Tegneserier på Tegneseriens dag

Tegneseriens dag ble stiftet i Norge av Norsk Tegneserieforum i 2005 og blir feiret første lørdag i mai. Vi har i anledning dagen samlet et utvalg gode tips til ulike målgrupper.

Skrevet mai 2, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter



Spesialklassen
Flu Hartberg
Cappelen Damm 2020

– Noen kommer alltid til å være kjekkere, kulere, mer sjarmerende og mer vellykket enn andre. Det mener i hvert fall Steven Rasmussen, og på Øyunga ungdomsskole er denne «noen» Steven selv. Men en dag begynner han å gjøre rare og pinlige ting, og Steven synker straks i hierarkiet. Det virker nesten som om det er noen som har hacket seg inn i hjernen hans? Spesialklassen er en tegneserie med overdrivelser, tull og tøys på en (litt) alvorlig bakgrunn. Den er spesielt morsom for barn i 9-12-årsalderen, men vi er også flere voksne som har lest. Og vi lo!


Magnus Carlsen og sjakkmorderen
Aleksander Kirkwood Brown
Illustrert av John S. Jamtli
Cappelen Damm 2020

– Endelig en sjakk-krim i tegenserieformat! En seriemorder er løs i Oslo. Oslo-kartet forvandles til et sjakkbrett. Hva er morderens neste trekk? Den eneste som har hjerne og evnene til å finne morderen er selveste Magnus Carlsen. En spennende og veldig morsom krim for ungdom i alle aldre.


Laura Dean driver og dumper meg
Mariko Tamaki
Illustrert av Rosemary Valero-O´Connel
Oversatt av A. Audhild Solberg
Cappelen Damm 2020

– Vi møter Frederica «Freddy» Riley som er 17 år og sammen med skolens mest populære jente, som akkurat er i ferd med å dumpe henne for tredje gang. Denne gangen på selveste Valentinsdagen. Freddy har heldigvis gode venner som støtter henne gjennom kjærlighetssorgen, nok en gang. Akkurat som leseren ser de at Laura Dean ikke er en spesielt god kjæreste eller venn. Noe som er vanskelig å se selv, når man er så hodestups forelsket. Freddy mister både seg selv og vennene sine av syne, men klarer til slutt å ta nødvendige grep for å komme seg videre og over Laura Dean. Boken er illustrert i Manga-stil, med en begrenset fargepalett i svart, hvit med noen rosa elementer, som fungerer veldig godt.


Krypto. Ned i dypet 
Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2020

– Ophelia flytter til den nye fosterfamilien sin i den lille kystbyen Saltvik. Ophelia er veldig fascinert av undersjøiske monstre, og møter en gammel fisker som også er det. Allerede den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet, og løper ned til brygga for å undersøke nærmere. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? Dette er en spennende tegneserie, vakkert illustrert og med gode variasjoner i oppslagene.


Gissel
Guy Delisle
Oversatt av Alexander Leborg
Minuskel 2019

– Dette er en ny, mesterlig tegneseriedokumentar fra Delisle. Denne gangen forteller han historien til Christophe André. Han hadde nettopp begynt å jobbe for Leger uten grenser, stasjonert i Nazran i Ingusjetia, da han ble kidnappet. På mesterlig vis formidles det monotone fangenskapet, der hver dag er lik, på en spennende og nervepirrende måte.


Vei, bok 1
Sara B. Elfgren
Illustrert av  Karl Johnsson
Oversatt av Mari Moen Holsve
Egmont 2019

– Dette er en episk fantasytegneserie i to bind, inspirert av norrøn mytologi. Vi møter kjempene i Jotunheim, æser og vikinger. Maktkamp, intriger, umulig kjærlighet og ære er stikkord. I sentrum av alt står en ung kvinne, Vei. Hun får en helt spesiell rolle når konfliktene skrur seg til. Store temaer, heftige konflikter, lidenskap, magi og action. Her er det fullt kjør hele veien. Og det funker som bare det!


Bow & Arrow – En tegneseriedagbok fra London
Ida Larmo
Cappelen Damm 2019

– Dette er en sakprosa/visuell dagbok fra Ida Larmos år som kunststudent på Kingston universitet i London. Foreldrene til Ida skilte seg like før hun skulle dra, og kjæresten hadde funnet en annen. Hun opplever store endringer i livet, og å skulle stå på egne bein, borte fra familie og venner. Ida formidler en historie mange kan kjenne seg igjen i. Det å være ung, usikker og til tider frustrert, men også full av drømmer og pågangsmot. Det å skulle finne ut hva man vil bli og å måtte håndtere det å bli voksen. Illustrasjonene til Larmo er detaljerte og levende. Hun varierer oppslagene ved å legge inn reelle skisseboktegninger fra London, og nydelige akvareller. En utrolig vakker leseopplevelse!


Sult
Knut Hamsun og Martin Ernstsen
Minuskel 2019

– Det er en begivenhet når Hamsuns moderne klassiker blir tegneserie, og Martin Ernstsens versjon av Sult har blitt meget leseverdig. Surrealistiske fremstillinger av Sult-heltens hallusinasjoner bidrar til en leseopplevelse som både inspirerer og gir lyst til å lese klassikeren på nytt.


Etter leggetid
Kristoffer Kjølberg
Gyldendal 2019

– Det er ganske kjedelig og dødt på skolen, og skoleavisen sliter med leserne. Kanskje ikke så rart når innholdet består av  bilder av skolebussen, referater fra elevrådsmøtet og et intervju med lærer Aud i anledning Hennes 60-årsdag? Heldigvis er vår helt, Sebastian, inspirert av favorittserien om krimreporter Rosenkrantz, og med fantasi og stå på-vilje setter han seg fore å utforske hva som skjer i den lille byen før deadline og etter leggetid. Resultatet er en tegneserie som er både lett og ganske morsom å lese.


NIMONA
Noelle Stevenson
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

– Nimona dukker plutselig opp hos superskurken Ballister Bekhjerte og tilbyr seg å være hans sidekick. Eks-ridderen Bekhjerte synes hun er en smule irriterende og veldig uberegnelig, men ansetter henne likevel. Nimona er en jente som heier på de onde, og som hamskifter kan hun forvandle seg til hva som helst, også de mest blodtørstige monstre. Helt perfekt! Dette er en nydelig grafisk roman, og en historie og et univers man suges inn i, med karakterer man blir glade i.


Dette var pakten vår
Ryan Andrews
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

– Hvert år ved høstjevndøgn sender byens innbyggere papirlanterner nedover elven. Ifølge legenden ender lanternene opp som stjerner på himmelen, men kan det virkelig stemme? Ben og kammeratene inngår en pakt og sykler inn i natten for å undersøke saken. Dette var pakten vår er en grafisk roman med både spenning og overraskelser, men først og fremst er den en vakker, melankolsk og stemningsfull fortelling om det som viser seg i en magisk natt.


Heimat – Et tysk familiealbum
Nora Krug
Oversatt av John Grande
Spartacus 2019

– Dette er en unik blanding av tegneserie, utklippsbok og memoar, som har blitt en visuell perle! Krug opplever å bli møtt av mange sterke følelser når mennesker hun møter på reiser finner ut at hun er fra Tyskland. Forfatteren utforsker her sannheten om sin egen families krigshistorie i Nazi-Tyskland, i sin søken etter kulturell identitet, over betydningen av historie og etter følelsen av å høre hjemme.


Morten og Mahdi
Kim Fupz Aakeson
Illustrert av Rasmus Bregnhøi
Kagge forlag 2019

– Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi er et radarpar i dansk barnelitteratur med mange bøker på samvittigheten. Morten og Mahdi er imidlertid deres første tegneserie. Boka består av ti korte historier som er lettleste, morsomme, poengterte og akkurat passe drøye for barna. Boka passer kanskje spesielt godt for gutter i 8-10-årsalderen – og for de som kjenner dem.


Reisen fra Boneville (Bone bok 1)
Av Jeff Smith
Oversatt av Ole Johan Holgernes
Outland 2018

– Endelig er Bone-serien ute på norsk igjen. Denne gangen tar Outland ansvar og utgir en og en bok i farger. Den elleville fantasy-tegneserien er full av humor, action, grøss og gru. Dette blir julegaven til alle barn jeg kjenner.


Altmuligmannen: En internasjonal storpolitisk thriller

Av Øyvind Torseter
Cappelen Damm 2018

– Har du ikke fått med deg Øyvind Torseter bøker om Mulegutten så er det bare å sette igang. Makan til morsomme, skrudde, vakre og annerledes bøker har jeg sjeldent lest. På sin ferd gjennom livet ender Mulegutten opp i de utroligste situasjoner. Denne gangen har Mulegutten fått jobb som altmuligmann for presidenten. Dramatikken og komikken skrur seg til når en dobbeltgjenger raner Mulegutten og overtar jobben som altmuligmann. Bilde og tekst utfyller hverandre på eksemplarisk vis. Og det er etter min mening fullt fortjent at Torseter i fjor mottok Deutsche Jugendliteraturpreis for første bok om Mulegutten.


Zenobia
Av Morten Dürr
Lars Horneman (ill.)
Fontini 2018

– Mange av oss fortrenger det og skyver det unna i hverdagen. Zenobia derimot forteller om flyktningkrise og flukt på en så konkret, trist og vakker måte at alle bør lese den.


Nagel

Av Sigbjørn Lilleeng
Jippi forlag 2018

Nagel er første del av en ny og spennende tegneserie for store barn og ungdom. Tempoet er høyt, actionscenene mange og universet gjennomført og dystopisk. Samtidig er det lett å kjenne seg igjen i hovedpersonene og problemene de skal løse: klimakrise, demografiske utfordringer og gamle konflikter som truer med å blusse opp igjen.


Krüger og Krogh 2 – Spøkelseståken
Av Ronald Kabíček, Endre Skandfer og Bjarte Agdestein
Egmont Kids Media Nordic 2018

– Spesialetterforskerne Krüger og Krogh er tilbake! Spøkelseståken er spenning, humor, Oslo på 60-tallet og en overlegen bruk av det klassisk belgisk-franske tegneserieformatet. Kort sagt: mer av det som gjorde første bok i serien om spesialetterforskerne Krüger og Krogh så vellykket.


Drømmetreet – Peder og Pi
Bjørn Ousland
Cappelen Damm 2019

– Et spennende eventyr i tegneserieformat. Hovedpersonene Pi og Peder havner i en rar og rotete butikk. Her møter de en litt skummel dame og Pi gjør en ikke helt gjennomtenkt byttehandel.


Alene 1 – Forsvinningen
Fabian Vehlmann
Illustrert av Bruno Gazzotti
Oversatt Britt Schjøth-Iversen
Qlturrebus forlag 2017

– I den første boka i Alene-serien møter vi fem barn som våkner opp i en by der alle har forsvunnet. Sammen må de finne ut hva som har skjedd og hvordan de skal greie å overleve. Så langt har det kommet ut seks bøker i denne dystopiske tegneserien. Bok nummer syv kommer i juni.

Her kan du lese en tekst om undervisningsopplegg og tegneserier skrevet av Troels Posselt i Foreningen !les. Teksten stod på trykk i Norsklæreren nr3/2018.

Les mer om Tegneseriens dag her