Bøker til konfirmanten

Ungdom på terskelen inn i voksenlivet trenger gode boktips. Her er noen utvalgte bøker du kan gi til konfirmanten.

Skrevet april 29, 2019 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse Legg inn kommentar


Til ungdommen
Linn Skåber
Illustrert av Lisa Aisato
Pitch forlag 2018
Upris-nominert!

Fra forlaget:
Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene. Linn Skåber har intervjuet ungdommer og spurt dem om livet, kviser, fred og savn. Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for? Tekstene er skrevet i en lett og morsom form, men i kjent Skåber-stil, skinner alvoret igjennom. Boken er nydelig illustrert av Lisa Aisato.


Slepp meg
Kathrine Nedrejord
Aschehoug 2018
Upris-nominert!

Fra forlaget:
Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. Amanda har bestemt, og Anna har fulgt etter. Men når Anna prøver å finne ut av hvem hun er på egenhånd, står Amanda i veien. Og hun gjør alt hun kan for å holde Anna nede. Nedrejords andre ungdomsroman handler om vennskap, ulikhet og tilhørighet.


Maus – En overlevendes fortelling
Art Spiegelman
Oversatt av Alexander Leborg
Minuskel 2017

Fra forlaget:
Maus er fortellingen om Vladek Spiegelman, en polsk jøde som har overlevd Hitlers Europa, og sønnen hans, Art, en serietegner som begynner å avdekke farens historie. Vladeks fortelling flettes sammen med forfatterens skildring av det anstrengte forholdet mellom far og sønn og danner et rystende og personlig bilde av en av historiens største tragedier.


Noe tapt og noe vunnet
Tara Westover
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

Tara er sytten år gammel første gang hun setter sine ben i et klasserom. Hun vokser opp i fjellene i Idaho med foreldre som forbereder seg på dommedag: De bunkrer opp med mat, sover med fluktveske i senga og er motstandere av sykehus og leger. Som ungdom begynner Tara å utdanne seg selv og klarer opptaksprøven til universitetet. Her lærer hun om verdensbegivenheter hun aldri har hørt om før, som Holocaust og om den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Suget etter å vite mer, lære mer, forstå mer, bringer henne til Harvard og Cambridge. Først da begynner hun å spørre seg selv om hun har reist for langt. Om det fortsatt finnes en vei hjem.


Bernard banker på
Ellen Mari Thelle
Flamme forlag 2018
Vinner av Ungdommens kritikerpris 2019!

Fra forlaget:
Bernard banker på er en roman om å håpe og vente. Om at det aldri er for sent. Og at det plutselig kan være det.


Eg snakkar om det heile tida
Camara Lundestad Joof
Samlaget 2018

Frå forlaget:
Eg snakkar om det heile tida er eit vitnemål, ein appell og ei sjølvransaking. Camara Lundestad Joof er fødd i Noreg, med norsk mor og gambisk far. Boka skildrar korleis rasismen ho stadig opplever, infiserer kvardagen og styrer tankane hennar. Ho ransakar minna sine. Kva om ho hugsar noko feil, korleis skal nokon tru henne då? Kor mange detaljar må ein hugse for å verke truverdig? Trur ho på seg sjølv? Og kan ho nokon gong fri seg sjølv frå spørsmålet om hudfarge?


Charlotte (illustrert utgave)
David Foenkinos
Oversatt av Agnete Øye
Solum Bokvennen 2018

Fra forlaget:
Den kritikerroste romanen Charlotte, som er basert på livet til den tysk-jødiske kunstmaleren Charlotte Salomon, foreligger her illustrert med kunstnerens egne malerier. Charlotte, som vokser opp i Berlin i mellomkrigstiden, blir med sitt spesielle kunstneriske talent den eneste jøden som får dispensasjon til å gå på kunstakademiet i 1936. På samme tid møter hun sitt livs kjærlighet, den flyktige og ustadige Alfred. Men den usikre situasjonen for landets jøder tvinger Charlotte til å forlate både familien og Alfred.


Moxie
Jennifer Mathieu
Oversatt av Hilde Stubhaug
Kagge forlag 2018

Fra forlaget:
Vivian Carter er drittlei. Hun er lei av skolens ledelse som ikke tror at guttene på fotball-laget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne. Moren til Vivian var en tøffing da hun var på Vivians alder. Hun var punker og Riot Grrl, og lagde opprørske fanziner. Og Vivian blir inspirert til å lage Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen.


Fotball uten grenser
Peder Samdal
Cappelen Damm 2018

Fra forlaget:
Hvorfor er det så viktig for sørkoreanske Son Heung-min å vinne med landslaget? Hvorfor engasjerte Cristiano Ronaldo seg i flyktningekrisen? Hva får en norsk fotballtrener til å påta seg jobben som landslagstrener for verdens mest lukkede land? Hva skjer når USAs kvinnelige landslagsspiller Megan Rapinoe nekter å stå oppreist under nasjonalsangen? Samdals nysgjerrighet smitter over på leseren og boken berøre flere store tema om krig, flykt, politikk og kjærlighet for fotballen.


Følg med nå
Trygve Skaug
Cappelen Damm 2019

Fra forlaget:
I denne praktfulle poesiboka samler Skaug sine mest skjellsettende dikt, med tematikk som opptar ungdommene: Sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og mye mer. Boka passer for lesere fra 13 år og oppover, og egner seg spesielt godt som konfirmasjonsgave.


Mot normalt

Bjørn Hatterud
Samlaget 2018

Frå forlaget:
Bjørn Hatterud er funksjonshemma. Han er fødd med ryggmergsbrokk og har vore gjennom tallause smertefulle behandlingar og operasjonar. Hatterud har vore eit overvektig mobbeoffer og er dessutan homofil. Dette er ei forteljing om ikkje å passe inn, om å vekse opp i Brumunddal og vere avvikar og skeiv på alle vis. Dette er ei historie om motgang og liding, men inga sørgjeleg historie.


Alt jeg skylder deg er juling
Arne Svingen
Gyldendal 2019

Fra forlaget:
Jeg knocker ikke ned gamle folk. Jeg slår ikke jenter, barn eller hunder. Ikke handikappede, kortvokste eller feiginger som aldri slår tilbake heller. Jeg kliner ikke til folk som ikke fortjener det. Ikke slår jeg fordi jeg er full eller har kjørt i meg dop. Jeg slår ikke bare for å slå. Jeg slår ikke engang alle som fortjener det. Og jeg sparker ikke folk i hodet når de allerede ligger på bakken og ynker seg. Men jeg slåss. Møt Herman. Han som har sårskorper på knokene. Og som nekter å si unnskyld. Møt Silje. Hun som har laget en helt spesiell navneliste. Er det ikke på tide at noen tar igjen?


Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge
Liv Marit Weberg
Aschehoug 2018

Fra forlaget:
Weifas venninner påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Hun er lett påvirkelig, katastrofal i krisesituasjoner, ute av stand til å ha nære relasjoner og fullstendig skamløs. For å nevne noe. Alt dette forteller venninnegjengen henne, i omsorgsfulle ordelag, kun fordi de ønsker å hjelpe. Men er det nå så sikkert at det er Weifa som trenger hjelp?


Et hjerte i en kropp i verden
Deb Caletti
Oversatt av Heidi Sævareid
Gyldendal 2019

Fra forlaget:
Når alt har blitt tatt fra deg, hva annet kan du gjøre enn å løpe? Så det er det Annabelle gjør – hun løper fra Seattle til Washington DC, over fjell og gjennom forsteder, over lange forlatte veistrekninger og inn i større byer. Hun er ikke klar til å tenke på hvorfor ennå, bare på hvordan – mens musklene brenner, hjertet pumper og føttene hamrer mot jorda. Men uansett hvor hardt hun prøver, kan hun ikke løpe fra tragedien, eller personen – Tyven – som hjemsøker henne. Bestefar Ed følger henne hele veien i bobilen, broren og bestevennene (det selvutnevnte PR-teamet) organiserer reisen hennes fra sine egne rom. Litt etter litt blir Annabelle en slags motvillig aktivist siden folk kobler løpingen hennes opp mot tragedien og traumet som hun fremdeles ikke har håndtert.


Leksikon om lys og mørke
Simon Stranger
Aschehoug 2018

Fra forlaget:
Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap? Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept.