De «glemte» vinnerne

Sjå liste over sportsrelaterte filmar, album og bøker.

Trykk på bildet for å lese hele artikkelen

 

Sportsrelaterte anbefalinger av musikkalbum, tegneserie og filmer – for spesielt interesserte. Av Liv Statle.

 

 

 

 

Vangelis – Chariots of Fire (CD-album)
Soundtrack fra filmen med samme navn, om en medaljevinnende langdistanseløper. Det ikoniske tittelsporet som akkompagnerer løpet mot målstreken i sakte film, er også et klassisk valg for alskens skolerevyer når man skal parodiere samme scene eller vil ha bakgrunnsmusikk til komisk løping i sakte film. Om man blir en bedre løper av å ha denne på øret mens man jogger i skogen, er derimot uklart.

 

Norman Jewison – Rollerball, 1975 (film)
Ikke OL-relatert, men likevel muligens av interesse for sports- og kultfilmfans: Rollerball er en framtidsdystopi der multinasjonale selskaper styrer verden og folket fôres med ”brød og sirkus” i form av moderne gladiatorkamper: det populære spillet ”Rollerball”. (Unngå for enhver pris den usannsynlig dårlige remaken fra 2002, om du ikke vil kaste bort 1 time og 38 minutter av livet på en poengløs, sjarmløs kalkun uten sidestykke … Du er hermed advart.)

 

Blades of Glory, 2007 (film)
Amerikansk komedie med Will Ferrell i hovedrollen som en noe bohemaktig, ekstremt utagerende skøyteløper, eller var det isdanser? Mye moro for pengene.

 

 

Cool Runnings, 1993 (film)
Filmen er basert på en sann historie om et jamaicansk bobsleighlag og deres lange og tornefulle vei mot deltakelse i Vinter-OL i Canada i 1988. Manglende snø på tropeøya var bare ett av problemene … Ansvarlig for å ha introdusert den irriterende frasen ”Ja, mann!” i vanlig dagligtale og Jimmy Cliffs sommerhit “I Can See Clearly Now (The Rain Is Gone)”.

 

Goscinny/ Uderzo – Asterix og de olympiske leker (seriealbum) 

Vår alles tapre galler trenger neppe noen nærmere introduksjon. Gjenopplev barndommen og les høyt for yngre søsken med Goscinnys satiriske sleivspark!