Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

I krigen – et vitnesbyrd fra Syria

Journalist Francesca Borri har oppholdt seg på innsiden av krigen i Syria for å fortelle omverden om hva som skjer. Hun skriver om opprørerne, regjeringsstyrkene og de sivile menneskene i og rundt Aleppo. I dette utdraget har hun blitt engasjert til å hjelpe en rutinert krigsreporter fra New Zealand, og hun møter en snikskytter som forteller sin historie.

Francesca Borri Spartacus Oversetter: Astrid Nordang, Kristin Gjerpe 2015 1 anmeldelse

 

NOEN MÅ HA fått vite at det foregår en krig på disse kanter, noen må ha fått en av disse SMS-ene fra Redd Barna, en euro for Syria, for da vi kom tilbake til Tyrkia, i Kilis, ved grensen, var alt fullbooket. Hoteller, restauranter: berømte journalister overalt.

Jeg fikk Claire Alison, fra newzealandsk fjernsyn. Det foregår på følgende måte: En morgen dukker de opp ved frokostbordet, og i tillegg til sjåfører, tolker og andre flokeløsere, hyrer de en av oss frilansere som guide. De betaler deg 300 dollar og alt du måtte trenge, i tillegg til at du får lært deg litt av yrket. Claire er New Zealands fremste krigsreporter, med tretti års erfaring, og for meg som bare har levd i tretti år, er hun en gullgruve. Det er bare det at hun er ekspert på Afrika, først og fremst på Rwanda, hun er ekspert på Rwanda og på Balkan, i Midtøsten har hun bare vært én gang på ferie. Og hun har kjøpt seg et teppe, et teppe og en tekanne, så det første hun spurte meg om var om jeg kunne gi henne en kort innføring i hvem som kjemper mot hvem, og av hvilke grunner. Jeg måtte helt ufrivillig ha kikket en smule perpleks på henne, kanskje forundret eller bekymret, for hun skyndte seg å si at hun selvfølgelig visste hvor vi befant oss, at vi var midt i en borgerkrig, syrere mot syrere – så sa hun: sunnier mot sjiaer, og la til: «Sjiaene er de som følger Alì, ikke sant? Det må forklares, at de er tilhengere av Alì, ellers blir tv-seerne forvirret.» Så noterte hun i blokken sin: Sjekk hvem Alì er.

Kameramannen hennes, Mark, er også her for å lære faget. Han er tjuesju år gammel, og dette er hans første tur utenfor New Zealand. Han har til og med kjøpt seg Lonely Planet. Han stilte opp iført skuddsikker vest og bermudashorts, og det var sånn han ankom Aleppo: I bermudashorts.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 24-31.

Les mer om forfatteren her.

Les intervju med forfatteren her.

Se innslag med forfatteren på «Brenner og bøkene» her.

Boktips:

«Alt dette kunne vært unngått» av Anders Sømme Hammer og Carsten Jensen.

«Drømmekrigen» av Anders Sømme Hammer.

«Bli hvis du kan. Reis hvis du må» av Helga Flatland.

Les fakta om Syriakrigen her og her.

Les mer om konflikten i Syria her.

«(…) Ved starten av 2015 er mer enn 190.000 drept og halvparten av Syrias innbyggere (10,8 mill) har akutt behov for humanitær hjelp(…)» Les hele saken her. 

«Tre millioner syriske barn er født siden borgerkrigen i landet brøt ut for fire år siden(…)» Mer kunnskap om konflikten i Syria? Les artikkelen her.

Hva er IS? Les her. 

Krig skaper flyktninger. Les en sak i VG om mennesker som flykter fra IS.

Les og se innslag fra NRK om båtflyktninger her.

Partier på Stortinget inngikk før sommeren en avtale om å ta imot flyktninger fra Syria. Les mer i:

Dagsavisen

Klartale.no 

Til toppen