Årets anmelder i Uprisen er grundig og poengtert

Foreningen !les har kåret Silje Duus fra Ruseløkka skole til Årets anmelder i Uprisen. Hun skrev i løpet av høsten i fjor elleve anmeldelser av norske ungdomsbøker utgitt i 2018.

Skrevet januar 9, 2019 i Bibliotek/lærer, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse Legg inn kommentar

Vinner: Silje Duus (i midten foran) er kåret til Årets anmelder i Uprisen. Foto: Bjarte Bakken/Foreningen !les.

– Dette var ekstremt overraskende og veldig hyggelig, sa Årets anmelder da hun fikk overrakt prisen ved skolen i dag. – Å få lese så mange bøker og kunne uttrykke sin mening om dem har vært gøy og lærerikt, la hun til.

I Uprisen skriver elever i ungdomsskolen anmeldelser av norske skjønnlitterære ungdomsbøker. Anmeldelsene publiseres på uprisen.no og en nominasjonsjury på fem ungdommer nominerer fem bøker basert på anmeldelsene. Disse fem bøkene får syv juryklasser i oppdrag å lese fra perm til perm. Vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai. I fjor høst skrev ungdom over 1200 anmeldelser av nærmere 40 norske ungdomsbøker. Årets anmelder, Silje Duus, er elev ved 10. trinn på Ruseløkka skole i Oslo. Hun skrev elleve anmeldelser. Det har imponert prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

– Silje gjorde seg bemerket på Uprisen i fjor høst. Anmeldelsene hennes er lange, grundige og poengterte. Når nominasjonsjuryen nå skal velge ut fem bøker er det liten tvil om at Siljes anmeldelser vil spille en viktig rolle. Jeg er imponert over arbeidet hun har gjort, sier Bakken.

Silje har blant annet anmeldt Livredd for å leve. Dødsredd for å dø av Bjørn Sortland, Den andre søstera av Laura Djupvik, Slepp meg av Kathrine Nedrejord, Compis av Hasse Hope og Til ungdommen av Linn Skåber og Lisa Aisato (ill.). Les anmeldelser av disse og andre bøker på uprisen.no.

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen finansieres av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Foreningens formål er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom sine tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og cirka 6 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer. Foreningen !les står blant annet bak tiltak som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, leseaksjonene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i poesislam og pilotprosjektet Bokstart. Alle våre tiltak er gratis og nasjonale. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer på www.Uprisen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *