Litteratur om bærekraftig utvikling

Bærekraftig utvikling som tverrfaglig tema i skolen «skal legge til rette for at elevene kan forstå grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet, og hvordan de kan håndteres». Dette skal blant annet skje ved at «elevene skal møte et mangfold av tekster, lese kritisk og delta i dialog». Vi har samlet noen titler for ulike målgrupper som kan passe inn i temaet bærekraftig utvikling i læreplanen.

Skrevet juni 17, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

«Bærekraftig utvikling handler om å verne om livet på jorda og å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine behov. En bærekraftig utvikling bygger på forståelsen av sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold. Menneskehetens levesett og ressursbruk har konsekvenser lokalt, regionalt og globalt.» Les mer her

SMÅTRINNET:

SKJØNNLITTERATUR:


Dyrehagedetektivene (serie)
Mona Grivi Norman
Illustrert av Isabell Martinsen
Aschehoug 2021

Theo besøker Hanna og pappaen hennes som er på et forskningsopphold i Australia. Her blir de kjent med perledykkere, skilpadder og den utrydningstruede hvithaien. Når en verdifull perle plutselig forsvinner får Hanna og Theo en helt ny opplevelse: Å være detektiver under vann. For hvem stjal perlen? Og hva gjør de når haien kommer? Haien kommer! er åttende bok i serien om Dyrehagedetektivene Hanna og Theo. (Fra forlaget)


Garmanns sommer
Stian Hole
Illustrert av Stian Hole
Cappelen Damm 2006

Snart er sommeren slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Ingen av tennene til Garmann er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det. De gamle tantene er på besøk. De kommer med båten fra en annen by, en annen tid, en annen historie og det er høst i lufta. Garmann tenker og undrer seg over liv og død, nåtid og framtid. «Hva skal du bli når du blir stor?» hvisker tante Augusta til ham: «Sverdsluker», svarer Garmann. (Fra forlaget)


Jakob og Neikob. Stormen
Kari Stai
Illustrert av Kari Stai
Samlaget 2019

Då Stormen kjem og tek Jakob og Neikob opp i lufta, oppdagar dei noko dramatisk. Kloden har forandra seg. Han er full av søppel. Då skjønner dei at noko må gjerast: Dei må hjelpe Spinnvill. No veit dei akkurat kva ho må lage i fabrikken sin. (Frå forlaget)


Arkimedes og vindmølla
Hans Sande
Illustrert av Skinkeape
Gyldendal 2020

– Serien om Arkimedes, Eureka og oppfinnarpappa er kjend og elska av mange – og med god grunn. Den femte boka har fått ny illustratør og Skinkeape (Marianne Gretteberg Engedal) løfter Arkimedes og vindmølla til nye høgder. Denne gongen er utgangspunktet politisk, og kampen mot vindmølla vert ein kamp for å redde insekta, fuglar og fisk – for å redde naturen! Det er enkelt, men det ligg òg mykje mellom linjene i form av referansar og i dei detaljrike illustrasjonane. Først og fremst er det morosamt, og etter ein skikkeleg luftetur landar Arkimedes og vindmølla trygt på eigne bein.(Troels, Foreningen !les)


Hytta som forsvann
Ruth Lillegraven
Illustrert av Jens Kristensen
Samlaget 2020  

– I bøkene om Klodeklubben er handlingen lagt til en liten bygd på Vestlandet hvor Vanja, Sivert og Mo jakter på miljøskurker. I den første boka i serien, Dei svarte svanene, blir vennene lokale helter da de avslører oljeutslipp i fjorden. I Hytta som forsvann blir vi dratt inn i en spenningshistorie om en annen type miljøkriminalitet: dumping av farlig søppel i naturen. Når flere av dyrene på gården der Vanja bor blir syke og dør, skjønner barna at noe er alvorlig galt, og sammen prøver de å finne ut av hvorfor dyrene har blitt så syke. Med Klodeklubben har Ruth Lillegraven skrevet lettleste bøker om tema som engasjerer de fleste barn, og Jens Kristensens stemningsfulle illustrasjoner løfter serien over de mange detektivbøkene som finnes for barn. (Sigrun, Foreningen !les)

FAKTA:


Hjelp småkrypene
Kristine Kujath Thorp
Ena 2020 

– Hjelp småkrypene er en nydelig bildebok av debutant Kristine Kujath Thorp med gjennomarbeidede forslag til aktiviteter som kan gjøres sammen. Når man bygger en bungalow til bier, en pizzarestaurant til sommerfugler og et borg-hotell for maur, blir man klokere på dyrene og får bedre forutsetninger for å hjelpe dem. (Sigrun, Foreningen !les)


Insektenes hemmeligheter: Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg
Anne Sverdrup-Thygeson
Illustrert av Nina Marie Andersen
Kagge 2019

I denne boka finner du fortellinger om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen din eller inne i huset ditt. Du kan lese om mygglarver som puster med snorkel, og om maur som melker bladlus for sukkervann. Du lærer hvordan flua klarer å gå opp ned i taket på rommet ditt, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. Dessuten får du fortellinger om de rareste småkrypene i verden. (Fra forlaget)


Pinnsvin 
Henrik Hovland
Illustrert av Karen Aarre
Ena forlag 2020 

– Pinnsvin av Henrik Hovland er en nydelig og lavmælt sakprosabok. Boka har sjarmerende svart-hvite illustrasjoner, men er blottet for bling-bling. Den overbeviser først og fremst gjennom sin tro på at stoffet er spennende og interessant nok i seg selv – og det er det. Spørsmål fra barna til fortelleren setter i gang refleksjoner og undersøkelser, og svarene er ofte befriende tentative og udogmatiske tanker som tar vare på den opprinnelige undringen og som tusler, tasler og beveger seg i ruslefart. Dermed fremstår boka samtidig som en modell for et jordnært samvær mellom små og store. (Troels, Foreningen !les)

MELLOMTRINNET:

SKJØNNLITTERATUR:


En himmel full av skyer
Arne Svingen
Gyldendal 2018
Vinner av Bokslukerprisen 2020

– Boka har et viktig budskap og tema. Det er viktig at det blir skrevet bøker om global oppvarming og at vi må ta ansvar for klimaet og miljøet vårt. Det er det som gjør at denne boka ikke bare blir underholdende og en god bok mens vi leser den, men at den lever i oss, og med oss, etterpå også. Vi likte at hovedpersonen bestemte seg for å kjempe for det som var viktig for ham. Han ga ikke opp selv om han var i en vanskelig situasjon. Boka gir oss tro på at vi barn kan ha innflytelse i samfunnet. Vi kan stå opp for det vi tror på. (Fra elevjuryens begrunnelse)


Skogen den grøne 
Ruth Lillegraven
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen
Samlaget 2018 

Skogen den grønne er en samling dikt for barn som tematiserer møtet mellom menneske og natur. Skogen fremstår som et alternativt rom der jeget kan hente nye opplevelser, nye erkjennelser og utvikle seg, men uten at diktene idylliserer naturen. I stedet uttrykker samlingen en ambivalens som legger til rette for at ulike lesere kan danne seg ulike oppfatninger og meninger om naturen og tolke fremstillingen på forskjellige måter. (Troels, Foreningen !les)


Krypto. Ned i dypet
Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2020

– Ophelia flytter til den nye fosterfamilien sin i den lille kystbyen Saltvik. Ophelia er veldig fascinert av undersjøiske monstre, og møter en gammel fisker som også er det. Allerede den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet, og løper ned til brygga for å undersøke nærmere. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? Dette er en spennende tegneserie, vakkert illustrert og med gode variasjoner i oppslagene. (Vibeke, Foreningen !les)

SAKPROSA/FAKTA:


Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius
Alfred Fidjestøl
Samlaget 2019

– Dei ville sjimpansane er ein truga dyreart og held på å bli borte. Når vi les Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius forstår vi meir av livet og atferda til dette dyret. Den spennande forteljinga om Julius gir òg innsikt i relasjonen mellom sjimpansen og menneska kring han. Boka handlar på eit vis om oss sjølve og våre næraste slektningar i naturen. (Troels, Foreningen !les)


Blåhvalen
Andreas Tjernshaugen
Illustrert av Line Renslebråten
Kagge forlag 2020

– Historien om en blåhvalunge og moren hans drar leseren inn i boka, og kapitlene om hvordan blåhvalen ble til og nesten også utryddet er både interessante og tankevekkende. Ikke minst imponerer boka med flotte og maleriske illustrasjoner i blågrønne toner og et gjennomført og innbydende bokdesign. (Troels, Foreningen !les)


Under polarisen

Line Renslebråten
Illustrert av Line Renslebråten
Cappelen Damm 2018

Det finnes et yrende mangfold og dyreliv i polarhavet. Et økosystem hvor alt henger sammen. En større bevissthet rundt klima og miljø de senere årene har fått øynene opp for hvor viktig og rikt liv som finnes i nord. «Under polarisen» kombinerer fakta med visuelt sterke og fargerike illustrasjoner, hvor tema nettopp er viktigheten av å bevare denne faunaen og floraen. (Fra forlaget)


Inn i munnen. Ei bok om dyremunnar
Malin Hellebø
Illustrert av Bård Torkildsen
Gyldendal 2020

– Ein av litteraturens fordelar er at han lar oss leve andre liv og dra til stader der vi ikkje sjølv kan dra. I den førre boka til Malin Hellebø fekk vi oppleve dyras beste sjekketriks – utan filter. Årets bok er illustrert av Bård Torkildsen og tar oss med inn i munnen til dyra. Utan munnbind. Inn i munnen. Ei bok om dyremunnar er ei faktabok med mykje spannande, rare og sprøe fakta om ulike munnar, korleis dei er og kvifor. Boka tar for seg eit dyr med ein bestemt type munn og gir deretter døme på andre liknande dyremunnar. Personlege favorittar er – sjølvsagt – dyr med føter i munnen, dyr med tennene på tørk og dyr som gjer ekle ting med munnen. Og det avsluttande bilete av præriehundar som helser på kvarandre med eit kyss på truten. (Troels, Foreningen !les)

UNGDOMSSKOLEN:

SKJØNNLITTERATUR:


Dette dreper oss 
Tiger Garté
Vigmostad & Bjørke 2021 

En pandemi truer sivilisasjonen og Samuel og faren har flyttet ut i skogen for å overleve. Forholdet mellom dem er på bristepunktet og det blir stadig vanskeligere å holde seg skjult for omgivelsene. For å holde motet oppe skriver Samuel dagbok i skjul. Dette er en nervepirrende bok om en far og sønn som har valgt å leve på siden av storsamfunnet, og hvilke fatale konsekvenser et slikt valg kan få. (Ole, Foreningen !les)


I morgen er alt mørkt 1-3
Sigbjørn Mostue
Cappelen Damm 2014, 2015 og 2016
Vinner av Uprisen 2015

– Da vi leste den ble vi revet med, det var spennende fra første til siste side. Den var rett og slett vanskelig å legge fra seg fordi det alltid var noe nytt som skjedde og det var alltid uventede vendinger som gjorde oss overrasket. Vi ble sittende med hjertet i halsen og lure på hva som ville skje på neste side. Tusenvis av spørsmål surret rundt i hodene våre mens vi lurte på om hovedpersonen ville overleve. (Elevjuryen i Uprisen om bok 1, Brages historie)


Verdensredderne
Simon Stranger
Cappelen Damm 2012

– Boken har en gripende historie som får deg til å tenke. Det er en parallel handling som på den ene siden skriver om Emilie og på den andre om ei ung jente i bangladesh som må sy klær. Stranger har klart å skive en bok som er spennende og samtidelig snakker om sante og svært ekte problemer. Man tenker hele tiden om boken også når man er ferdig med den. Jeg leste nesten hele boken i en natt og kunne bare ikke legge den bort. Jeg har aldri før lest en bok som kombinerer fiksjon og ekte verden så detaljert. Boken handler om de tignene som man ikke vil tenke på, de tingene vi valgte å glemme. Boken prøver deg å bli oppmerksom om hva som skjer i verden, og det har den klart. Den beskriver situasjonene veldig bra og gir en sterkt mening. Den får deg å tenke deg om på alminelige ting som shopping eller hvor kjøtt faktisk kommer fra. (Elev på uprisen.no)


Enkebyen – De bortførte
Thomas Enger
Capitana 2019

– Boken handler om det og tilpasse seg noe nytt og stå opp for det man mener er rett. Tror forfatteren prøvde og sette lys på kvinners rettigheter og selvstendighet, noe jeg syntes han lyktes godt med. Tror den prøver og tenke over hvordan man egentlig har det, og aldri gi opp å fortsette og kjempe for det man tror på. Boken kan definitivt påvirke ungdom spesielt, mye fordi det er lett og kjenne seg igjen i. Den tar opp mange temaer som er viktige i ungdomstiden. Vil si at målgruppen for denne boken er 12 år og oppover dersom det er mye voldelig handling og noe banning. Vil definitivt anbefale boken videre til noen på min egen alder. (Kasper, Sunnland skole, på uprisen.no)


Vind i Værhanen
Dan Andersen
Flamme 2019

Øverst på gården står Værhanen og spinner. I alle år har han tronet der, med kveldsnyhetene rykende opp fra pipa, for ikke å snakke om radioprogrammet Tid for poesi, som bondekona hører på før hun legger seg. Ikke rart da, at Værhanen er blitt god til å tale. Vind i Værhanen er dikt til ungdom, inspirert av poesihistorien og besmittet av vår tids politiske retorikk. (Fra forlaget)


Definisjonen av umulig
Camilla Sandmo
Vigmostad & Bjørke 2019

– Denne sommerferien går ikke som planlagt for Hanna. Som vanlig er hun på besøk på øya der bestefaren bor. Men en pengesterk klyse har kjøpt opp eiendommer og planlegger utbygging av leilighetskomplekser. Dette vekker aktivisten i Hanna. Samtidig settes vennskapet til Olivia på prøve når hennes hemmelighet blir avslørt. Og så er det Trym, han som Hanna liker, men som viser seg å ha en finger med i utbyggingsplanene. Hvordan skal hun klare å rydde opp i kaoset og ikke bare berge sommerferien, men hele øya og relasjonene til Olivia og Trym? (Ole, Foreningen !les)


Pustens lov
Øystein Stene
Gyldendal 2020 

Boka er første bok i trilogien om Alm. Den handler om Alm som bor i fjordbyen. Utelufta har et virus som ødelegger deler av hjernen slik at du sakte glemmer menneskelige egenskaper. Alm finner ut at mora hennes var et menneske som var immun mot dette viruset og hun reiser på jakt etter henne. Boka handlet egentlig om vennskap, hemmeligheter, nysgjerrighet og om å forholde seg til samfunnets regler. Den handlet om å være ulik andre og om å akseptere det. Dette er temaer som engasjerer meg, fordi det er spennende. Jeg har lest mange bøker med lignende temaer og det er kanskje slike bøker jeg liker best. (Elev på uprisen.no)


Kloden under vann
Ida-Marie Rendtorff
Oversatt av Lene Stokseth
Mangschou 2014, 2015 og 2016 

En serie på tre spenningsbøker om tenåringsjenta Lara. Lara lever i en oversvømmet verden, der knapphet på ressurser har ført til krig, konflikt og enorme forskjeller mellom fattige og rike. Lara er en del av det såkalte sjøfolket. De er henvist til å bo på provisoriske flyteøyer, plattformer og høye bygninger som stikker opp av vannet. Det velstående fjellfolket bevokter sine øyer av fast land med skarpladde våpen. Gjennom tre bøker følger vi Laras kamp for familiens overlevelse og gjenforening. Sammen med hovedpersonen blir vi gradvis kjent med hennes dystopiske virkelighet og hvordan den fungerer. (Fra forlaget)


Bouvetøya 2052
Lars Mæhle
Samlaget 2015 

Temaet i denne boka er klima, og jeg må virkelig gi ett godt ord for forfatteren på måten han bringer realitet inn i denne historien. Boka er litt tungt skrevet, det er det eneste jeg mener er negativt. Jeg synes at denne boka var utrolig god. I tillegg åpner den virkelig øynene til leserne i situasjoner vi kan ende opp i. Forfatterens kunnskap viser seg gjennom måten han skriver på, og det viser at det ligger mye arbeid i denne boka.(Elev på uprisen.no)

SAKPROSA:


Sapiens – en tegnet historie. Menneskehetens begynnelse
Yuval Noah Harari og David Vandermeulen
Illustrert av Daniel Casanav
Oversatt av A. Audhild Solberg
Cappelen Damm 2020

– Yuval Noah Harari, som er professor i historie, har hatt massiv suksess med sine bøker som har solgt i over 27 millioner eksemplarer og er oversatt til 60 språk. Særlig kjent er han for boka Sapiens – en kort historie om menneskeheten som utkom for noen år siden. Nå foreligger en ny utgave – en 250 siders tegneserieversjon. Her skildres tung fagkunnskap på en tankevekkende, tilgjengelig, underholdende og engasjerende måte. Jordens evolusjon formidles for eksempel som «jordens beste reality-tv-serie» og utryddelsen av de store pattedyrene er blitt tv-krim. Leseren får være med på forelesninger, mange samtaler, møte superhelter med mer. Visste du for eksempel at for etthundretusen år siden bodde det minst seks ulike arter av mennesker på jorda mens vi nå kun er en – homo sapiens? Hva skjedde med de andre artene? Hva kan skje med oss? Slike spørsmål går boken inn på og alt er fargerikt illustrert. (Silje, Foreningen !les)


Før øya synker. En klimadokumentar
Teresa Grøtan
Gyldendal 2018 

I denne reportasjeboka har Teresa Grøtan reist verden rundt for å få unge klimaofre i tale. Hun har møtt Adrian på Svalbard som kan fortelle om hvordan den stigende tempraturen fører til snøskred og mindre is. På Kiribati snakker hun med Tauru som vil være hjemløs i 2050 når stillehavsøya mest sannsynlig synker i havet. I Bangladesh blir hun kjent med Fahara som har flyttet inn til fastlandet på grunn av ekstremværet som rammet øya hennes. Hun møter unge  aktivister i California der flammene fra skogbrannene brenner stadig høyere og oftere. Grøtan slipper også til fagpersoner og faktainformasjon, og hun gjør seg sine egne refleksjoner. Det er et portrett av en oppvoksende generasjon og de miljøproblemene de møter og vil møte. (Fra forlaget)

VIDEREGÅENDE SKOLE:

SKJØNNLITTERATUR:


Nullingen av Paul Abel
Bjørn Vatne
Gyldendal 2018

– Norsk sci-fi pageturner om vår nære framtid slik den kan bli når teknologien har blitt en uløselig del av kroppen vår og miljøet er fullstendig rævkjørt. Et totalitært økoparti kupper Norge, med begrunnelse i å redde menneskeheten fra undergang, via en avansert teknologi som hjernevasker hele befolkningen. Bjørn Vatne har skrevet en medrivende, smart og fantasifull roman som setter fingeren på alt vi er redde for. Dette er samtidslitteratur med fingeren på pulsen. (Hilde, Foreningen !les)


Bli hvis du kan. Reis hvis du må
Helga Flatland
Aschehoug 2010
Vinner av Ungdommens kritikerpris 2011

– Vinnerboken er aktuell for ungdom fordi den tar for seg både hverdagslige og tabubelagte emner, som liv, død, forbudt kjærlighet og uendelig kjærlighet, avmakt og tilpasning i nytt miljø. Den viser også at vi i livene våre står overfor mange valg, og at vi ikke kan forutse hva valgene vil føre til. (Fra elevjuryens begrunnelse)


Bienes historie, Blå og Przewalskis hest
Maja Lunde
Aschehoug 2015, 2017 og 2019

Bienes historie skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet. (Fra forlaget)


Longyearbyen

Heidi Sævareid
Gyldendal 2020

– Romanen er lagt til et iskaldt og mørkt Longyearbyen på 50-tallet. Den unge legefruen Eivor, med to små barn, flytter hit med sin mann. Dette er et lite og klaustrofobisk samfunn, der mørket, kulden og den konstante trusselen av isbjørn tærer på tilværelsen. Fra november til mai er man fullstendig isolert, ingen slipper vekk før isen bryter opp igjen. Eivior blir motvillig berøvet sin frihet, ved å ha mer eller mindre eneansvaret for barna. Omgangskretsen er svært liten og avstanden mellom ektefellene øker i takt med at han som lege lett omgås alle, mens hennes lille bekjentskapskrets krymper. Som leser føler man kulden på kroppen, og kjenner mørket som et trykkende press. (Vibeke, Foreningen !les)


Det som reddes kan
Jesmyn Ward
Oversatt av Eve-Marie Lund
Aschehoug forlag 2019

Det som reddes kan er en rystende, sår og knallhard beretning om en fattig søskenflokk i Mississippi, dagene før orkanen Katharina treffer fastlandet. De har ingen steder å dra, ingen penger å kjøpe inn mat for, huset er laget av kryssfiner og fortelleren på 14 år er gravid i fjerde måned. Ward skriver med beat og poesi, som en moderne William Faulkner – og det treffer BAM! som en hard bølge. (Hilde, Foreningen !les)


Den avstengte øya 
Sigridur Hagalin Bjørnsdottir
Oversatt av Tone Myklebost
Cappelen Damm 2020

– Island er avstengt fra omverden. Statsministeren og presidenten befinner seg i utlandet, så innenriksministeren har overtatt styringa. Kampen om ressursene hardner til. Journalisten Hjalti blir en del av regjeringas propaganda, men han blir også mer og mer usikker på metodene myndighetene tar i bruk. Dessuten skulle han gjort mer for å ta vare på eksen Maria og hennes to barn. Er det for sent å redde både seg selv, sine nærmeste og hele øya? Foruroligende lesing. (Ole, Foreningen !les)

SAKPROSA:


Vindmøllekampen

Anders Totland
Samlaget 2021

– Vindkraft er ein sak som skapar konflikt. I denne boka møter forfattar Anders Totland ulike menneske som på ulikt vis engasjerer seg i saka. Vi får eit innblikk i dei politiske prosessane, men aller mest får vi historia om korleis folk i lokale samfunn mobiliserar til kamp. (Ole, Foreningen !les)


På naturens skuldreHvordan ti millioner arter redder livet ditt 
Anne Sverdrup-Thygeson
Kagge 2020 

På naturen skuldre er en kavalkade i forbløffende historier om hvordan naturen hjelper oss mennesker i livene våre og om hvordan ulike arter fungerer i samspill med hverandre. Professor i bevaringsbiologi Anne Sverdrup-Thygeson viser oss hvordan naturen fungerer som vaktmester og vedlikeholdsarbeider, leverer medisiner og mat, arkiverer kunnskap som kan brukes både i historiefaget og kriminologien, er et godt utstyrt helsestudio og en evig kilde til estetiske opplevelser. Alt blir formidlet i et lett tilgjengelig språk og et mylder av gøyale assosiasjoner. Samtidig ligger alvoret under, for er vi i ferd med å ødelegge de skuldrene vi sitter på? (Petra, Foreningen !les)


Grønn vekst. En sunn økonomi for det 21. århundre

Per Espen Stoknes
Tiden 2020

Hvordan sikrer vi en vekst og velferd som vi faktisk kan leve med i tiårene og hundreårene som kommer? Hva gjør vi når koronakrisen er over og vi skal få samfunnet på fote igjen? Med stor entusiasme og en populærvitenskapelig formidlingsevne av de sjeldne bygger Per Espen Stoknes bro mellom miljøbevegelsen, næringslivet og folk flest. Han lanserer et nytt og bærekraftig vekstparadigme som styrker håpet om å få til et helt nødvendig grønt skifte i både norsk og internasjonal økonomi. (Fra forlaget)

Se flere boktips fra Foreningen !les her

Spørsmål?

Ta kontakt på les@foreningenles.no