Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Farvel til Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule vokser opp under trange kår på bygda i Frankrike. Faren er arbeidsløs, og moren jobber som ekstrahjelp på et sykehjem. Selv skiller han seg ut med feminin stemme og som mer interessert i søsterens garderobe enn fotball på løkka. Hans væremåte går ikke upåaktet hen, verken i familien eller det lille samfunnet han bor i.

Édouard Louis Aschehoug Oversetter: Egil Halmøy 2015

Væremåte

Det tok ikke lang tid før jeg hadde knust min fars håp og drømmer. Allerede fra de første månedene av mitt liv ble problemet diagnostisert. Visstnok var jeg født sånn, ingen forsto noen gang årsaken, opprinnelsen, hvor den kom fra denne ukjente kraften som hadde tatt makten over meg fra fødselen av, og som gjorde meg til fange i min egen kropp. Da jeg begynte å uttrykke meg, å lære meg språket, fikk stemmen min uvilkårlig feminine tonefall. Den var mer skingrende enn stemmene til de andre guttene. Hver gang jeg åpnet munnen, begynte hendene mine å vifte frenetisk i alle retninger, fekte og vri seg.

Foreldrene mine kalte det for skaperi, de sa: Slutt med det skaperiet. De spurte seg selv: Hvorfor ter Eddy seg som ei jente? De ga meg ordrer: Ro deg ned, kan du ikke kutte ut de skrullefaktene. De trodde jeg hadde valgt å være jentete, som en slags egen estetikk jeg etterstrebet for å irritere dem.

Men heller ikke jeg visste hvorfor jeg var som jeg var. Jeg var underkastet, styrt av denne adferden, og jeg valgte ikke den skingrende stemmen selv. Jeg valgte ikke gangen min, den markerte, for markerte, vuggingen med hoftene fra side til side når jeg gikk, og heller ikke de hvinende skrikene som slapp ut av kroppen min – jeg utstøtte dem ikke, de slapp bokstavelig talt ut av strupen min når jeg ble overrasket, begeistret eller forskrekket.

Jeg gikk regelmessig inn på barnerommet, der det var mørkt fordi vi ikke hadde lys der (vi hadde ikke råd til å installere ordentlig belysning i rommet, henge opp en taklampe eller bare en lyspære; alt som fantes der, var en skrivebordslampe).

Der tyvlånte jeg klærne til søsteren min, som jeg tok på meg og gikk mannekeng med. Jeg prøvde alt som det var mulig å prøve: korte skjørt, lange skjørt, med prikker eller striper, innsvingede, utringede, slitte eller hullete T-skjorter, push-ups eller blondebehåer.

 

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 22-30. 

Identitet

Hva er det som former oss? Er det stedet hvor vi vokser opp? Vår familie? Våre venner? Vår seksualitet? Vår klassetilhørighet?

I den selvbiografiske romanen Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis utforskes alle disse temaene. Men da boka kom ut i Norge ble det en større debatt om litteratur og klassetilhørighet.

I sin nye essaysamling Etter i saumane kritiserer Kjartan Fløgstad (f. 1944) fremstillingen av arbeiderklassen i romanen Farvel til Eddy Bellegueule

Her kan du lese om Fløgstad.

Her kan du lese om Edouard Louis.

Les diskusjonen her:

Fløgstad.

Svaret til Edouard Louis.

Fløgstads tilsvar.

Louis siste svar.

 

På morgenbladet har det vært en diskusjon som tidligere har vært lukket for andre enn abonnementer, disse lenkene har nå blitt åpnet:

Stor, vennlig kriger 

«I en avis fra 50-tallet, vil du se meningene hans, ord for ord»

Livet i Hallencourt

Hallencourts komet

Her er litt mer om klasse i litteratur.

 

Edouard Louis har kommet med ny bok i år:
9788203371301

Edouard er på vei hjem fra sine to nærmeste venner på julaften, når han blir antastet av en ung mann som søker kontakt. Edouard er sliten og vil hjem, men likevel fascinert og det ender opp med at han inviterer mannen opp i leiligheten sin. Et tilsynelatende spennende møte ender i voldtekt og mordforsøk.

Gjennom denne høyst selvbiografiske romanen illustrerer han hvordan samfunnets vold mot enkeltindivider igjen generer vold mot andre mennesker.

 

 

 

 

 

 

Romaner som handler om identitet:

msimon-og-homo-sapiens-agendaen-hoySimon og homo sapiensagendaen (2016) av Becky Albertalli.

16 år gamle Simon er ikke helt offisielt homofil. Han synes det holder å være dramatisk på scenen – i skolemusikalen han er med i. Men da en e-post kommer på avveie står hemmeligheten hans i fare for å havne i rampelyset. Og enda verre: Identiteten til Blue, pseudonymet til gutten han har kontakt med på e-post, står i fare for å bli avslørt. Les mer her.

 

pocketMannen som elsket Yngve (2009) av Tore Renberg.

Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i band, han har en vakker kjæreste, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en «streiting» som det ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er den merkelige Yngve? Les mer her.

Mannen som elsket Yngve ble film i 2008. Du kan se traileren under.

9788203219863Stål (2014) av Silvia Avallone

Byen Piombino i Toscana er så forskjellig fra postkortene som over hodet mulig. Her er ingen olivenlunder, vinmarker eller fargerike restauranter, men et stålverk som har slukt byens menn i uminnelige tider. I trappeoppgangene til de forfalne høyblokkene langs via Stalingrado deales det heroin og andre stoffer.
Her vokser Anna og Francesca opp. De er tretten, snart fjorten. Les mer her.

 

 

dalen-portlandDalen portland (2007) av Kjartan Fløgstad.

Ein roman om vår nære fortid og vår enda nærare samtid, om bygda som møter industrialiseringa og går inn i den internasjonale kapitalismen. Les mer her.

 

 

glem-det-ikke-bra-litt-haap-morsmelk-til-sluttGlem det, Ikke bra, Litt håp, Morsmelk, Til Slutt av Edward St. Aubyn

Disse romanene, som er vekselvis opprivende og hysterisk morsomme, dissekerer den engelske overklassen idet vi følger Patrick Melroses historie fra barnemishandling via heroinavhengighet til rehabilitering. Les mer her.

 

9788203357756Innsirkling av Carl Frode Tiller.

David hugsar ikkje kven han er. Ein avisannonse oppfordrar nære og kjende til å skrive brev til han, for å gi han minna tilbake. Ungdomsvenen Jon, ein musikar i ferd med å miste fotfestet – stefaren Arvid, ein prest som ventar på å døy – og ungdomskjærasten Silje, ei snart middelaldrande kvinne som kanskje er på veg bort frå mannen sin – bestemmer seg for å svare. Breva gir dei ein uventa sjanse til å fortelje om sine eigne liv, samtidig som dei sirklar inn Davids historie. Les mer her.

 

9788203357763Innsirkling 2 av Carl Frode Tiller.

Ole har familie og gard, men kan når som helst miste alt.
Tom Roger er ein skremmande muskelbunt. Inni han brenn eit ønske om å bli ein annan.
Paula vil så inderleg gjerne bli elska. Når familien besøkjer henne på gamleheimen, kjem mørke løyndommar for ein dag. Les mer her

 

9788203358869Innsirkling 3 av Carl Frode Tiller.

Marius skal gifte seg med Julie, men set alt på spel. Han sender eit brev til David, som har mista hukommelsen, der han avslører ei hending som har fått store konsekvensar for dei begge. Davids ekskjærast Susanne kjenner seg svikta av David, og tar eit oppgjer med han og si eiga fortid i brevs form. I denne boka møter vi også David sjølv, nokre sommardagar i 2006 og på kontoret til psykiateren han går til. Les mer her.

alt-jeg-ikke-huskerAlt jeg ikke husker (2016) av Jonas Hassen Khemiri.

En ukjent forfatter prøver å sirkle inn livet til en ung mann, Samuel, som har dødd i en bilulykke. Forfatteren snakker med avdødes venner, familie og bekjente, og bit for bit pusles historien om ikke bare Samuel, men også om de ulike menneskene som forteller om ham. Les mer her.

 

Til toppen