Intervju med Becky Albertalli
Da Becky Albertalli ble signert som forfatter følte hun seg som en bedrager. Hun var sikker på at agenten eller redaktøren skulle innse at hun ikke er en ekte forfatter. Nå er ungdomsromanen hennes Simon og homo sapiens-agendaen solgt til 29 land. Foreningen !les møtte amerikanske Albertalli i Oslo denne uka.
– Det har fortsatt ikke gått opp for meg at dette er ekte. Jeg klarer ikke å forstå at det er meg der ute, at jeg får dra til Oslo og at boka mi er oversatt til norsk. Det er en eneste stor gave, sier hun.
LHBT-publikasjoner
I det siste har det blitt publisert flere tv-serier, som NRK sin Ut av Skapet, filmer og litteratur om LHBT-karakterer. Dette er noe Albertalli synes er veldig viktig.
– Jeg vil ikke at en tenåring skal se på en tv-serie eller lese boka mi og tenkte at han/hun burde komme ut av skapet. Det er en veldig personlig avgjørelse og handler om situasjonen til hver enkelt, om det er trygt å komme ut og det er forskjellig for alle. Men kulturelt er det veldig viktig at flere og flere sånne historier finnes der ute fordi de kan hjelpe unge å føle seg mindre alene og kan gi de håp. Det er også viktig at heteroseksuelle ungdommer også leser disse historiene. Når jeg tenker på mine lesere så hører hjertet mitt til de homofile, lesbiske og biseksuelle ungdommene som leser boka, men jeg vil også at hetero ungdommer skal lese den fordi det er en kjærlighetshistorie, sier hun.
Albertalli mener at selv om det nå er flere publikasjoner om LHBT-samfunnet er det fortsatt store deler av miljøet som er underrepresentert.
– Vi begynner å se flere bøker om hvite, homofile gutter som Simon, men hvis du tenker på latinske gutter eller asiatiske så er det mange færre. Når du tenker på bøker om lesbiske jenter eller biseksuelle jenter eller gutter så finnes det nesten ingenting. Om transseksuelle finnes det nesten ingenting. Det finnes noen skikkelig gode bøker der ute, men ikke mange nok. Det finnes unge mennesker der ute som er sultne på disse historiene.
Hun legger til at hun selv skrev historien om Simon som en outsider og det følger det mye ansvar med.
– Jeg mener at det alltid er spennende og finne bøker som er skrevet av de innenfor miljøet fordi de kan skrive om de små nyansene som det er vanskelig å gjenskape som en outsider. Men jeg mener også at det er plass for at en outsider kan skildre karakterer fra LHBT-miljøet, så lenge de gjør det ansvarsfullt. De må lytte godt til mennesker som har erfaring og være åpen for kritikk. De må også forvente at de kommer til å få mange detaljer feil som det er viktig at blir rettet opp. Det er også viktig å unngå stereotyper og å gjøre skade, sier Albertalli.
Simon og homosapiensagendaen
Simon og homo sapiens-agendaen (Kagge Forlag AS) handler om 16 år gamle homofile Simon som ikke har kommet ut av skapet ennå. Han har et hemmelig epost-forhold til en gutt som kaller seg Blue, men som Simon ikke har møtt eller vet hvem er. Da en epost kommer på avveie står både hemmeligheten hans og identiteten til Blue i fare for å bli avslørt. Simons historie har av mange blitt kalt en klassisk komme-ut-av-skapet historie, men for forfatteren handler historien egentlig om forandring.
– Når jeg skal fortelle om hva boken handler om sier jeg som regel at det er en historie om to gutter som forelsker seg over epost. Men for meg handler det om å være en tenåring og det å ha motstridende følelser om forandring. Jeg tror at det er Simons indre konflikt, han vil at alt skal forbli det samme og han er veldig komfortabel med den Simon som han viser verden. Det er derimot en del av han som er desperat etter forandring, men som er livredd for det og en stor del av det er tanken på å komme ut av skapet, sier Albertalli.
Hun legger til at boka startet med hovedkarakteren Simon.
– Jeg har faktisk et første utkast av noen få kapitler som egentlig bare handler om ting Simon gjør, som å stå opp, kle på seg, sjekke epost, lytte til musikk. Jeg hadde egentlig bare denne karakteren i hodet mitt og hele ideen var bare at han til slutt skulle kysse en gutt. Det er det jeg ville skrive og hva jeg hadde, men så måtte jeg sette meg ned og prøve å lage en ordentlig handling. Etter det prøvde jeg bare å følge Simon gjennom historien og være tro mot hva hans opplevelser ville vært, forteller Albertalli.
I boken forteller Simons far flere homovitser, når vi spurte Albertalli om det svarte hun:
– Jeg tror ikke det er uvanlig at noen på Simons fars alder, fra Georgia, føler ubehag rundt noen av LHBT-temaene og at det blir uttrykt gjennom vitser. Men de er ikke morsomme, spesielt for Simon som sitter der og er fokuset for vitsen også er det faren hans som forteller de. Vi foreldre har en del å lære av barna våre. Vi kan vokse på å gjøre feil, men da må vi innrømme de og forsikre barna våre om at vi er fast bestemt på å gjøre bedre.
Simon og homo sapiens-agendaen har fått internasjonal suksess og forfatteren selv har mottatt mye oppmerksomhet fra tenåringer fra hele verden.
– Jeg elsker å høre fra mine lesere. Jeg får mange e-poster, tweets og meldinger fra ungdommer som er homofile, lesbiske, biseksuelle eller transseksuelle og mange av de forteller at de kom ut av skapet etter å ha lest boka mi. Det er et stort privilegium for meg å være en del av den prosessen. Noen ganger hører jeg at boken betyr noe, mens andre meldinger er mindre positive. En leser fortalte meg at dette ikke er min historie å fortelle, og mitt eneste svar til det er at jeg hører hva hun sier. Jeg tar det med meg og tar det veldig alvorlig. Jeg kan ikke ta tilbake boken, men jeg kan være veldig oppmerksom på hvordan jeg promoterer boken, sier Albertalli.
Hun legger til at det beste med å skrive for ungdommer er leserne selv.
– De er de mest lidenskapelige leserne. Hvis de hater en bok så lar de andre få høre det. Det er en lidenskap vi må berømme. Hvis de elsker boken så bærer de den med seg. Du kan føle gløden deres i epostene de sender meg, og den er så oppriktig. Jeg husker hvordan det var å være ordentlig forelska i en bok, for meg var den boken The perks of being a wallflower. Det er en ære for meg hvis min bok kan være den boken for bare en håndfull ungdommer.
Simon på storskjermen
Filmrettighetene til Simon og homo sapiens-agendaen er nå kjøpt opp og første utkast av manuskriptet er klart. Men Albertalli har blitt advart at i Hollywood kan ting falle sammen veldig kjapt, så hun prøver å holde håpet nede helt til hun sitter i kinosalen med popkorn i fanget og rulleteksten på skjermen.
– Mens jeg leste satt jeg og agenten min og sendte hverandre sitater fra manuset, som ikke hadde noe med boken å gjøre. De var helt forskjellig fra boka men de har likevel klart å fange opp essensen i historien, sier Albertalli.
Hun legger til at de skal ha manuset ferdig rundt Halloween og etter det skal de begynne å ansette skuespillere. De har planer om å begynne innspillingen i februar 2017.
Flere bøker på vei
Den neste boken til Albertalli heter The Upside of Unrequited og kommer ut i USA i april 2017. Albertalli brukte noen måneder på Simon sin bok, mens denne måtte hun skrive igjen og igjen fordi hun aldri ble fornøyd med handlingen. Men nå er den klar.
– Historien er fra samme universet som Simon boken. Simon har en venn som heter Abby som flyttet fra Washington DC, min andre bok handler om vennene og familien som Abby flyttet fra. Dette er en veldig personlig bok, selv om Simon har mange av mine trekk så er Molly, hovedpersonen i Upside, veldig lik meg. Den handler om en lubben, engstelig, jødisk jente, akkurat som meg. Hun er hetero og forelsker seg hele tiden. Hun har vært forelsket 26 ganger, men får aldri napp, forteller Albertalli oss.
Hun legger til at hun også jobber med en tredje bok som skal komme ut i 2018 i USA.
– Ingen har sett noenting fra denne historien bortsett fra meg. Den er ikke ferdig enda, men den er mer en oppfølger. Den fortelles fra perspektivet til Simons venn Leah og handler om siste året på High School. I denne boken er det Leah som får sin kjærlighetshistorie, alle bøkene mine må jo inneholde kyssing, sier Albertalli.
Til slutt kommer Becky Albertalli med noen boktips:
Six of crows og oppfølgeren Crooked kingdom av Leigh Bardugo
Verden er en boble av Nicola Yoon.
Written in the stars av Aisha Saeed
More happy than not av Adam Silvera.
Kids of appetite av David Arnold.
Highly illogical behaviour av John Corey Whaley
Av Lene Brennodden
lene@foreningenles.no