Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Agent Storm: på innsiden av Al-Qaida

Morten Storm er en ung hardtslående småforbryter og Bandidosmedlem på jakt etter meningen med livet. Svaret finner han i Islam og brødre-felleskapet som åpner seg for ham da han konverterer. For Storm er veien kort fra å være småkriminell til å bli en jihadist for al-Qaida i Jemen. Men snart begynner han å tvile på om han har valgt riktig.

Morten Storm, Paul Cruickshank, Tim Lister Pax Oversetter: Gunnar Nyquist 2015

kapittel 11
BYTTE SIDE

våren 2007

Radisson ser ut som en isblokk, åtte etasjer høy, med glass som speiler skyene som driver forbi høyt der oppe. Fra presidentsuiten var det utsikt til kanalene og de gamle brosteinsgatene i Aarhus. Det var et stort rom med skinnsofaer og kjølige, skandinaviske møbler i bjørk og ask.

Det var de samme PET-tjenestemennene som hadde vært på politistasjonen året før.

«Martin Jensen», Clooney-dobbeltgjengeren, hadde åpenbart en lidenskap for designerklær. Nå hadde han på seg en Hugo Boss-skjorte, dyre sko og en enda dyrere klokke.

«Murad, det er godt å se deg igjen,» sa han og trykket hånden min. Han hadde en tydelig København-aksent og utstrålte selvtillit. Dette var hans show.

«Du husker kollegaen min?» sa han og presenterte den skallete, overvektige røykeren. «Vi kaller ham Buddha,» sa han og smilte. «Og du kan kalle meg Klang.» Han ga ingen forklaring på dekknavnet.

Jeg satte meg i skinnsofaen tvers overfor de to agentene. De satt ytterst på setet og ventet spent. Dette kunne være et karrieredefinerende øyeblikk for dem. De visste at jeg kunne være en gullgruve av informasjon om jihadistene. Buddha stakk til meg en meny. «Skal det være halal? Kylling? Fisk? Noe vegetarisk?» spurte han med tanke på mitt muslimske kosthold. «Flaskevann? Kaffe?»

Høfligheten hans moret meg. Det var på tide å si noe.

«Nei, jeg tar et baconsmørbrød, og en øl, en Carlsberg Classic,» svarte jeg.

De var sjokkert, og ingen av dem sa noe.

«Det er det jeg vil ha, folkens.» Det jeg egentlig sa, var: «Jeg er på deres parti nå.»

Det føltes som om en byrde var løftet av mine skuldre.

«Jeg har kommet til at jeg ikke er muslim lenger,» sa jeg. «Jeg er rede til å hjelpe dere i kampen mot terrorismen. For meg har religionen som fylte hele livet, mistet sin betydning.»

«Dette kommer til å bli det største,» sa Klang, det var så vidt han greide å beherske seg. De hadde store forhåpninger til jihadistkartoteket mitt.

Maten ble brakt inn.

«Skål,» sa jeg, hevet glasset og nøt smaken av alkohol for første gang på flere år. Så hev jeg innpå et voksent baconsmørbrød. Jeg var en danske igjen.

Rettighetene for utdraget gjelder for aksjonsperioden, derfor har vi måttet fjerne resten av utdraget. Utdraget var hentet fra s. 134-141. 

 

Agent Storm er skrevet av Paul Cruickshank som er terroranalytiker for CNN og Tim Lister som er journalist og forfatter. De har skrevet boka i samarbeid med Morten Storm. Dokumentarlitteraturen er avhengig av beretninger, om det så er i form av dokumenter eller intervjuer. For å kunne skrive en beretning trenger forfatteren en som beretter, altså en kilde.

Les mer om beretning og kilde her.

Her står det mer om hva som kjennetegner dokumentarlitteratur.

 

Se intervju av Morten Storm på Trygdekontoret her.

Her er andre dokumentarbøker:

9788202432102

Dagbok fra Guantanamo (2015) av Larry Siems og Mohamedou Ould Slahi.

Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i leiren siden 2002 uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok hvor han forsøkte å nøste opp livet fra tiden før han forsvant inn i amerikansk fangenskap, fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren, og fra hverdagen som fange i Guantánamo. Les mer her.

Dagbok fra Guantanamo var med i sakprosamagasinet Faktafyk 2016. Du kan lese et utdrag fra boka her.

mkrigen_har_intet_kvinnelig_ansikt_forside_300dpi

 

Krigen har intet kvinnelig ansikt (2014) av Svetlana Aleksijevtisj.

De var piloter, stridsvognførere, spanere og snikskyttere – kvinnene som kjempet i den Røde armé, side om side med mennene. De var også sykepleierne som bar de sårede ut fra stridssonen. Men til forskjell fra mennene ble de ikke betraktet som helter etter krigen, men møtt med mistenksomhet og ikke sjelden med forakt. Les mer her.

 

mseierstad-en-av-oss-hoyopplost

En av oss (2013) av Åsne Seierstad.

Siden 22.juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Gjennom et unikt kildemateriale har Åsne Seierstad funnet en gutt og en mann som i mange år strevde med å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte med å bryte dem på det mest brutale vis. Les mer her.

 

561-bok_fil-200Dødelig dose (2016) av Luke Harding.

Aleksandr Litvinenko blir forgiftet i London 1. november 2006. Tjueto dager senere dør han. Den dødelige giften er polonium – sjelden og svært radioaktiv. Hvorfor blir han drept? Litvinenko hadde fått seg noen mektige fiender i Russland. Les mer her. 

 

 

 

 

 

 


dodsdomt-nr-989Dødsdømt nr. 989 (2014) 
av Marit Lund Brødtker.

Dødsdømt nr. 989 er historien om amerikanske Ivan Ray Murphy jr., som 28 år gammel blir fengslet og dømt til døden for drapet på en gammel dame – et drap han nekter for å ha begått. Les mer her.

 

9788292866559Support our troops (2013) av Sarah Salameh.

 

Support our troops er et rørende portrett av et USA i miniatyr, et land som har vært i krig nesten sammenhengende de siste 60 årene. Vi møter hjemvendte Iraksoldater, Vietnam­veteraner, militærets rekrutterere – og ikke minst,mødrene og kjærestene som venter. Les mer her.

Til toppen