og om å våge å være den du er! (Fra forlaget)
Katt savna
Camilla Otterlei
Illustrert av Tiril Valeur
Vigmostad & Bjørke 2019
– Alt Simone ønsker seg er en katt, særlig når Mamma er borte på jobbreiser i ukesvis og venninnen Eline har funnet en by bestevenn. Da den nye upopulære gutten i klassen viser henne en hemmelighet, en såret og nesten livløs katt han har funnet i en grøftekant, bestemmer de seg for å gjøre alt de kan for å redde den. Men vil de klare å holde katten i live? Og hvem er det egentlig som eier den? Katt savna åpner opp for samtaler om ensomhet, om mobbing og å kjenne seg annerledes, og egner seg derfor godt til høytlesing. (Sigrun, Foreningen !les)
Mellomtrinnet:
Berre hopp
Åshild Moldskred
Samlaget 2021
– Ingeborg er lei seg for at ho og Pernille ikkje lenger er bestevener. No er ho heilt aleine og har ingen som kan forsvare ho når alle seier ho er så annleis. Men når storebroren hennar utfordrar ho til å gjere ting ho ikkje har tort tidlegare, veks sjølvtillita og ting begynner å bli betre. Fin bok om å stå opp for seg sjølv og som passar godt for mellomtrinnet. (Ole, Foreningen !les)
Lappjævel!
Katrine Nedrejord
Aschehoug 2020
«Lappjævel handler om Sammol som sendes på en internatskole. Handlinga fåregår på 50-tallet i Finnmark. På internatet virker først romkameratene hans veldig hyggelige. Men når Sammol ikke ser på, tisser de i senga, rett før de skal sove, og guttene tvinger han til å legge seg i den klissvåte senga. Sammol kan bare å snakke samisk, og ikke norsk. Derfor kan han ikke fortelle om det som har skjedd til rektor Rygg. (…) Det at det vi hører er mest Sammols tanker og ord, er noe som gjør hele handlinga mer realistisk, og får oss til se historien fra hans øyne, og historien blir for meg lettere å leve seg inn i. Over hele utdraget ligger er ekkel «vibe». Det er akkurat som at man begynner å føle Sammols følelse av å ikke kunne si i fra til rektor Rygg om de ekle romkameratene. Det er akkurat som at følelsen av å sitte fast en plass, griper meg når jeg leser. Akkurat som om jeg vil rope etter hjelp, men har et stort stykke gaffateip over munnen. Jeg vil gjerne lese denne boka, og gir den full pott.» (Torgrim, Høyeggen skole, bokslukerprisen.no)
Bare Victor
Victor Sotberg og Erik Eikehaug
Illustrert av Charlotte Sandmæl
Gyldendal 2020
«Victor er mest kjent for å være en youtuber, men nå har han kommet ut med en selvbiografi. Denne biografien handler om hans barndom, og at man skal være den man er. Handlingen er lett å leve seg inn i. Jeg mener det er fordi at jeg liker å høre hvordan andre opplever ting, da blir jeg ofte nysgjerrig. Forfatteren har skrevet på en slik måte som gjør at jeg fikk følelsene til Victor når han beskrev ting. (…) Handlingen utvikler seg gradvis mot et høydepunkt som gir meg større og større klump i magen. Det som overrasket meg, var når han får den beskjeen om at han har fått noen imot seg. (…) Boken tar opp et viktig emne som er å være den man er. Den forteller om et viktige som gjør at du blir glad. I tillegg gir den deg noe å tenke på» (Alexander, Brundalen skole, bokslukerprisen.no)
Hva skjedde egentlig med deg?
Jenny Jordahl
Illustrert av Jenny Jordahl
Cappelen Damm 2020
Elise fra Åsen skole har lest et utdrag fra boka i prosjektet Bokslukerprisen. Hun skriver: «Jeg likte dette utdraget veldig godt. Det gjorde litt vondt å lese for å være helt ærlig. At faren bryr seg mer om vekten til Janne enn at hun blir mobbet av to gutter er helt forferdelig. En ting jeg likte veldig godt med teksten er illustrasjonene. Fordi dette utdraget hadde ikke mye tekst, men det sa fortsatt så mye, spesielt med illustrasjonene. Når Janna sitter på badet og gråter over hendelsen ser man en stor skygge bak henne, et stort mørkt og svart monster bak henne. Denne skyggen tror jeg representerer Jannes indre tanker og hvordan følelser gror over tid. (…) Hva skjedde egentlig med deg? kan vise hvordan de IKKE skal oppføre seg, men jenter på alderen til Janne trenger denne boken mer. Fordi kroppspress blir bare verre og verre over tid, kroppspress og spiseforstyrrelser er et alvorlig problem for mange unge og bøker som disse gjør et forsøk på å vise at man er fin som man er.»
Jeg er Leona
Line Baugstø
Aschehoug 2020
– Hvordan er det å begynne på ungdomsskolen når man er født i feil kropp? Hvordan er det å bli forelsket, og hvordan føles det når kroppen endrer seg i motsatt retning av det man ønsker seg?Jeg er Leona er en velskrevet, aktuell og viktig bok som gir et innblikk i hvordan det er å være transkjønnet og på full fart inn i puberteten. Synsvinkelen bidrar til at det blir nært og spennende, og selv om den er gitt ut som barnebok, tror jeg de fleste vil ha glede av å lese denne fine boka. (Troels, Foreningen !les)
TIX
Andreas Haukeland og Olav Brekke Mathisen
Gyldendal 2021
– Andreas blir mobba, han er ensom og usikker. Men musikken blir et vendepunkt og snart er artisten TIX en realitet. Drømmen er VG-lista på Rådhusplassen i Oslo. Dette er en fin bok om å være annerledes, men også en historie om vilje og håp. (Ole, Foreningen !les)
Ein bror i verdsrommet
Rune F. Hjemås
Samlaget 2021
– Elias gler seg til storebroren, Mats, skal kome heim frå sjukehuset. Men det blir ikkje slik han hadde trudd. Mats er ikkje heilt i form og treng å kvile. Samtidig oppdagar Elias og venene mystiske lydar i nabolaget. Hjemås har skrive ei rørande og morosam forteljing som tek opp i seg store spørsmål. (Ole, Foreningen !les)
Ikke lov å le
Kine Jeanette Solberg
Aschehoug 2021
– Sist jeg traff niesen min på ni år, satt hun og leste i Ikke lov å le. Stadig hadde hun et morsomt sitat fra boka hun måtte dele med meg. Og Ikke lov å le er virkelig full av morsomme sitater som treffer både en åtteårig og en voksen leser. Boka handler om Kaja som akkurat har flyttet fra byen til en liten bygd, og som prøver å finne ut av hvordan hun skal få seg en venn. Det er Kajas refleksjoner og merkelige tankeunivers som driver handlingen i boka fremover. Ikke lov å le er en fin, sår og morsom bok som jeg unner mange å lese. (Sigrun, Foreningen !les)
Kys mik
Mari Grydelad
Aschehoug 2021
– «KYS MIK» betyr «kyss meg» på runeskrift, og selv om hovedpersonen Sara ikke liker kyssing, er dette en bok om kjærlighet (og litt kyssing). Det er også en bok om å være mørkeredd, og om hvor fint og vanskelig vennskap kan være. For Sara og Jonatan er bestevenner og har kjent hverandre hele livet, men så begynner det en ny og spennende jente i klassen. Hvorfor blir Sara så varm inni seg når hun er sammen med henne? Kan de være bestevenner alle tre? Mari Grydeland skriver rivende godt om følelser for ti-tolvåringer. (Sigrun, Foreningen !les)
Ti kniver i hjertet
Nora Dåsnes
Aschehoug 2020
– «Jeg skal slutte å være barn og starte å være ungdom» står det omtrent midtveis i Ti kniver i hjertet. Ordene er skrevet med håndtegnede typer, fyller hele siden og innfanger Tuvas situasjon slik den skildres i den fiktive dagboka. Hun er delt mellom barnslige Bao på den ene siden, og Linnéa som nylig har fått seg kjæreste og ikke lenger er like interessert i å leke med venninnene på den andre. Men så dukker Mariam opp, og snart lurer Tuva på om det går an å både være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes debuterer med en grafisk dagbokroman som er både intens, nyansert og leken, og som får frem hvordan skeiv kjærlighet – akkurat som annen kjærlighet i overgangen mellom barn og ungdom, er både vrien og helt naturlig. (Troels, Foreningen !les)
Ungdomsskolen:
Outlaster
Nina Borge
Gyldendal 2021
– I Outlaster skriver Nina Borge klokt og spennende om temaet. Adrian sliter med angst etter at han så farfaren dø. Han sliter på skolen og blir fort ukonsentrert og usikker i større folkemengder. Men når han gamer med vennene sine finner han både mestringsfølelse og samhold. Snart er det turnering, men Adrian kan ikke skulke skolen mer hvis han vil delta. Finnes det en løsning? (Ole, Foreningen !les)
Ta vare
Vigdis Hjort (red.)
Aschehoug 2021
– Vigdis Hjorth har samlet dikt fra fortid og samtid, fjern og nær, under overskriften Ta vare. Opprørske røster og strofer som trøster. Samlingen er en perfekt konfirmasjonspresang og en gavepakke til alle norsklærere i ungdomsskolen og videregående. Ta vare gir et bredt utvalg av poesi, både i form og innhold, der en fellesnevner er sterke følelser: intens forelskelse, knugende fremmedgjøring, rasende politisk motstand og heftig sorg. Hjorth har sørget for at diktene er gjennomgående tilgjengelige, men aldri entydige, og hun serverer dem på alle de skandinaviske språkene. Det naive titteldiktet til Jan Erik Vold forteller kanskje noe om kjernen i prosjektet: Hjorth vil at ungdommen skal ta vare på seg selv og verden rundt seg. (Petra, Foreningen !les)
Du er nok
Victoria Dalsberget
Vigmostad og Bjørke 2021
– Victoria Dalsberget debuterer med denne diktsamlinga. Stilmessig henter hun inspirasjon fra formen til for eksempel Trygve Skaug eller Kristian Berquist. Tematisk dreier diktene til Dalsberget seg i stor grad rundt temaer som for eksempel kroppsfokus og et skjørt selvbilde. Det er godt gjort og det blir spennende å følge denne debutanten videre. (Ole, Foreningen !les)
Alt er ok
Ebba Schjølberg Eiring
Flamme 2021
«Boka handler om en jente som blir plassert ut til en familie i USA på utplassering. Hun skal bo der i 1 år, og gå på skole som alle andre. Hun forteller om forskjellige hendelser og hvordan hun opplever USA. Jeg synes det er en fantastisk bok. Boka er basert på forfatterens ordentlige opplevelser og erfaringer fra tiden i USA. Jeg elsket denne boka. Det er så spennende å høre om livet i USA. Så mye var forskjellig fra hva jeg trodde det var. Det er en bok om alt. Humor, kjærlighet, hverdagsliv og drama. Det er en bok for alle og som alle kan like. Det var noen ord jeg synes var unødvendige som gjorde enkelte avsnitt litt tunge å lese. Derfor gir jeg boken 5/6.» (Therese, Biri ungdomsskolen, på uprisen.no)
Gutteboka – din guide til puberteten
Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl
Illustrert av Magnhild Winsnes
Aschehoug 2021
– De to legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl følger opp suksessen Jenteboka med ei bok for guttene. De er likevel tydelige på at det fins flere kjønnskategorier enn disse to, og denne nyanseringen er symptomatisk for hele prosjektet. Det både Jenteboka og Gutteboka gjør på en eksemplarisk måte, er å roe ned den tenåringsangsten som preger de fleste i puberteten. Er jeg feil? Passer jeg inn? Hvorfor gjør kroppen min så mye rart? De to forfatterne trygger leserne på at det meste er normalt, og at det som er vanskelig, går over, uansett om det handler om kropp, følelser, tanker eller sosiale relasjoner. Illustrasjonene til Magnhild Winsnes understreker mangfoldet. (Petra, Foreningen !les)
Jenteboka
Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl
Illustrert av Magnhild Winsnes
Aschehoug 2019
I Jenteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge jenter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Jenteboka er en kvalitetsguide fra to av landets mest populære leger, som kjenner jentekroppen ut og inn. De gir tips, triks, historier fra virkeligheten og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for jenter fra 9 til 16 år. (Fra forlaget)
Å fange luft
Neda Alaei
Gyldendal 2021
– Neda Alaei brakdebuterte med ungdomsromanen Dette er ikke oss i 2019. For den boka mottok hun Kulturdepartementets debutantpris, Bokloggerprisen og Uprisen – årets ungdomsbok. Nå er hun aktuell med sin andre bok, Å fange luft. Som i Dette er ikke oss skriver Alaei om en tenåringsjente som befinner seg i en brytningstid mellom barn og ungdom. Samia begynner på videregående skole og skal finne ut hvem hun selv er og ønsker å være, samtidig som hun strever med relasjonen hun har til en krevende mor. Alaei skriver svært troverdig om sårbarheten rundt det å være tenåring i overgangsfaser, om usikkerhet, om den første forelskelsen, om å så gjerne ville bli likt og passe inn. Anbefales! (Silje, Foreningen !les)
Vinden og kattane
Rønnaug Kleiva
Samlaget 2021
– Du er 15 år og har ei mor som er alkoholikar. Du må sette ungdomstida di på vent for å ta ansvar heime. Passe på mamma og veslesøster. Det blir lettare hos fosterfamilien, men kjærleiken og lojaliteten til mor di er sterk. Tøff situasjon for ein 15-åring å vere i. Kleiva skriv skjønnlitterært om det på ein fin måte. (Ole, Foreningen !les)
Ubesvart anrop
Nora Dåsnes
Aschehoug 2021
– I tegneserieromanen Ubesvart anrop møter vi Rebekka og bestevenninnen Fariba som akkurat har begynt på videregående høsten 2011. Nora Dåsnes formidler gjennom bilder i grått og rødt den stemningen som preget hele landet denne høsten. Rebekka og Fariba kjente ingen på Utøya, men de opplever terroraksjonen som noe personlig likevel – på hver sin måte. Slik utforsker Ubesvart anrop sammenhengen mellom samfunn og individ, og mange pandemitrøtte og klimaengstelige ungdommer vil kunne relatere til venninnenes situasjon: Hvordan skal man leve eget liv når verdens elendighet kommer så tett på? Dåsnes viser heldigvis at det er mulig å ha det bra også når verden ser ut til å rase sammen. (Petra, Foreningen !les)
Ikke vær redd
Anne Gunn Halvorsen
Kagge 2021
– Frykt, stress, uro og bekymring. Det er neppe bare unge mennesker som kjenner på slike følelser. Men kanskje virker de sterkere i ung alder? I denne boka har Anne Gunn Halvorsen snakka med unge i hele Norge om hva de er redde for. En fin bok med interessante betraktninger vi alle kan lære av. (Ole, Foreningen !les)
Top girl
Bertine Zetlitz
Illustrert av Fam Irvoll
Aschehoug 2021
– Top girl av Bertine Zetlitz starter med et fall. Ellinor faller fra toppen av cheerleadingspyramiden og skader beinet sitt. Resten av boka handler om hvordan hun skal klare å reise seg igjen. Faktisk og metaforisk. For det er ikke bare dette fysiske fallet fra toppen Ellinor er utsatt for, viser det seg. De sosiale og psykologiske problemene den unge hovedpersonen skal takle, både hjemme og på skolen, står i kø. Zetlitz, godt hjulpet av illustratør Fam Irvoll, har skrevet en lettlest og troverdig fortelling om generasjon prestasjon. (Petra, Foreningen !les)
På vei mot toppen
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2020
– Angie Thomas følger opp suksessen The Hate U Give med nok en glimrende bok! Bri har talent og drømmer om å bli verdensberømt rapper. Men det er ikke så lett å nå toppen når man møter fordommer og har et tomt kjøleskap hjemme. En bok om å drømme stort og om å vinne mot alle odds. (Ole, Foreningen !les)
Sinne
Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020
– Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida. (Ole, Foreningen !les)
Følg med nå
Trygve Skaug
Cappelen Damm 2019
«Jeg synes boka passer ekstra godt for ungdom som stresser, eller er litt usikker på seg selv. Boka inneholder korte dikt som er enkle, men har store betydninger. Et dikt jeg likte var det på side 74. Jeg kunne lest boka mange ganger før jeg ville blitt lei av den, fordi alle diktene er noe for seg selv. Jeg kjente meg godt igjen i noen av diktene. Jeg vil gi boka terningkast 6 fordi noen av diktene kjenner jeg meg igjen i og fordi den var enkel og overskikkelig og lese.» (Adam, Grov skole)
Et hav av kjærlighet
Tahereh Mafi
Oversatt av Heidi Sævareid
Gyldendal 2019
– Shirin er en seksten år gammel muslimsk jente som selv har valgt å bruke hijab. Noe som burde være greit, men vi befinner oss i USA i 2002, og en politisk uro og fremmedfrykt preger samfunnet. Foreldrene til Shirin er hardtarbeidende og har høye ambisjoner for sine to barn. Hver gang en av foreldrene får seg en ny og bedre jobb, flytter familien med. Shirin og hennes eldre bror er vant til å begynne på nye skoler. Og hver gang opplever Shirin å bli utsatt for frekk stirring, nedsettende kommentarer og vold på grunn av bakgrunnen og religionen sin. Hun velger derfor å stenge omverdenen ute og holde seg for seg selv. Men hva skjer når skolens mest populære gutt ikke gir opp å få kontakt? (Vibeke, Foreningen !les)
Videregående skole:
Litt redd bare
Alexander Kielland Krag
Gyldendal 2021
– Litt redd bare er Alexander Kielland Krags andre roman og handler om 17 år gamle Cornelius. Han går på videregående, fester med venner og spiller fotball. Plutselig opplever han at livet og alt som før var lett nå farges av noe veldig vanskelig – han er redd. Hvorfor er det så vanskelig å si noe til vennene om hva som stormer på innsiden? Hvordan snakker man egentlig om sånt man aldri har snakket om før? Romanen er en nær og sterk fortelling om å oppleve angst, frykten for å miste den man var, og hvor vanskelig det kan være å prate om det som er viktig. (Julia, Foreningen !les)
Shuggie Bain
Douglas Stuart
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2021
– Glasgows grå, sølete og stinkende surburbia på 80-tallet, alkoholisme, fattigdom og knugende Thacherisme. Høres det fristende ut? Shuggie Bain er noe så sjeldent som en skittenrealistisk pageturner om en familie i fritt fall. I familiens midte står den alkoholiserte moren Agnes, som forgudes av den yngste sønnen Shuggie. Det er vondt, brutalt og hjerteskjærende lesning, men ikke minst er det en historie om uforbeholden kjærlighet og drømmen om et bedre liv, skrevet med stor varme og knivskarp humor. Douglas Stuart skrev på sin debutroman Shuggie Bain i 10 år og ble refusert av over 30 forlag. Da romanen endelig kom ut vant han likeså godt Bookerprisen og ble nominert til National Book Award. Respekt. (Hilde, Foreningen !les)
Jeg lever et liv som ligner deres
Av Jan Grue
Gyldendal 2018
– Jan Grue ble født med en sjelden muskelsykdom. Han kjører rullestol. I denne boken skriver han om hva det har kostet ham. Hvis man nekter å godta at kroppen og manglende tilrettelegging for en rullestol skal være til hinder for det livet man ønsker seg, blir hverdagen et hardt arbeid. Grue skriver om å finne mot til å ikke gi opp, men også om å godta å få hjelp fra andre underveis. Det er en bok man vil kjenner seg igjen i og som man blir klokere av å lese. (Sigrun, Foreningen !les)
Jobb
Anders N. Kvammen
No Comprendo Press 2020
– Vi møter Aksel fra tegneserien Ungdomsskolen videre i tenårene og inn i tjueårene. Aksel er fjorten år og faren mener det er på tide at han får seg en deltidsjobb. Hans debut på arbeidsmarkedet blir som dårlig betalt reklamebud. Vi følger Aksel gjennom ulike arbeidsforhold, stort sett som midlertidig ansatt og med svake rettigheter. Etter å ha flyttet hjemmefra blir tilværelsen en evig kamp om å klare å betale husleie, og å komme seg gjennom hverdagens rutiner og monotoni. Tiden går uten at Aksel klarer å finne ut av hva han vil bli, og jo eldre han blir gjennom historien jo mer begynner det å haste. Aksel er god til å tegne og ønsker å skape tegneserier. Historien avsluttes med at Aksel har fått gitt ut sin første tegneserie Ungdomsskolen, og skal signere den for en kunde i bokhandelen han da jobber i. (Vibeke, Foreningen !les)
Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise
Bjørn Hatterud
Samlaget 2020
– Kva er det med heimplassen, staden der ein vaks opp og lever sine barne- og ungdomsår? Korleis formar plassen og desse åra deg som person i vaksen alder? I denne boka tek Hatterud med seg mor si på ein biltur rundt Mjøsa for å prøve å finne svar. Det har blitt ei rørande og morosam bok om tida som har vore, og tida som er, om bygd og by, og om oppvekst og forholdet til eigen familie, særleg ho mor. Hatterud har ei heilt særeigen stemme i norsk sakprosa. (Ole, Foreningen !les)
Emily forever
Maria Navarro Skaranger
Oktober 2021
– Romanen er et velskrevet, nøkternt og brutalt hverdagslig, men merkelig vakkert utsnitt fra livet til en altfor altfor ung mor i Oslo. Når fortellingen starter er Emily 19 år og syv måneder på vei. Den småkriminelle barnefaren Pablo har trukket seg ut av livet hennes. Emily har flyttet hjemmefra og jobber på Kiwi, men nå flytter moren hjem til henne for hjelpe med det nye barnet. Det er egentlig mange som prøver å hjelpe henne, men hvordan kan man hjelpe en som Emily? (Julia, Foreningen !les)
Høgspenning livsfare
Helene Guåker
Samlaget 2020
– I denne boka møter vi Lea. Ho går på vidaregåande skule, bur på hybel og har få venner. Heime ligg mor sjuk. Lea lagar seg eit alias, Vilde, i håp om å bli tøffare og få seg nye venner. I starten går det etter planen, men når nok tragisk skjer, må ho stole på at Lea kan greie seg sjølv. (Ole, Foreningen !les)
Third Culture Kids
Aon Raza Naqvi (red.)
Gyldendal 2019
Third Culture Kids handler om å vokse opp mellom kulturer. I denne antologien deler 30 mennesker sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge. Prosjektet er initiert og ledet av Aon Raza Naqvi. (Fra forlaget)
Hesteguttene
Johan Ehn
Oversatt av Morten Hansen
Mangschou 2021
– Denne fortellingen er todelt: I den ene delen følger vi to gutter, Janek og Alexsander (Sasha), som vokser opp på et barnehjem i Tjekkoslovakia på 1920-tallet. En dag bestemmer guttene seg for å rømme fra hjemmet, og i en landsby i nærheten ser de et sirkus. Først får de jobben med å rydde søppel etter forestillingene, men etterhvert blir de selv en del av sirkuset med sine akrobatiske ferdigheter og kjennskap til hester. Turen går omsider til Berlin samtidig som nazistene er i ferd med å få fotfeste. I det andre delen er vi i Stockholm i nyere tid. Her møter vi Anton som jobber i hjemmehjelpen og har pleieansvar for Alexander Kovac. Bilder av blant annet hester og fra sirkus, pluss et brev fra Gestapo, gjør Anton nysgjerrig på hva som er Alexanders historie. Hesteguttene er en nydelig bok for unge voksne. (Ole, Foreningen !les)
Kampfikseren
Michael Stilson
Cappelen Damm 2021
– Fredrik spiller for den tyske Bundesligaklubben Hertha Berlin. Så langt i sesongen har han gjort det meget bra og storklubber som Barcelona og Real Madrid har meldt sin interesse. Men for at agenten hans, Marko, skal hjelpe ham til en større klubb, blir Fredrik nødt til å hjelpe Marko med å tjene ekstra med penger. I starten blir han tvunget til å foreta seg små hendelser på banen, som for eksempel å pådra seg et gult kort før det har gått fem minutter av kampen. Men når Marko ber Fredrik om å sørge for at laget taper en avgjørende kamp, er det ikke bare karrieren, men også samvittigheten og æren hans som står på spill. Dette er tredje og siste bok i fotballserien om Fredrik Markussen. Sjekk også ut Bare spille ball og Alene gjennom. (Ole, Foreningen !les)
Fra drømmehuset
Carmen Maria Machado
Oversatt av Bente Klinge
Solum Bokvennen 2021
– I tjueårene møter Carmen Maria Machado en kvinne hun blir hodestups forelsket i. De blir kjærester og flytter sammen. Først er det intenst og vidunderlig, men sakte, men sikkert utvikler forholdet seg til et mareritt med psykisk vold og trusler. I memoaren Fra drømmehuset tar Machado det store skrittet og beskriver et av de store tabuene innenfor skeiv identitet; at vold faktisk foregår i lesbiske forhold. Resultatet er en svært nyskapende og tankevekkende memoar av en av USAs mest interessante forfattere akkurat nå. (Hilde, Foreningen !les)
Jente, kvinne, annet
Bernardine Evaristo
Oversatt av Kirsti Vogt
Gyldendal 2021
– Å entre romanen til Bernardine Evaristo er som å gå ut i en stillegående elv, med sterke understrømmer. Teksten, som kun har en håndfull punktum, har nemlig en helt særegen flyt og energi. Leseren flyter og hvirvler av gårde på tekstens strøm inn og ut av karakterenes tankerekker, tilbake til fortiden og inn i nåtid. Alt blandes sammen til et sømløst NÅ. Romanen er en rasende, varmt og klok flettverksroman der 12 forskjellige svarte kvinners liv og historie flettes inn og ut av hverandre i dagens Storbritannia. (Hilde, Foreningen !les)