Boktips: Foreningen !leser

Flere gode leseopplevelser denne måneden. Her er noen anbefalinger av bøker vi i Foreningen !les leste i oktober.

Skrevet november 5, 2018 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter Legg inn kommentar

VIBEKE ANBEFALER:


De dødes byrå
Av Gareth P. Jones
Oversatt av Øystein Rosse
Mangschou forlag, 2018

– Sam Toop bor og jobber i et begravelsesbyrå i utkanten av London sammen med faren sin. Sams mor døde da han ble født, og han har vært omgitt av død hele sitt liv. Noe som er årsaken til at han kan se og snakke med de døde. Lapsewood er et gjenferd og jobber i Byrået i de dødes rike. Han blir sendt til London for å finne ut hvorfor en av kollegaene hans ikke har vendt tilbake etter et rutineoppdrag. Det viser seg at en prest driver ut gjenferd fra hjemsøkte hus, men husene trenger et gjenferd, ellers våkner et uhyre fra mørket til live. Med Sams evner blir han en naturlig samarbeidspartner for å bekjempe det grusomme som sprer rundt seg i London.


Alt er mitt
Av Ruth Lillegraven
Kagge forlag 2018

– Vi møter ekteparet Haavard og Clara (43). Haavard er barnelege på Ullevål sykehus og oppvokst som enebarn på Vinderen i Oslo. Clara er datter av Leif, en småbruker på Vestlandet, men jobber som jurist i Justisdepartementet og er på vei oppover i systemet. På en av vaktene til Haavard kommer det inn en Pakistansk familie med sin bevisstløse fire år gamle sønn. Guttens liv står ikke å redde. Legeteamet oppdager merker på guttens kropp som ikke svarer til foreldrenes forklaring på hendelsesforløpet. Haavard blir svært opprørt og ringer hjem til Clara og forteller om gutten. Clara har lenge jobbet med et lovforslag som skal ta vare på misbrukte barn. Litt senere blir faren til gutten funnet skutt og drept i bønnerommet på sykehusområdet. Boken blir fortalt gjennom Clara, Haavard og Leif, og målformen varierer mellom bokmål og nynorsk avhengig av hvem som forteller.

OLE ANBEFALER:


Medborgar
Av Claudia Rankine
Gjendikta av Kristina Leganger Iversen og Camara Christina Lundestad Joof
Samlaget 2018

– Ny bok i Samlagets sin gjendiktingsserie. Medborgar er ei sterk beretning om rasisme på mange plan og i ulike samanhengar.


Moxie
Av Jennifer Mathieu
Oversatt av Hilde Stubhaug
Kagge forlag 2018

– Se opp for Moxie! Denne boka bør bli en hit! Sleipe fotballgutter og konservative kleskoder for jenter på skolen vekker aktivisten i pliktoppfyllende Vivian. Inspirert av sin egen mor, som var punker og Riot Grrrl på 90-tallet, etablerer hun fanzinen Moxie. Revolusjonen er i gang.

BJARTE ANBEFALER:


COMPis
Av Hasse Hope
Aschehoug 2018

– Skolens kuleste, Leo, får oppgaven med å gjøre androiden Compis så kul at alle bare MÅ ha en Compis. En humoristisk framtidsroman for ungdom om roboter, kjærlighet, kulhet og storpolitikk.


En himmel full av skyer
Av Arne Svingen
Gyldendal 2018

– Henrik har kreft og kort tid igjen. Det er ikke tiden for å sitte stille. Henrik slutter på skolen for å redde jorden. Uten å røpe noe kan jeg si at 11-åringen bruker litt andre metoder og retorikk enn andre for å få oppmerksomhet om miljøsaken. I kjent Svingen-stil blandes ellevill humor med alvor og en varme for karakterene.

SIGRUN ANBEFALER:


Du og jeg
Av Synne Lea
Illustrert av Stian Hole
Cappelen Damm 2018

– I Du og jeg er storesøster, lillebror og bestefar ute og ror. Bestefar drar årene gjennom vannet. Storesøster er redd for at bestefar skal dø. Lillebror mener storesøster også kan klare å ro på egenhånd. Illustrasjonene veksler mellom å være fantastiske, surrealistiske og veldig realistiske. Dette er en fin bok om å være redd for å miste noen man er glad i.


Jeg lever et liv som ligner deres 
Av Jan Grue
Gyldendal 2018

– Jan Grue ble født med en sjelden muskelsykdom. Han kjører rullestol. I denne boken skriver han om hva det har kostet ham. Hvis man nekter å godta at kroppen og manglende tilrettelegging for en rullestol skal være til hinder for det livet man ønsker seg, blir hverdagen et hardt arbeid. Grue skriver om å finne mot til å ikke gi opp, men også om å godta å få hjelp fra andre underveis. Det er en bok man vil kjenner seg igjen i og som man blir klokere av å lese.

HILDE ANBEFALER:


Vegetarianeren

Av Han Kang
Oversatt av Vivian Evelina Øverås
Pax Forlag 2018

– En ung kvinne slutter brått å spise kjøtt og trekker seg mer og mer inn seg selv. Via perspektivet til kvinnens ektemann som føler seg ærekrenket, hennes svoger som blir seksuelt besatt og storesøsteren som ønsker å forstå og hjelpe, blir vi vitne til en kvinne som nekter å opptre slik det er forventet av henne. Vegetarianeren er ubehagelig, fascinerende og tankevekkende roman skrevet av en av de store forfatterne akkurat nå.


Kongonotatene

Av Nikolaj Frobenius
Gyldendal Forlag 2018

– Hva er diktning og hva er sant? Det er spørsmålet som virkelighetslitteraturen har balet med i lang tid. Nikolaj Frobenius siste roman strammer skruen noen hakk. I Kongonotatene skal røverhistorien til Tjostov Moland og Joshua French bli film, og en forfatter får et oppdrag han burde takket nei til. Det har det blitt en svært god bok som utforsker sannhet og fiksjon, myter og nasjonal identitet, og den hvite manns skitne hender.

TROELS ANBEFALER:


En liten bok om kjærlighet
Av Ulf Stark
Oversatt av Kjersti Scheen
Kagge 2018

– En usentimental, troverdig og rørende fortelling om savn og forelskelse som passer strålende som høytlesing i Nordisk litteraturuke, i førjulstiden og når som helst ellers.


Menn i min situasjon
Av Per Petterson
Oktober 2018

– Per Pettersons nye roman overbeviser i kraft av det overlegne språket og den treffsikre og konsekvente fremstillingen av hovedpersonen Arvid Jansen og hans situasjon.

SILJE ANBEFALER:


Desperate personar
Av Paula Fox
Omsett av Tove Bakke
Samlaget 2018 (pocket)

– En veldig god amerikansk roman som ble utgitt første gang i 1970. Romanen handler om et gift barnløst par i et hus i Brooklyn. Skildret i et rikt språk, avdekkes svakheter og brister i ekteskapet og i samfunnet gjennom romanen. Paula Cox sitt forfatterskap ble løftet fram av Jonathan Franzen på nittitallet i en artikkel han skrev i tidsskriftet Harper’s. Slik ble denne bokperlen og et glemt forfatterskap løftet fram i en rekke land.


Se på oss nå
Av Geir Gulliksen
Aschehoug 2018

– En drivende og underholdende roman som handler om Hans Kaasajordet, femti år, som er gift med Ingunn. I et bryllup møter han den mye yngre Harriet som er i foreldrepermisjon med babyen. Romanen starter med at Hans hjelper Harriett med å håndmelke de melkesprengte puppene hennes på et handikaptoalett slik at hun skal unngå brystbetennelse. Det blir starten på et forhold mellom Hans og Harriet, som får store konsekvenser for alle rundt dem.