Vinneren av Uprisen 2019 skal kåres!

Syv juryklasser i ungdomsskolen har lest og diskutert de fem nominerte bøkene til Uprisen som er initiert av Foreningen !les. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 23. mai får vi vite hvilken av de nominerte som blir årets ungdomsbok.

Skrevet mai 14, 2019 i Bibliotek/lærer, Nyheter, Presse Legg inn kommentar

Nominerte: Her er nominasjonsjuryen med de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

– Jeg gleder meg veldig til dagene på Norsk Litteraturfestival, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

Arbeidet med kåringen av Uprisen 2019 startet i august 2018. Siden de første anmeldelsene tikket inn på uprisen.no, har rundt 900 ungdommer lest, anmeldt, diskutert – ja, engasjert seg i norsk ungdomslitteratur.

– Men den viktigste og heftigste diskusjonen gjenstår, understreker Bakken. – For onsdag ettermiddag møtes nemlig storjuryen bak lukkete dører for å diskutere seg fram til en vinnerbok, og senere på kvelden får elevene møte de nominerte forfatterne til nærmere samtaler. Torsdag deles prisen ut i Festsalen i Kulturhuset Banken. Det blir intenst og utrolig gøy når så mange unge engasjerte lesere møtes og avslutter den lange og grundige kåringen, sier han.

De nominerte er:
Sabotør av John S. Jamtli, Cappelen Damm
Slepp meg av Kathrine Nedrejord, Aschehoug
Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland, Samlaget
Til ungdommen av Linn Skåber. Illustrert av Lisa Aisato, Pitch
Bare spille ball av Michael Stilson, Cappelen Damm

– De nominerte bøkene tilhører forskjellige sjangre og alle viser originalitet innenfor sin sjanger. Bøkene tar opp viktige temaer på ulike måter og har blitt veldig godt likt av mange ungdommer på uprisen.no, uttalte nominasjonsjuryen da de nominerte bøkene ble offentliggjort i januar.

Juryklassene er:
Bjørnsletta skole (Oslo)
Ener ungdomsskole (Hedmark)
Killingrud ungdomsskole (Buskerud)
Kjeller skole (Akershus)
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Straumen skole (Nordland)
Vinstra ungdomsskole (Oppland)

Kontakt:
Bjarte Bakken
Prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 975 69 190
Epost: bjarte@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997 og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen finansieres av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Foreningens formål er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom sine tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og cirka 6 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer. Foreningen !les står blant annet bak tiltak som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, leseaksjonene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i poesislam og pilotprosjektet Bokstart. Alle våre tiltak er gratis og nasjonale. I 2017 mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer på www.Uprisen.no