Utdeling av Uprisen 2020

Endelig er det klart for litteraturfestival på Lillehammer og utdeling av Uprisen – årets ungdomsbok. Torsdag 24. september får vi vite hvilken bok som er ungdommens favoritt.

Skrevet september 18, 2020 i Bibliotek/lærer, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse

Nominert: Nominasjonsjuryen med (f.v.) Ida Susann Tronstad, Råmund Vang, Mari Rønningen, Leah Homme Haddeland og Stella Kolstad viser fram de fem nominerte bøkene til Uprisen 2020. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Syv juryklasser fra ulike regioner har lest og vurdert de fem nominerte bøkene til Uprisen. Torsdag 24. september klokken 1300 deles Uprisen ut i Kulturhuset Banken på Lillehammer. Arrangementet U-showet er en del av Pegasus, Norsk litteraturfestivals satsing på barn og unge. Konferansier er Heidi Marie Vestrheim. På grunn av koronapandemien er det begrenset med plasser tilgjengelig, men utdelingen strømmes på YouTube og på litteraturfestival.no.

– Det har vært en underlig Upris i år, og elevene har levd lenge med de fem nominerte. De har diskutert og tenkt på disse bøkene i over et halvt år. Nå blir det spennende å se hva de fjorten elevene på storjurymøtet kommer fram til. Hvilken ungdomsbok har engasjert mest? På torsdag får vi svaret, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.

De nominerte er:
Dette er ikke oss av Neda Alaei (Gyldendal)
Følg med nå av Trygve Skaug (Cappelen Damm)
Enkebyen av Thomas Enger (Capitana)
Minus 14 av Espen Dekko (Gyldendal)
Brådypt av Elin Viktoria Unstad (Cappelen Damm)

Juryklassene er:
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Li skole (Viken)
Hauketo skole (Oslo)
Straumen skole (Nordland)
Hokksund ungdomsskole (Viken)
Ajer ungdomsskole (Innlandet)
Søndre Land ungdomsskole (Innlandet)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997, og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i Bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Formålet er å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi og Bokstart. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer her