Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Ikke si at du er redd

Samias største drøm er å løpe. Hun vil løpe for å vinne og for landet sitt, Somalia. Med hjelp av bestevennen Ali, som tar på seg trenerrollen, har Samia ambisjoner om å delta i OL i Bejing i 2008. Men Somalia er i endring, den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Dette gjør det vanskeligere å være en jente med store drømmer, og å være en god venn.

Giuseppe Catozzella Pax Oversetter: Astrid Nordang 2015

10 |

Om dagen, hver eneste dag i to år, fortsatte Alì imidlertid å være treneren min. Han hadde oppsøkt byens gamle bibliotek og lånt alle de treningshåndbøkene han fant der. Og han tvang meg til å lese dem for ham i månedsvis, hver ettermiddag, ute på gårdsplassen. På den måten fikk vi også til det vi hadde mislyktes med i første omgang: Alì lærte å lese takket være sin lidenskap for løping og trening.

Han sa bestandig at dersom hjertet var motoren og pusten bensinen, var musklene stemplene, og de måtte være sterke, motstandsdyktige og reagere raskt.

Ute på gårdsplassen, om ettermiddagen eller sent på kveld, når alle hadde gått og lagt seg, fikk han meg til å spurte om og om igjen av alle krefter de tretti meterne fra den ene muren til den andre. Så mange ganger som hundre på rad. Jeg startet ved muren lengst borte og spurtet til jeg nådde muren ved inngangspartiet. Så snudde jeg meg og løp tilbake. Enda en gang og enda en gang, til jeg falt om på bakken.

«Det er nok, vær så snill!» tryglet jeg, drivende av svette.

«Samia, du husker regel nummer en? Ikke klag, og gjør alt jeg sier,» svarte Alì, sittende i skyggen i kurvstolen som aabe brukte om kvelden. Jeg hatet ham.

«Nei, det er nok, jeg er utslitt,» protesterte jeg og forsøkte å få medlidenhet ved å kaste meg på bakken og late som om jeg svimte av.

Men Alì tvang meg til å reise meg og løpe ti ganger til, med jord klebet til hele kroppen. Og så avslutte med en siste rolig runde for å trappe ned.

For å få styrket armmusklene hadde han laget noen vekter av bokser og plastflasker som han hadde funnet slengt ute i gata eller på Bakara-markedet, og fylt dem med sand. Han likte veldig godt å gå til markedet, han elsket å oppholde seg på overfylte steder med tusener av andre mennesker som snakket samtidig og som var i stadig bevegelse hit og dit, som skubbet og dyttet hverandre lik en masse travle maur. Jeg kunne ikke fordra det. Det skyldtes ikke menneskemengden, som jeg avskydde, og den stinne stanken fra de svette armhulenetil alle som var samlet under de blå plastdukene som var utspent over salgsbodene for å beskytte varene mot den stekende sola, det var også fordi Bakara gjorde meg redd. Det var ikke bare det største markedet, men det lå i bydelen med flest attentater. Drapsmennene fra klanene likte de store menneskeansamlingene, det samme gjorde ekstremistene i al-Shabaab.

Jeg hadde aldri lyst til å gå dit, det hadde derimot Alì, som ikke var redd for noe, og som fant på tusener av grunner til å dra tilbake dit.

Derfor fant han på det med vektene.

Det var Cola-bokser på trettitre centiliter, halvlitersflasker, halvannenliters- og tolitersflasker. Alle sammen fylt opp med sand fra stranden.

For å styrke beina hadde han derimot konstruert et slags lite rammeverk av fire planker som han hengte ulike lodd på, alt etter hvilken øvelse jeg skulle utføre. Han fikk meg til å sette meg på en stol og festet dette rammeverket på det ene låret mitt, og ba meg om å løfte det. Eller jeg sto oppreist, og så festet han det til ankelen min, som jeg måtte løfte opp til låret. Det var fryktelig tungt. De tynne beina mine måtte gjøre en voldsom innsats. Sånn fortsatte vi helt til jeg tigget om nåde og han fikk vondt av meg og lot meg slippe.

Det virker utrolig å tenke på at vi var tretten år da vi gjorde alt dette.

Og likevel var det det vi gjorde.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 73-81. 

I denne sterke og gripende dokumentarromanen får vi historien om Samia Yusuf Omar, OL-håpet fra Somalia som deltok i Olympiaden i Beijing, for så å miste livet som båtflyktning mellom Afrika og Italia før OL i London i 2012. Det er samtidig historien om hvordan drømmen om et liv i frihet og verdighet driver hundretusenvis av mennesker til å risikere livet på flukt til Europa hvert år. (forlagets omtale)

Se løpet til Samia under OL i 2008 under.

Se intervju med forfatteren her.

Ikke si at du er redd er en dokumentarroman. Her kan du lese om hva som skiller en dokumentarroman fra annen skjønnlitteratur.

Her er andre dokumentarromaner som baserer seg på virkelige hendelser:

 med_kaldt_blod_1024x1024 Med kaldt blod (2006) av Truman Capote.15 november 1959 ble fire medlemmer av familien Clutter myrdet i den lille byen Holcomb i Kansas, USA. En udåd gjennomført med kaldt blod – grusomt og tilsynelatende helt meningsløst. Noen måneder senere arresteres to unge for mordet. Truman Capote, en av USA`s mest kjente moderne forfattere, søkte opp stedet for morderne, intervjuet naboer, politi og vitner som var i slekt med ofrene og de skyldige. Les mer her.
 boddelens_sang_edited
Bøddelens sang (2014) av Norman Mailer.
Bøddelens sang er historien om Gary Mark Gilmore, en 35 år gammel vaneforbryter som etter å ha tilbrakt mer enn halve livet i fengsel, ble sluppet ut på prøve i 1976. Etter bare noen måneder ranet Gilmore to menn, før han skjøt og drepte dem. Les mer her.
 9788203216879
 De fattige i Lodz (2011) av Steve Sem-Sandberg.
Dette er historien om den jødiske ghettoen som nazistene opprettet i 1940 i den polske byen Lódz. Det er også historien om jøden Mordechai Chaim Rumkowski, og hans spesielle og tvetydige rolle i forbindelse med utryddelsen av ghettoens innbyggere. Les mer her.
Muhleisen-KanskjeDetEnnåFinnesEn
Kanskje det ennå finnes en åpen plass i verden (2015) av Wencke Muhleisen.
Wencke Mühleisens slovenske far slutter seg i 1941 frivillig til det tyske Wehrmacht. Wencke Mühleisen selv slutter seg i 1976 til det ideologiske AAO-kollektivet, basert på fri sex og felles eiendom. Hun forlater etter hvert kollektivet og etablerer seg som forsker. Så finner hun et brev fra faren, skrevet på 80-tallet. Brevet viser at hans holdninger fortsatt domineres av et rasistisk tankegods. Verst av alt er det at han regner med at hun skal forstå ham, siden hun selv har brutt så radikalt med samfunnets normer. Les mer her.
 innbundet-1
De urolige (2015) av Linn Ullmann.
De urolige er historien om barnet som ikke kan vente med å bli voksen, og om foreldrene som helst vil være barn. Den utspiller seg i spennet mellom livsvilje og dødsdrift og forholder seg gjennom seks deler på ulike måter til tid, lek, kunst, identitet og kjærlighet. Les mer her.
5601550_2760768
Blond (2001) av Joyce Carol Oates.
Denne romanen handler om– forvandlingen av Norma Jean Baker til Marilyn Monroe, hennes liv og død. Vi følger det forsømte farløse barnet via ungjenta som allerede øvde en magisk tiltrekning på menn, gjennom perioder som henholdsvis prektig, ung husmor og pin-up, og så fra bånn til en slags topp i Hollywood som fetert skuespiller, og deretter sammenbruddet og oppløsningen. Les mer her.
Til toppen