Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Tante Ulrikkes vei

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.

Zeshan Shakar Gyldendal 2017

Fra: Mo <mo.1@hotmail.com>
Sendt: 7. januar 2002
Til: Lars Bakken <lars.bakken@nova.no>
Emne: Kartlegging av hverdagen til unge i Groruddalen

Godt nytt år.

Skjer fortsatt ikke så mye, eller, ikke før nå. Før jul fikk jeg med meg et skriv hjem. Alle på Bredtvet fikk det, og alle la det i sekken eller kasta det i søpla da de gikk, og glemte hele greia. Jeg tenkte ikke over det jeg heller. Det ble liggende i en stabel med andre papirer på skrivebordet. Det var først da Ayan brukte det til å tegne på og jeg snappa det fra han, og for n-te gang ba han om ikke å rote med tinga mine, at jeg leste det ordentlig.

Jeg sitter med det foran meg nå. Det er fra bydelen. De skriver at regjeringen har lansert en Groruddalspakke, og at kommunen har fått egne midler øremerket til tiltak for spesielle innsatsområder, som Fossum, der Tante Ulrikkes vei ligger. De lister opp flere av tiltakene som er planlagt. Dere står der. Midler til NOVA for forskning på minoritetsungdom fra Groruddalen. Rett under forsøk med gratis barnehage for enkelte aldersgrupper, som Asma og Ayan uansett er for gamle for. Ellers er det mye utseende. Tilskudd til utbedring av boområdene, som fasaden på blokkene, nye lekestativ og uteområder, og så skal noen skoler rehabiliteres. Men ett av tiltakene, som står nesten helt nederst, fikk meg til å stanse helt opp første gang jeg leste det. I siste avsnitt, like over Med vennlig hilsen Bente Øverli, kommunaldirektør, står det:

Som del av tiltakspakken ønsker regjeringen å øke gutter med innvandrerbakgrunns deltakelse i høyere utdanning gjennom særskilte stipend. Stipendet vil være et incentiv til å søke seg til og gjennomføre høyere utdanning. De vil tildeles etter søknad, og ungdom fra ressurssvake familier vil prioriteres. Det vil være et begrenset antall stipender tilgjengelig.

Det er en nettadresse der, men når jeg går inn, står det bare at mer informasjon om søknadsprosessen vil komme snart.

Jeg håper jeg får det.

Respondent: Jamal
Bydel: Stovner
Innspillingsdato: 9. januar 2002

Halla, Nova-mann.

Går bra? Jeg veit du ikke snakker tilbake da, bare sånn liksom, hvis du tror jeg er blitt gæren eller no. Men vi hilser sånn. Sånn, går bra elle? Eller, hva skjer a? Eller noen ganger bare, skjer a eller skjer? Det er ikke meninga at du skal svare liksom. Det er bare sånn, what’s up, skjønner du hva jeg mener? Så shaker vi hender sånn kjapt. Alltid shaker hender. Må det. Poteter gjør ikke det så mye. Dere shaker ikke liksom, bare når det er sånn skikkelig seriøst. Eller, sånn som André, han shaker, liksom han er potet og sånn, men han er herfra, skjønner du? Jeg sverger, karen snakker mer ghetto enn meg liksom.

Men nei ass, skjer ikke så mye. Skjer egentlig ikke en dritt, jeg sverger. Prøver fortsatt å ordne meg jobb og sånn. Ganske fucka opplegg. Jeg har gått til mange steder på senteret nå, sånn som Ultra, dem bare: «Nei, vi har ikke noe, men du kan sende søknad.» Liksom, hvorfor jeg skal sende søknad om dem ikke har no? Jeg går til Narvesen, samma der, nei, vi har ikke no.

Heldigvis Lånekassa fortsatt payer meg en høvding på måneden.

Så nå jeg er hjemme ass. Eller, jeg er ute og sånn. Men du veit, folk er på skolen, så liksom, jeg møter ikke mange folk før på kvelden. Bare Majid noen ganger da, liksom, han går ikke på skole heller. Noen ganger vi får på mornings sammen, og så vi bare går hjem etter det, eller vi går rundt på senteret.

Noen ganger jeg går på senteret alene også. For litt sia jeg var der i fem timer. Bare var der, spilte litt på automat, liksom en tier, og tapte ass, og så jeg går på forskjellige butikker og sjofer klær og sånn. Det er sånn Adidas-jakke på G-sport. Du veit, sånn med glidelås på midten og striper på arma og sånn. I en år nå, jeg vil ha den, jeg kødder ikke. Mange ganger jeg tenker jeg skal bøffe den, jeg sverger, jeg vil ha den så mye. Og jeg går der igjen, og jeg sjofer på jakka, og jeg tenker sånn, jeg skal lite kjøpe den a, når jeg ordner jobb. Da en kar som jobber kommer til meg, potetkar, seff han er det, liksom, G-sport er hviteste sjappa på senteret, og karen sier: «Kan jeg hjelpe deg?», men ikke på sånn bra måte, og liksom, alltid det er sånn på den sjappa, dem følger etter meg, jeg sverger. Jeg går en sted, dem kommer dit to sekunder etterpå. Alltid. Eller dem later som dem hjelper andre folk, men jeg sjofer dem sjofer på meg. Så liksom, jeg bare: «Ehh … Nei ass, skal bare sjofe den jakka her ass.» Han bare: «Ok, si fra hvis det er noe», men han avor ikke, han bare står der, skjønner du, og jeg sier sånn: «Eller ja ass, forresten, har dere ledig jobb her elle?» Han bare: «Nei, beklager.»

Etter det jeg følte meg tæz ass. Liksom, hvorfor jeg sa sånn til han? Fuck han og rasiststedet hans a. Jeg vil ikke jobbe der uansett.

Så liksom, jeg går litt mere på senteret og sjofer litt på flere butikker og bare venter på at folka er ferdig på skolen, og når dem blir ferdige, jeg er på senteret med dem helt til alle folka skal avor hjem og spise.

Noen ganger jeg går på biblo også, og låner data der. Liksom, dem har blokka masse sider, ikke noe Napster og sånne ting ass, så liksom, jeg bare går og leser litt på sånn hiphopsteder, hva er brae nye albumer som kommer og sånn, og jeg tar litt chat på MSN, den har dem der. Liksom, jeg tar chat med family og sånn, du veit, på landet der foreldra mine avor fra. Egentlig mest med han ene fettern min da.

NB! Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget.

Til toppen