Uprisen 2020: Juryens begrunnelse

«Dette er ikke oss» av Neda Alei er av ungdomsjuryen kåret til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok 2020. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Skrevet september 24, 2020 i Bibliotek/lærer, Lærer ungdomsskolen, Nyheter, Presse, Uprisen - årets ungdomsbok

Storjuryen: Her er storjuryen samlet på Lillehammer for å diskutere de nominerte bøkene i Uprisen 2020. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Her på scenen er vi nå sju klasser som har satt en aldri så liten rekord. Vi er den første Upris-juryen som har fått nesten åtte måneder til å lese bøkene som er nominert til Uprisen 2020. Det har vært en lang og spennende prosess, og nå har vi endelig kommet frem til et resultat.

Årets vinner er en bok som mange ungdommer vil kjenne seg igjen i. Det er ikke alt i boka som er like sannsynlig, men alt føles troverdig og vi kjenner oss igjen i følelsene til hovedkarakteren. Boka er så spennende at vi ikke klarer å legge den fra oss. Selv om den ytre handlingen engasjerer oss, er det den indre handlingen som virkelig griper tak i oss. Det er rett og slett en følelsesbombe av kjærlighet, sorg og redsel – egentlig alle følelser.

Boka klarte å naile alle temaene. Her var det hverdagsliv, ungdomsdrama, forelskelse, skolehverdag og tenåringsmiljø. Og likevel er det enkelt å lese og følge med. Boka er velskrevet og språket troverdig. Det føles nesten som om det er en ungdom som har skrevet boka. Det er imponerende med tanke på at dette er forfatterens første bok.

Flere i juryen hadde aldri lest noe lignende før. Vi blir glade i hovedpersonen og får sympati for henne. Hun står i en vanskelig situasjon der hun føler seg ensom og forlatt. Vi får mulighet til å leve oss inn i hvordan det er å måtte ta ansvar både for seg selv og for sin egen far. Dette er ikke oss, men det skjer nok med flere enn vi tror.

Vinneren av Uprisen 2020 er Dette er ikke oss av Neda Alaei!

Juryklassene var:
Stokksund skule (Møre og Romsdal)
Li skole (Viken)
Hauketo skole (Oslo)
Straumen skole (Nordland)
Hokksund ungdomsskole (Viken)
Ajer ungdomsskole (Innlandet)
Søndre Land ungdomsskole (Innlandet)