V-stil skaper tapere
Skal man tro Petter Northugs mentale trener, Erik Bertrand Larssen, har enspora idrettsutøvere størst sjanse til å bli best. Han har heldigvis ikke mange med seg.
Av Ole I.B. Storø og Wanda Voldner
Foreningen !les
les@foreningenles.no
Onsdag 3. oktober skrev Dagbladet om Hat trick – litteratur, formidling og fotball, et samarbeidsprosjekt mellom Foreningen !les, Norges Fotballforbund og biblioteksektoren. Prosjekt skal øke interessen for lesing blant fotballungdommer ved å gjøre litteratur og formidling tilgjengelig der de er – på fotballbanen. Samtidig skal prosjektet fremheve lesende rollemodeller fra fotballmiljøet og endre stereotypier av både lesere og toppspillere.
Som en del av dette arbeidet har spillerne på herre- og damelandslaget i fotball lansert et opprop som sier at selvfølgelig leser fotballspillere. De leser for å bli underholdt, inspirert og for å få kunnskaper. De leser fordi de liker det og fordi litteratur og annet lesestoff kan fylle tomrommet som er der når de ikke spiller. For landslagsspillerne er det lett å kombinere fotball og lesing. Det er avkobling fra trening og kamp, og det gir dem fantasi til å bli bedre. Dette synes vi er et viktig budskap til de flere hundre tusen barn og unge som daglig driver med breddefotball.
Dagen etter Dagbladets oppslag kunne man i Aftenposten lese at Northugs mentale trener, Erik Bertrand Larssen, er skeptisk til at landslagsutøvere leser mellom øktene. Han mener de heller burde sove. Landslagsspillerne i fotball sier det motsatte. For dem er det viktig å koble av fra idretten og lesing er en svært god måte å gjøre det på. Spillerne er bevisste rollene som forbilder og sender et viktig signal til yngre spillere som drømmer om å bli fremtidige proff- og landslagsspillere: Lesing kan bidra til at du blir en bedre spiller og til at du ser livet under og etter karrieren i et større perspektiv. Dessuten viser spillerne at leserne er ulike typer og at lesing kan forekomme i ulike sjangre og formater.
At idrettsutøvere velger å lese, studere eller arbeide, er nyttig både for den enkelte og for samfunnet for øvrig. Det finnes ingen logikk i at utøvere som ikke gjør det, er de som blir best. At man studerer seg vekk fra topplasseringer er en tvilsom påstand fra en mental trener. Tidligere landslagsspiller og fotballproff, Stig Inge Bjørnebye, hevder for eksempel at han ikke ville spilt så lenge på så høyt nivå hvis han ikke leste mens han var aktiv.
Å være toppidrettsutøver er en skjør karriere. Den varer en tidsbegrenset periode og mange elementer spiller inn for hvilke resultater man oppnår. Uttalelsene fra Bertrand Larssen er derfor uheldige ovenfor yngre utøvere med ambisjoner om en fremtidig idrettskarriere og etablerte som er i ferd med å planlegge livet etter karrieren. Å gjøre narr av lesing hjelper ingen. Heldigvis går fotball-Norge foran med et langt bedre eksempel.
Trener for Tromsøs tippeligalag, Per Mathias Høgmo, er som leder og menneske opptatt av at hjernen på samme måte som musklene trenger å bli trent. Det skjer ikke hvis man tenker de samme tankene man alltid har tenkt. Høgmos tanker er forenlige med forskerne Knut Ims og Lars Jacob Tynes Pedersen ved Norges Handelshøyskole. Til forskning.no sier de at dagens ledere bør lese skjønnlitteratur, fordi det styrker ledernes moralske kompetanse og kan være en vei til modenhet. Forskerne mener skjønnlitteraturen illustrerer alle sider ved det å være menneske og kan gi innsikt i spesifikke mennesker og situasjoner.
Det er oppsiktsvekkende at en mental trener, som jobber tett på toppidrettsutøvere og næringslivsledere, ser ut til å være av en annen oppfatning. I sitt videre arbeid bør kanskje Bertrand Larssen snakke om hele mennesket istedenfor det våset han kom med til Aftenposten 4. oktober.
NB! Denne kommentaren stod på trykk i Dagbladet onsdag 17. oktober 2012.
Foto: Julia Naglestad/B13.no