Ungdommens kritikerpris: Juryen begrunnelse

Unge lesere i videregående skole har kåret «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn til vinner av Ungdommens kritikerpris 2023. Her er juryens begrunnelse.

Skrevet mars 31, 2023 i Lærer videregående, Nyheter, Presse, Ungdommens kritikerpris, Videregående

Brynjulf Jung Tjønn motttar Ungdommens kritikerpris fra storjuryen. Foto: Namoi Garseth/Foreningen !les.

Etter åtte uker har vi lest oss gjennom fire ulike bøker med ulike historier og synspunkter.

Hver og en av bøkene fremmer en unik historie, og det er tydelig at de fire nominerte forfatterne har jobbet grundig, og fått frem et fantastisk godt resultat. Det har vært mye diskusjon, både blant enkeltelever i klasserommet, og i storjuryen. Til tross for dette, er det én bok som har skilt seg betraktelig ut.

Denne boken var vi alle veldig skeptisk til når vi først så den. Vi tenkte at denne her kommer nok til å ende på bunn på listen vår. Boken vi har gitt førsteplassen gir oss stor tolkningsfrihet. Den er enkel å lese, men det er tydelig at forfatteren har gjort en grundig jobb med å gå inn i seg selv og sitt følelsesliv. Hver og en sitter igjen med ulike tanker, oppfatninger og inntrykk, og denne unike skrivemåten har satt spor i oss alle.

Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken.

Jo mer du leser i denne boken, jo mer forstår du. Boken kan tolkes på mange måter og gir deg lyst til å lese boken flere ganger. Ikke bare nok med det, men den er så utrolig følelsesladd og man kjenner det i hjertet når man leser. Fordi forfatteren byr så utrolig mye på seg selv.

Til tross for dette er forfatteren selvkritisk, og viser en viss antydning til ironi. Vi får skildret utenforskap, og alle kan sitte igjen lenge og føle på det de nettopp har lest. Denne boken var kanskje ikke en forventet førsteplass, men det tok ikke lang tid før den vant våre hjerter. Det er skrevet enkelt, kort og nakent, men rommer likevel så mye følelser og sårbarhet. Dette er en bok og historie som passer for alle, uansett hvor mye eller lite du har lest eller opplevd i livet.

Denne boken kan du virkelig bruke alt fra 40 minutt til flere dager på å lese. Når man vet at den er basert på ekte hendelser gjør det at vi kommer nærmere boken.

Etter hver side kan man stoppe opp i 30 min for å tenke og diskutere. Boken får oss lesere til å ville lese mer poesi. Boken angår ikke bare de som er utsatt for rasisme, det er en viktig bok for alle og den passer for alle. Det er ikke bare en ordinær diktsamling men en fortelling.

Vinneren av Ungdommens pris 2023 er «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn!

H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit slo av en lang prat med storjurymedlemmene før hun forlot utdelingen. Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les

Les pressemelding her