Playback

Av: Liv Eirill Evensen i Uprisen, Uprisen 9 anmeldelser

Seks fortellinger om seks unge kvinner som på hver sitt vis søker nærhet og tilhørighet, men også frihet og frigjøring. Om å bli sviktet og komme seg opp igjen, om å oppdage en verden utenfor sin egen, snevre. Om å våge å gjøre godt, selv om en egentlig ikke tør.

Tilbake til oversikt

Forlag: Omnipax
Utgivelsesår: 2013

9 anmeldelser av “Playback

 1. Sara Istad (Skole: Fræna Ungdomsskule)

  Playback Forteljingar

  Forfattar: Liv Eirill Evensen
  Sider: 207
  Årstall: 2013
  Forlag: Omnipax

  Boka «Playback forteljingar» inneheld fleire forteljingar, alle om ein spesiell person. Dette er ein bok for jenter, men gutar kan og lese den. Blant dei seks forteljingane er det ein jente som har mista faren sin. Han gjorde sjølvmord. Boka handlar og om ein anna jente som skal dra på ferie til eit utland. Meininga er å sjå seg sjølv inni ein av tenåringsjentene du får høyre om.

  Problemet er at då eg las om ein person eg syntest var fullstending uinteressant og ikkje morosam og høyre historia til i det heile tatt, blei det utrolig kjipt. Men då eg endelig trefte på ein person som eg kunne finne meg sjølv i blei det mykje betre og morosamt å lese. Og sjølv om eg ikkje såg meg sjølv i noen av jentene, var historiene deira interessante nok til å vere leselig.

  Konseptet til boka var godt, men den ga meg ingen trong til å måtte lese meir. Eg ville også heller ha føretrekke å lese ein heil bok om berre ein av personane, altså den eg såg meg sjølv mest i. Eg gir boka terningkast 3 sidan eg kjeda meg halvparten av tida eg las den.

 2. Silje C. Istad (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Playback forteljingar

  Forfattar: Liv Eirill Evensen
  Boka har 207 sider.
  Sjanger: Drama og Kjærleik
  Innleiing:
  Playback er ei bok med seks småforteljingar, nokre lengre ein andre. Men i all hovudsak handlar dei alle om problema til ei tenårings jente. Det inkluderer kjærleik, venner og alle andre problem ei tenårings jente kan ha.
  Dei seks historiene: (på bokmål)
  -Frostrøyk, vanlig røyk og ekser
  -Ezelberg park
  -Fra innsiden av buret
  -Playback
  -Nedtelling Alma
  -Mitt liv i 2d

  Eg synest:
  Det var litt kjedeleg på stader og alle historiene hadde den same «personligheita».
  Men til motsetting hadde boka interessante ting som ikkje skjer i kvardagen til ein normal person. Også forfattarens humor dokker opp på plasser, og det er ganske morosamt av og til. Korleis forfattaren har skrivd boka er også interessant og annleis.
  Min favoritt historie er mitt liv i 2D, som ser ut til å ha vore tenkt meir på enn dei andre forteljingane. Også historia har alle dei nødvendige komponentane på riktig plass.
  Forfattaren kunne skrivd om nokre guttar i hovudrollen også. Slik at alle dei som les boka kan på eit eller annan punkt kjenne seg att i det som blir fortalt. Men viss forfattaren berre vil ha jenter i hovudrollen er det greitt, men ikkje forvent at alle guttane vil hive seg over boka.
  Eg gir boka terningskast 3. Til og med kanskje ein 4-er. Eg er sikker den vil vere betre for folk som liker denne type av sjanger bok.

 3. Marte Jørgensen (Skole: Kila skole, 9A)

  PLAYBACK

  Seks jenter som alle har forskjellige historier og sitt å stri med. De går alle gjennom sin egen form for prøvelser, og håper på å komme helskinnet gjennom det. Det er jo uansett det eneste vi alle kan gjøre: prøve det vi kan og håpe på det beste.

  Boken Playback er en bok delt inn i seks forskjellige historier, hvor alle har sin egen hovedperson, og hver hovedperson har sitt å stri med. Den handler om å finne en måte å gi uttrykk for det en føler, om å bli tolerert og tolerere. Om å finne seg selv. Forfatteren er Liv Eirill Evensen, og hun tar i bruk mange forskjellige skrivemåter i denne boken. Innholdet er beregnet for tenåringer, men den er lettlest og enkel å forstå seg på. Hva jeg syntes varierte veldig fra del til del, noen deler fant jeg kjedelig og merkelige, mens andre kunne jeg glede meg over å lese. Jeg tror boken passer for jenter i en aldersgruppe fra 12-15 år.

  Anbefales: Ja

  Skrevet av Marte.

 4. helene pedersen (Skole: åkra ungdomsskole)

  Playback fortellinger
  Tittel: Playback fortellinger
  Forfatter: Liv Eirill Evensen
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: 1
  Sjanger: Fortellinger
  Antall sider i boka: 207
  Forlag: Omni pax

  I boka møter vi seks forskjellige personer, men som like på en måte og. Boka handler om å bli sviktet og komme seg opp igjen, om å oppdage en verden utenom sin egen. Om å gjøre godt, selv om en egentlig ikke tørr.
  Det er personer som har hatt det tøft som prøver å komme seg opp igjen. F.eks. fra et dårlig miljø, fra rusavhengige foreldre osv.
  Jeg tror poenget er å vise hvordan å takle livet og hvordan komme seg over det. Å være takknemlig over det en har.
  Det er en bok som er veldig enkel å lese. Det står ikke med ord som er vanskelig å forstå. En typisk ungdomsbok som passer for alle.
  Jeg må si det var noen fortellinger som jeg fikk mer lyst å lese. Det avhenger jo av hva en liker å lese. Ettersom jeg ikke liker så godt å lese er jeg overrasket over boken. Det var en bra bok, syntes jeg. Her er et lite utdrag fra kapittel 4, playback:
  ‘’Du må ikke alltid ta ting så ille opp, Martine. Prøv heller å tro det beste, det er mye mindre slitsomt.’’
  Der kom det det igjen. «Alltid». Det ordet som ikke betyr noe for meg lenger. «Evig» og «bestandig» er andre ord som jeg heller ikke har noe særlig forhold til..
  ‘’Prøv heller å tro det beste..’’ Lett nok å si, ikke like lett å gjøre. Det erfarer de seks jentene vi møter i disse fortellingene.
  Jeg gir boka en femer. Det var en bra bok som passer til ungdommer som kanskje ikke liker å lese alt for tykke bøker.

 5. Heike (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  Liv Eirill Evensen
  Norsk født i Tønsberg og oppvokst i Andebu.
  Født: 1974
  206 sider
  Utgivelses år: 2013
  Forlag: Omnipax
  Playback fortellingen
  En tenårings jente som mister sin kjæreste, men finner fort en annen og tar uventete veier i livet. Hun har mistet sin far og er ikke så glad i sin mor. Tema: Kjærlighet og vennskap
  Den er lettlest og er en grei bok.
  Det er en jeg-forteller bok som gjør at du kan leve deg inn i handlingen og føle at det er deg det handler om.
  Terningkast:4
  Passer for ungdom flest mellom 12-16

 6. Lina Marie Malmedal (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Playback Fortelllinger
  Forfattar: Liv Eirill Evensen
  Sider: 207
  Årstall: 2013
  Forlag: Omnipax
  Tenårings problemer
  Playback forteljingar inneheld seks forteljingar. Kvar av forteljingane omhandlar forskjellige jenter. Kvar av jentene har problem eller spørsmål i kvardagslivet, kjærleiken, hemmelegheiter og tvilsame reisemål.
  Nokre historier var lengre enn andre, men alle virka like godt gjennomtenkte. Eg syntest alle historiene var spennande, men eg likte spesielt godt «Fra innsiden av buret». Denne historia handlar om Kamilla, som går på heimmeskule. Ho måtte få heimeundervisning etter at ho blei mobba på skulen. Ho er forelska i nabogutten, han har gjeve ho opp sidan ho alltid var så deprimert og med ein låst tankegang.
  Eg syns boka i sin heilskap var svært bra. Passar nok best for jenter sidan den har jenter i hovudrollene. Det var lett å leve seg inn i hovudrollene sidan dei handla om vanlege personar, berre med litt krydder i livet. Boka gjer eit veldig godt innblikk i vanskelege situasjonar. Eg satt at med mange tankar etter eg var ferdig med boka.

 7. Rebecca Olaisen (Skole: Hop Ungdomsskole)

  Forfatter: Liv Eirill Evensen
  Forlag: Omnipax
  Utgitt: 2013
  Språk: Norsk (bokmål)
  Antall sider: 207

  «Playback fortellinger» er en samling av seks fortellinger om seks forskjellige jenter. Den handler om jenter som har hatt det tøft som prøver å komme seg opp igjen for eksempel at de har vokst opp i et dårlig miljø eller hatt rusavhengige foreldre osv. Den handler om hvordan å takle og ha det vanskelig og komme seg over det. Og ikke minst å være takknemlig for det man har. Boken gir et veldig godt innblikk i vanskelige situasjoner.

  Det er en typisk ungdomsbok som ikke er så alt for vanskelig å lese. Den er skrevet i 1.person, noe som gjør at man kan leve seg inn i fortellingen og føle at det er deg det handler om. Jeg tror nok den vil passe best for jenter, fordi det er jenter som alle hovedpersonene, men gutter vil nok også kunne like denne.

  Jeg syns det var en middels god bok. Det var litt varierende innimellom fordi det er forskjellige fortellinger. Det er en rød tråd mellom alle de seks fortellingene, som binder de sammen.

  Jeg ville gitt boken en 4-er. Den er interessant, kan bli litt kjedelig til tider. Men den har en fin moral som følger gjennom alle de seks jentenes fortellinger.

 8. Marit Venn (Skole: Spydeberg ungdomsskole)

  Playback

  Tittel: Playback
  Forfatter: Liv Eirill Evensen
  Forlag: Inprinterforlaget
  Side antall: 207
  Anbefalt aldersgruppe: 14 – 20 (Jenter)

  Kort om boka
  Playback består av 6 noveller. Hovedpersonen starter med å ikke ha det noe bra, men fortellingen slutter alltid med at hun går inn i en mer positiv periode. De seks fortellingene heter: Frostrøyk, vanlig røyk, ulver og ekser. Ezelberg Park. Fra innsiden av buret. Playback. Nedtelling Alma. Mitt liv i 2D.
  Alle novellene er ganske deprimerende i begynnelsen, men de viser også at man kan komme seg ut at det som er vanskelig og at det egentlig bare er en liten ting som skal til. De er på den måte ganske oppmuntrende for jenter som har det vanskelig med seg selv.

  Min mening
  Jeg personlig likte Nedtelling Alma godt for den gir et ganske riktig bilde på hvordan jentegjenger på ungdomsskolen fungerer og egentlig hvordan mennesket reagerer generelt når noen er flinkere enn en selv på noe.
  Fra innsiden av buret er også en god novelle, skrevet på en litt rar og annerledes måte. Jeg syns det er fint at Liv Eirill Evensen klarer å bruke forskjellige skriveteknikker, og det gir en god variasjon i boka. Ellers bruker hun et enkelt språk og novellene er veldig følelsesladde.

 9. Helene Transeth Mosling (Skole: Spydeberg Ungdomsskole)

  Playback

  • Boktittel: Playback
  • Forfatter: Liv Eirill Evensen
  • Utgivelsesår: 2013
  • Forlag: Imprintforlaget

  Boken består av seks forskjellige noveller. Hver eneste er godt skrevet og kan minne om problemer en selv har eller har hatt.

  Verdt å lese

  Playback besår av seks forskjellige noveller. Hver av novellene har en kvinne/jente som hovedperson og i hver novelle følger man en forskjellig historie. Felles for dem alle er at de alle prøver å finne seg selv, en verden der man kan være fri og det at man burde prøve å tro på det beste.

  I begynnelsen av hver novelle har hovedpersonen det ikke nødvendigvis bra. Det starter med at man får hvite om hva problemet er og hva de er redd for at skal skje. Utover i historien vil personen løse sine problemer og finne løsninger på dem.

  Frostrøyk, vanlig røyk, ulver og ekser, Ezelberg park, Fra innsiden av buret, Playback, Nedtelling Alma og Mitt liv i 2D. Det er alle novellene i boka. Hver av dem har problemer en vanlig ungdomsjente muligens har hatt. Hjertesorg, svikt, oppdagelse og det å vokse opp er noe av et man får lese om i disse novellene.

  Boken er veldig lettlest som nevnt tidligere, og har et godt skrivespråk. Det er nødvendigvis ikke de største skildringene forfatteren kommer med men de er fortsatt gode. Man får nesten de samme følelsene som personene i novellene. Problemene demmes blir dine.

  Min Mening

  Jeg synes alle novellene var bra skrevet, ganske lettleste. Liv Eirill Evensen skrive bra, og det kan man se fra de tidligere bøkene hennes som også har fått mye skryt.

  Jeg har selvfølgelig en favoritt ut av alle disse novellene, og det er Nedtelling Alma. Novellen er den korteste av alle, men den griper deg på de få sidene som er. Jeg kjente selv at jeg ble irritert over det som skjedde med Alma og på slutten ble jeg veldig glad for at hun gjorde det hun gjorde. Personlig synes jeg Alma fremstår som den sterkeste personen fra alle novellene, hun er garantert min favoritt. Måten hun handlet problemene sine gjorde at hun ble min favoritt. Hun var en veldig sterk person som ikke fant seg i hva som skjedde.

  Anbefales

  Boken i seg selv er en veldig bra bok. Jeg likte den veldig godt, og det tror jeg mange andre vill også. Spesielt jenter i 12-20 års alderen, tror jeg vil like denne boken. Boken er lettlest og interessant som gjør at den passer til de fleste jenter i ungdomsalderen.

  5 av 6

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*