Uprisen 2024: Juryens begrunnelse

«På én betingelse» av Neda Alaei ble i dag kåret til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2024. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Skrevet mai 30, 2024 i Presse, Uprisen

Det var hardt arbeid, vi fighta med blod, svette og tårer. Spenningen var til å ta og føle på. Det har vært blod og papirkutt! Vi var 22 ungdommer innelåst i et rom i en kjeller, en slags horrorlabyrint, men vi kom til slutt fram til én vinner.

Vinnerboka har et realistisk språk med en dialog som er troverdig. Språket hjalp oss å bli kjent med karakterene og miljøet. Boka er jevnt spennende med et godt driv. Det er lett å se at forfatteren har gjort grundig og god research. Dette liker vi.

Karakterene var spennende, det var lett å forstå handlingene deres og bli kjent med dem. Vi følte med karakterene. De var ikke svart/hvitt, de har dybde og er sammensatte, med ytre og indre problemer.

For noen av oss var det gøy å få et innblikk i et annet miljø enn vi vanligvis er i, mens for andre var det en fin beskrivelse av et miljø vi kjenner. Boka tok opp temaer som de fleste kunne relatere til. Det var veldig lett å kjenne seg igjen, det er ikke bare store problemer, men også mer vanlige ting som problemer i familien, venner og uvenner – selv om det for noen kan det være vanskelig å forstå at noen kan ha det så vondt.

I vinnerboka følger vi en person gjennom en vanskelig del av livet, vi får kjennskap til hva det gjør med personen; hvordan han påvirker og blir påvirket, og hva han ønsker å oppnå i eget liv. Hovedpersonen begynner etter hvert å fokusere mer på seg selv.

Vinnerbokas tittel er et godt eksempel på hvordan forfatteren klarer å holde en rød tråd gjennom hele historien. Boka har rett og slett en deilig slutt. Den er åpen, men samtidig behøver man ikke en oppfølger.

Vi gir dere vinneren, men på en betingelse. Du må komme opp på scenen: NEDA ALAEI! Gratulerer med Uprisen 2024!

Les pressemelding her