Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Lev vel, alle

Knut har droppa ut av skulen etter ein alvorleg valdsepisode kor han gjekk laus på den beste venen sin. Motvillig blir Knut med mora Gunhild på ei reise til Canada, i fotspora til oldefaren hennar, som forlét familien og seks barn i Noreg for aldri å komme tilbake. Den første natta i Vancouver stikk Knut ut i byen, utan at mora veit det.

Hilde K. Kvalvaag Samlaget 2015

Han når akkurat over gata i det lyset i fotgjengarfeltet skiftar til raudt og bilane gassar hissig forbi. Over skyskraparane flyt oransjelilla nattskyer. Dei høge husa minner om filmar han har sett frå New York. The Day After, virusangrep, katastrofe. Det kjennest ikkje verkeleg. Han kjennest ikkje verkeleg. Det er som om han ser alt frå ein stad langt borte. Han har ein tjuedollarsetel i lomma, kjenner det ru papiret mot fingrane. Han går inn på ein kiosk, tar ein colaboks frå kjøleskapet. Ein gammal mann står i kassen. Den tjukke halsen hans ligg som ein krage utanpå skjorta.

– To dollar, takk, seier mannen.

Han betaler og blir ståande ved bladhyllene. Under eit blinkande lysstoffrøyr som gjer hendene hans kritkvite, opnar han colaboksen og tar ein stor slurk, kjenner brusen kvervle gjennom halsen.

– Takk. Det trong eg, seier han.

– Ein cola er aldri feil, seier mannen.

Han drikk resten av colaen i fire slurkar, set boksen frå seg i kassen og går ut på fortauet. Han fortset nedover gata, tar att menneske som snakkar kanadisk, som i ein film. Den tette trafikken er ei elv av billys mellom skyskraparane. Høghusa ser kalde ut i mørket. Ei plutseleg redsle kjem over han, han går inn ei sidegate med mindre trafikk og færre folk. Her er butikkane stengde og fortaua aude, rundt han betong på alle kantar. Han går inn i ei endå mindre gate, følger den til enden, er letta når han kjenner lukta av gras, han har komme til ein park. Han finn ein benk, set seg ned, held hovudet i hendene. Nokre alkoholikarar på benken ved sida av helser hoiande på han. Han møter blikket deira eit lite sekund før han reiser seg og går vidare. Ein stad i nærleiken slår ei kyrkjeklokke. Han tel slaga medan han går gjennom parken. Elleve slag. Det er ni timars tidsskilnad. Heime er det morgon. Bilda lyser skarpt. Silja ligg i armane til Askil. Naken. Han veit akkurat korleis ho ser ut naken. Armane til Askil rundt henne. Han prøver å blunke det vekk, men auga hennar lyser mot han frå alle kantar, i vindauge, i bilar, hos forbipasserande på gata. Framfor han går ei gammal krumbøygd dame, han går fortare, går rett bak henne, held nevane hardt i jakkelommene. Skritta hans får henne til å snu seg.

– Er alt OK, kjære?

Ho skrik nesten til han.

– Ja, mumlar han. Kjenner den stramme lukta av henne.

– Du skulle ikkje vere ute så seint. Du er ikkje gamle karen.

Han stoppar opp, ser inn i eit butikkvindauge med utstillingsdokker kledde i søppelsekkar med påskrifta Summer Sale. Han ser etter den gamle som strever seg bortover fortauet. I det han når henne att, har ho stansa, låser seg inn i ein bygard. Den spinkle figuren fomlar med nøklane i mørket.

– Ha ein god kveld, kjære, seier ho.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 19-27. 

 

 

Eksistensielt drama

Flanør

I utdraget fra boka Lev vel, alle vandrer Knut rundt i en fremmed by midt på natta. Å gå rundt i en by og betrakte verden er en egen sjanger hvor karakteren kalles en flanør. Det som kjennetegner en flanør er en karakter som tar inn byen og menneskene rundt seg. Vedkommende går i byen bare for å gå rundt, ikke på vei til noe. Selv om begrepet kommer fra 1800-tallet er Flanøren en moderne karakter, nettopp fordi byens puls er med på å farge hvordan han/hun ser verden og seg selv.

Les mer om flanøren her, du kan også lese om den moderne flanøren her.

Her er noen titler på romaner hvor hovedkarakteren går rundt og betrakter verden og reflekterer rundt det han/hun ser:

Sult_productimage

Sult (1890) av Knut Hamsun. En ny utgave ble publisert av Gyldendal forlag i 2009.

Boken skildrer en ung og fattig skribent som lever på sultegrensen i 1880-årenes Kristiania. Den har som bakgrunn Hamsuns egne forsøk på å overleve i hovedstaden vinteren 1880-81 og 1885-86. Den unge forfatteren er preget av sosiale og kunstneriske ambisjoner som står i grell kontrast til hans virkelige liv som fillete, tiggende og arbeidsløs ung mann. Les mer om Knut Hamsun og romanen Sult her. 

9788202450397 Mannen fra mengden (1840) av Edgar Allan Poe.

Historien i denne boka finner sted i en cafe i London, hvor fortelleren sitter og ser på menneskene utenfor. Utpå kvelden ser fortelleren en gammel mann som går gjennom mengden. Denne mannen fanger fortellerens oppmerksomhet, som bestemmer seg for å følge han videre. Du kan lese mer om boka (på engelsk) her.

dallowayMrs Dalloway (1925) av Virginia Woolf.

Handlingen strekker seg over én dag, en eneste tilfeldig dag i Clarissas ytre sett vellykkede liv. Det er ingen spesielt begivenhetsrik dag, på det ytre planet. Dagen blir i hovedsak brukt til å forberede selskapet; kjøpe blomster, reparere den grønne silkekjolen hun skal ha på seg og hvile før selskapet starter. Men så dukker gamlekjæresten Peter Walsh opp etter mange års utlendighet i India. Les mer om boka her.

Boka ble filmatisert i 1997 og Vanessa Redgrave spilte rollen som Mrs. Dalloway, og filmen The Hours som kom ut i 2002 med hovedrolleinnehavere Nicole Kidman (spiller rollen som Virginia Woolf), Julianne Moore og Meryl Streep er basert rundt historien om Mrs. Dalloway og forfatteren av boka.

 GaaGå, eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2007) av Tomas Espedal.

Det handler om å gå. Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien; en romantisk øvelse som fører til en del harde erfaringer: å sove ute, gå seg vill, møte egne begrensninger og andre mennesker, natur og byer; drive gatelangs i Paris og Istanbul, krysse broer og grenser; gå inn i fremmede land, ukjente områder. Du kan lese mer om boka her.

51lOrfYKLJLSuite Vénitienne (2015) av Sophie Calle.

Dette er et fotoprosjekt der fotografen har fulgt fremmede på gaten og tatt bilder av de uten at de er klar over det. Når hun ved en tilfeldighet møter en av objektene sine og han forteller at han skal på en tur til Venezia bestemmer hun seg for å følge etter han. Du kan lese mer om boka (på engelsk) og se noen av bildene hennes her.

AApen-byÅpen by (2011) av Teju Cole.

Boka handler om Julius, en ung psykiater som tilbringer all ledig tid med å vandre rundt New Yorks gater, alene og i timevis. Mens han går, reflekterer han over barndommen, det havarerte kjærlighetsforholdet og ensomheten og isolasjonen han opplever i storbyen. Du kan lese mer om boka her.

Til toppen