Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Tante Ulrikkes vei

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Zeshan Shakar Gyldendal 2017

Fra: Mo <mo.1@hotmail.com>
Sendt: 7. januar 2002
Til: Lars Bakken <lars.bakken@nova.no>
Emne: Kartlegging av hverdagen til unge i Groruddalen

Godt nytt år.

Skjer fortsatt ikke så mye, eller, ikke før nå. Før jul fikk jeg med meg et skriv hjem. Alle på Bredtvet fikk det, og alle la det i sekken eller kasta det i søpla da de gikk, og glemte hele greia. Jeg tenkte ikke over det jeg heller. Det ble liggende i en stabel med andre papirer på skrivebordet. Det var først da Ayan brukte det til å tegne på og jeg snappa det fra han, og for n-te gang ba han om ikke å rote med tinga mine, at jeg leste det ordentlig.

Jeg sitter med det foran meg nå. Det er fra bydelen. De skriver at regjeringen har lansert en Groruddalspakke, og at kommunen har fått egne midler øremerket til tiltak for spesielle innsatsområder, som Fossum, der Tante Ulrikkes vei ligger. De lister opp flere av tiltakene som er planlagt. Dere står der. Midler til NOVA for forskning på minoritetsungdom fra Groruddalen. Rett under forsøk med gratis barnehage for enkelte aldersgrupper, som Asma og Ayan uansett er for gamle for. Ellers er det mye utseende. Tilskudd til utbedring av boområdene, som fasaden på blokkene, nye lekestativ og uteområder, og så skal noen skoler rehabiliteres. Men ett av tiltakene, som står nesten helt nederst, fikk meg til å stanse helt opp første gang jeg leste det. I siste avsnitt, like over Med vennlig hilsen Bente Øverli, kommunaldirektør, står det:

Som del av tiltakspakken ønsker regjeringen å øke gutter med innvandrerbakgrunns deltakelse i høyere utdanning gjennom særskilte stipend. Stipendet vil være et incentiv til å søke seg til og gjennomføre høyere utdanning. De vil tildeles etter søknad, og ungdom fra ressurssvake familier vil prioriteres. Det vil være et begrenset antall stipender tilgjengelig.

Det er en nettadresse der, men når jeg går inn, står det bare at mer informasjon om søknadsprosessen vil komme snart.

Jeg håper jeg får det.

Respondent: Jamal
Bydel: Stovner
Innspillingsdato: 9. januar 2002

Halla, Nova-mann.

Går bra? Jeg veit du ikke snakker tilbake da, bare sånn liksom, hvis du tror jeg er blitt gæren eller no. Men vi hilser sånn. Sånn, går bra elle? Eller, hva skjer a? Eller noen ganger bare, skjer a eller skjer? Det er ikke meninga at du skal svare liksom. Det er bare sånn, what’s up, skjønner du hva jeg mener? Så shaker vi hender sånn kjapt. Alltid shaker hender. Må det. Poteter gjør ikke det så mye. Dere shaker ikke liksom, bare når det er sånn skikkelig seriøst. Eller, sånn som André, han shaker, liksom han er potet og sånn, men han er herfra, skjønner du? Jeg sverger, karen snakker mer ghetto enn meg liksom.

Men nei ass, skjer ikke så mye. Skjer egentlig ikke en dritt, jeg sverger. Prøver fortsatt å ordne meg jobb og sånn. Ganske fucka opplegg. Jeg har gått til mange steder på senteret nå, sånn som Ultra, dem bare: «Nei, vi har ikke noe, men du kan sende søknad.» Liksom, hvorfor jeg skal sende søknad om dem ikke har no? Jeg går til Narvesen, samma der, nei, vi har ikke no.

Heldigvis Lånekassa fortsatt payer meg en høvding på måneden.

Så nå jeg er hjemme ass. Eller, jeg er ute og sånn. Men du veit, folk er på skolen, så liksom, jeg møter ikke mange folk før på kvelden. Bare Majid noen ganger da, liksom, han går ikke på skole heller. Noen ganger vi får på mornings sammen, og så vi bare går hjem etter det, eller vi går rundt på senteret.

Noen ganger jeg går på senteret alene også. For litt sia jeg var der i fem timer. Bare var der, spilte litt på automat, liksom en tier, og tapte ass, og så jeg går på forskjellige butikker og sjofer klær og sånn. Det er sånn Adidas-jakke på G-sport. Du veit, sånn med glidelås på midten og striper på arma og sånn. I en år nå, jeg vil ha den, jeg kødder ikke. Mange ganger jeg tenker jeg skal bøffe den, jeg sverger, jeg vil ha den så mye. Og jeg går der igjen, og jeg sjofer på jakka, og jeg tenker sånn, jeg skal lite kjøpe den a, når jeg ordner jobb. Da en kar som jobber kommer til meg, potetkar, seff han er det, liksom, G-sport er hviteste sjappa på senteret, og karen sier: «Kan jeg hjelpe deg?», men ikke på sånn bra måte, og liksom, alltid det er sånn på den sjappa, dem følger etter meg, jeg sverger. Jeg går en sted, dem kommer dit to sekunder etterpå. Alltid. Eller dem later som dem hjelper andre folk, men jeg sjofer dem sjofer på meg. Så liksom, jeg bare: «Ehh … Nei ass, skal bare sjofe den jakka her ass.» Han bare: «Ok, si fra hvis det er noe», men han avor ikke, han bare står der, skjønner du, og jeg sier sånn: «Eller ja ass, forresten, har dere ledig jobb her elle?» Han bare: «Nei, beklager.»

Etter det jeg følte meg tæz ass. Liksom, hvorfor jeg sa sånn til han? Fuck han og rasiststedet hans a. Jeg vil ikke jobbe der uansett.

Så liksom, jeg går litt mere på senteret og sjofer litt på flere butikker og bare venter på at folka er ferdig på skolen, og når dem blir ferdige, jeg er på senteret med dem helt til alle folka skal avor hjem og spise.

Noen ganger jeg går på biblo også, og låner data der. Liksom, dem har blokka masse sider, ikke noe Napster og sånne ting ass, så liksom, jeg bare går og leser litt på sånn hiphopsteder, hva er brae nye albumer som kommer og sånn, og jeg tar litt chat på MSN, den har dem der. Liksom, jeg tar chat med family og sånn, du veit, på landet der foreldra mine avor fra. Egentlig mest med han ene fettern min da.

Det er sånn, jeg veit ikke ass, dem folka der nede, dem er litt fucka. Sånn som nå forrige gang, vi chatter, og jeg sier til han jeg sliter med jobb her. Han sier til meg, det er ikke no problem for deg da. På Europa det er så mange jobb. Jeg bare tenkte sånn, hva prater du om liksom? Har du vært her? Og så han begynner å si, liksom, her ting er mye mere fucka. Det er ikke no å gjøre her. Ingen folk får jobb og sånn. Det er så masse heftig dritt som skjer. Kidnapping, ekplosjoner, dårlige politikere, ting er crazy. Liksom, la meg komme til dere. Du må hjelpe meg å fikse det og sånn. Jeg bare, hvordan jeg skal fikse det liksom?

Jeg sverger, han tror jeg kan fikse alt her. Jeg ville si til han sånn, hør a, jeg er ikke statsministern, jeg er en svarting på Stovner liksom, hva skal jeg gjøre for deg?

Så det er sånn ass.

Egentlig. Mange ganger også, jeg veit ikke hva jeg skal chatte med han om. Det er, hva, ti år sia jeg var på den steden eller no. Liksom, jeg veit ikke ass, etter vi har sagt sånn hva skjer, alt bra, vi har ikke så mange ting å chatte om.

Noen ganger han logger på og sier halla, jeg bare sier til han fake ting, bare, sorry ass, mann, jeg må avor nå, men egentlig jeg må ikke.

Eller han sier: «Når kommer du her? Så mange ganger han spør. Alltid ass. Selv om han veit hva som er hva. Liksom, hva jeg skal si til han?

Hvor jeg skal finne flus, skjønner du? Reising er dyrt ass, mann. Glem det.

Og liksom …

Det er mere ting også.

Jeg skal si til deg, så du skjønner hvor fucka det er. Det er sånn. Du veit han tisharen. Fordi han tisharen var tishar, dem behandler oss tishar. Så fucka er opplegget. Liksom, han tisharen sin familie, dem sier fuck dere etter dem greiene som skjedde. Men liksom, mange på moren min sin familie, dem sier også fuck dere.

Jeg sverger. Faren til moren min og sånn. Bestefaren min ass. Han sier fuck dere til oss.

Hun har ikke gjort no dårlig liksom. Ingenting ass. Bare dårlige ting har blitt gjort på hun.

Liksom, fordi dem slutta å være gift, hun er tishar? Han tar skilsmisse og finner ny kone og lager nye barn, men vi er tisharene?

Fucka greier ass.

Hvem skal vi dra til når vi drar der? Han fettern min? Liksom, jeg tror ikke han sier til familyen han chatter med meg engang.

Sikkert han hadde ikke chatta heller om ikke back in the days vi var skikkelig homies. Jeg likte å dra der egentlig ass. Masse fettere og sånn. Men han ene her, alltid vi var sammen. Liksom, stådde opp samtidig, gikk og sovde samtidig. Vi pleide å gjøre masse sprøe ting. Liksom spille fotball på gata der, eller gå rundt på butikker, eller vi fikk sitte på motorsykkel sammen med onkelen min. Bare kjøre rundt der, helt gæren stil, mellom folk og mellom bil og mellom sau på gata. Dritfett da, men samtidig vi pissa på oss litt.

Når jeg tenker på dem tinga der, fy faen ass, jeg tenker han er enda mer tishar. Så mye han har fucka opp for meg. Jeg har ingen å dra til på den landen der engang.

Men fuck it.

Det går bra da. Jeg sverger.

Den landen er landen min og sånn også, men liksom, hør a, jeg har hooden og folka mine her da. Det her er steden min liksom. Stovner ass. T.U.V.

 

Du veit, jeg har merka liksom, du blir sånn mere lat når du er lat. Jeg kødder ikke. Jeg er sånn kar som gjør ganske mye ting. Liksom, alltid jeg gjør no. Ikke hele tida da, men mye. Nå, jeg gidder ikke. Bare ligger og chiller på rommet. Og jeg sover så heftig. Liksom, jeg sliter med å stå opp og ta med Suli på barnehagen. Det var sånn, moren min sa til meg jeg må ta han med noen dager på uka, husker du ikke? Nå hun vil jeg skal ta han hver dag. Hun sier hun er sliten. Noen ganger jeg kommer litt seint med han, sånn elleve og sånn. Dem blir litt pissed på meg. Sier sånn: «Du kan ikke komme så seint. Vi får ikke planlagt noe.» Noen ganger vi bare sover alle sammen ass, og det blir ikke barnehage.

 

Ja, jeg har begynt å sigge på rommet forresten. Orker ikke gå helt ut. Liksom, jeg åpner vinduen, så tar jeg sigg der inne. Moren min gir faen, hun veit at jeg sigger uansett liksom, så jeg tenker sånn, hvis hun gir faen, jeg gir faen. Og liksom, uansett, hun lager kaos på meg hele tida nå, så jeg fortjener å røyke inne, skjønner du? Ikke bare det med barnehage, hun maser så mye om jobb. «Jamal, har du fått deg jobb?» Hver eneste dag. Eller: «Hvis du er her, da du kan gjøre sånn og sånn.» Jeg tenker liksom, hva faen, hun bare ligger på sofaen eller på rommen der, og hun sier til meg jeg må gjøre noe? Hun sier jeg må lage mat noen ganger. Jeg bare: «Hva veit jeg om mat liksom? Jeg kan gå og ordne noen kebab på Regnbuen.» Det er sånn sted liksom under broa der T-banen kjører mellom Rommen og Stovner. Skikkelig råtten sjappe, men kebaben er bra. Liksom, den er ikke så bra som Vinnys og Lett og Mett og sånn, men den har masse kjøtt og koster 39 spenn, så liksom, den funker.

Men hun bare: «Nei, det er dyrt. Kjøp noe annet.»

Mange ganger, når vi har litt dårlig med flus, vi går på sånn sjappe her på T.U.V, den heter Vivo. Det er pakkiser som eier den. Dem er chille. Hele livet jeg har kjøpt ting der, så dem kjenner meg vettu. Jeg kan gå der og krite liksom: «Onkel, jeg betaler om en uke», og dem bare: «Ok.» Liksom, ikke ofte vi kriter da, bare noen ganger når ting er litt sånn ekstra dårlig med flus, da vi har gjort det, men uansett, den var stengt, så jeg må gå helt på Rema på Haugenstua og der jeg kjøpte sånne pizza som koster 19 spenn, sånn fake Grandiosa greier. Jeg tenkte, det er billig, og det er ikke vanskeligå lage.

Det smakte tæz ass, mann. Jeg sverger, jeg starta å tenke på ungdomsskolen, når vi pleide å sende sånn lapper til hverandre. Liksom skrive sånn, hun dama sjofer på deg, eller sende den til en dame, du ser bra ut i dag. Og noen ganger, lærerne kommer for å ta lappen og dem sier dem skal lese den høyt for alle på klassen, så vi spiser den istedenfor. Og den pizzaen smakte sånn.

 

Ellers … Jeg veit ikke …

Blitt forkjøla og sånn også, tror jeg. Halsen min er fucka.

Dårlige tider, mann, jeg sier til deg.

Det er vanlig da, alle har sånn tid, ikke sant? Jeg tror det ass. Alle har en dårlig tid noen ganger. Det som er bra da, nå det er ikke så lenge til vinterferie, da har folka fri fra skolen. Da vi kan henge på dagen og sånn også.

Ok, mann, snakkes.

Til toppen