Boktips: Foreningen !leser
Bokhausten er godt i gang og Bokåret 2019 held fram i høg fart. Også her i Foreningen !les. Her er nokre anbefalingar av bøker vi har lese i august.
BJARTE ANBEFALAR:
Kom og sett meg i orden
Kristian Bergquist
Aschehoug 2019
– I år gis det ut fire diktsamlinger for ungdom! Kristian Bergquist bidrar med en samling enkle, rett fram dikt om de store tingene; livet, døden, ensomheten. Diktene setter ord på et ungt menneskes liv. Det er vondt og sårt.
andre sier
at ingen er perfekt
det passer meg så fint
jeg føler meg veldig ofte
som ingen
Her kommer det ene gullkornet etter det andre. Det er også en helhet og samlingen kan gjerne leses fra begynnelse til slutt. Det ender bra, selv om følelsene, tankene og vennskapene fortsetter å være komplisert. Og det er jo sant. En roman kunne aldri gitt liv til et menneske på samme måte. Vi trenger disse diktene!
3 2 1
Mari Kanstad Johnsen
Gyldendal 2019
– Mari Kanstad Johnsen er tilbake med en oppfølger til ABC, en tellebok som ingen andre kunne lagd. Når Anna og mormor setter i gang kan det gå alle veier, og det er jo fryktelig morsomt. Teksten er fin og illustrasjonene detaljerte og morsomme, ja, noe for seg selv. Her kan du følge teksten, telle om du vil, eller du kan stoppe opp et sted og kikke og lete, telle elefanter, bananer, krukker, tomater, slanger, nøkler, paraplyer …
TROELS ANBEFALAR:
Etter leggetid
Kristoffer Kjølberg
Gyldendal 2019
– Det er ganske kjedelig og dødt på skolen, og skoleavisen sliter med leserne. Kanskje ikke så rart når innholdet består av bilder av skolebussen, referater fra elevrådsmøtet og et intervju med lærer Aud i anledning Hennes 60-årsdag? Heldigvis er vår helt, Sebastian, inspirert av favorittserien om krimreporter Rosenkrantz, og med fantasi og stå på-vilje setter han seg fore å utforske hva som skjer i den lille byen før deadline og etter leggetid. Resultatet er en tegneserie som er både lett og ganske morsom å lese.
Havfruehjerte
Ingvild Lothe
Kolon 2019
– Det står roman på tittelbladet, men det er først og fremst den dikteriske friheten som gjør inntrykk under lesingen av Havfruehjerte. Språket er urolig og presist, fullt av brudd, følsomhet og humor; sjangergrensene er i spill, og man føler at alt kan skje. Samtidig inngår prosadiktene altså i en sammenheng – et komponert forløp som forteller historien om en navnløs jente og som gradvis antar mytologiske dimensjoner. En utfordrende og inspirerende leseopplevelse.
SIGRUN ANBEFALAR:
På omveien hjem
Vilde Kamfjord
Illustrert av Rune Markhus
Gyldendal 2019
– Vilde Kamfjords roman På omveien hjem er en samtale mellom barnet Vinde og den voksne Britt, som møtes på toget på vei til Lillehammer. Hele boka består av én uavbrutt dialog mellom de to, skrevet ut i snakkebobler som brer seg over sidene. Det er et grep som gjør det tydelig hvor rik, morsom og viktig barn-voksen samtaler kan være. En togtur er nettopp en situasjon som rommer tilstrekkelig med tid til å lytte til en taletrengt jente full av historier om hvordan man løper i cherrox, og om hvordan de voksnes hemmeligheter kan komme med vinden. Der er det tid til å få oppklart at det faktisk er mulig å gråte selv om man er glad, eller bli sint selv om man er redd. Dette er en nydelig og original bok i tekst og utforming, med fine illustrasjoner av Rune Markhus.
HILDE ANBEFALAR:
Jeg er, jeg er, jeg er. Ett hjerteslag fra døden
Maggie O´Farrell
Oversatt av Bente Klinge
Cappelen Damm 2019
– Hvor mange ganger har jeg vært nær døden? Det er spørsmålet som trenger seg frem når jeg leser Maggie O´Farrell vanvittige sterke bok Jeg er, jeg er, jeg er. I fortellinger fra eget liv beskriver hun 17 ganger hun har kjent døden puste henne i nakken. Ved å kalle hvert kapittel for Hals (1990), Lunger (1988) Ukjent årsak (2003) osv., skriver O´Farrell frem en memoar helt ulik noen annen. Det er gripende, klokt og nyskapende gjort, og rett og slett en av de største leseopplevelsene jeg har hatt så langt i år.
Dora Bruder
Patrick Modiano
Oversatt av Tom Lotherington
Cappelen Damm 2019
– Ved en tilfeldighet kommer Patrick Modiano over en notis i en gammel avis fra 1941 om forsvinningen av den 15 år gamle Dora Bruder. Den korte beskrivelsen av hennes utseende og hva hun hadde på seg setter seg fast og han klarer ikke å gi slipp på forestillingene sine om hvorfor den jødiske jenta forsvant. Modiano brukte seks år på research til denne tynne, hjerteskjærende romanen om en av jødeforfølgelsens utallige dødsofre. Ved å skrive frem gater og steder som ikke lenger finnes, skriver Modiano i denne klassikeren frem, både sine personlige, og historiens glemte og fortrengte minner. For hvem er vi om ingen husker oss?
OLE ANBEFALAR:
Vintertonar
Anders Totland
Samlaget 2019
– Totland har hatt stor suksess med sine bøker for barn og ungdom. No debuterar han med vaksenbok. I Vintertonar reiser hovudpersonen Isak tilbake til heimgarden for å besøke sin gamle far som ligg for døden. Men det er mora si historie som grip tak i Isak når minnane frå barndommen trenger seg på. Kven var ho eigentleg? Kva var det eigentleg som skjedde med mora? Totland skriv som vanleg lågmælt og vakkert, han har ein heilt egen stil. Med Vintertonar har han levert ei sterk og sår bok om svik og vald i nære relasjonar.
Blå flaggermus
Harald Nortun
Samlaget 2019
– Dette var ei morosam bok, som likevel ikkje er utan alvor. Sander og vennen Tomas drar ein spøk for langt og det byr på forviklingar. I tillegg er dei ein rik mann som stadig besøkjer mora til Sander. Sander likar ikkje denne mannen og gjer det han kan for å bli han. Og så er det Line som er så god til å teikne og som teiknar tatoveringar over heile kroppen til Sander.
SILJE ANBEFALAR:
Små branner overalt
Celeste Ng
Oversatt av Kirsti Vogt
Cappelen Damm 2019
– Romanen foregår i suburbia i USA, i den ordentlige og velordnede Ohio-forstaden Shaker Hights. Her er det uttalte regler for hvordan man bør leve livet sitt; man skal helst ikke skille seg ut fra de andre. Kunstneren Mia og datteren Pearl flytter til nabolaget, de leier en leilighet av familien Richardson. Boka starter med at alle husker den sommeren det ble uorden i Shaker Hights: den yngste av døtrene i den vellykkede Richardsonfamilien har gått fra vettet og tent på huset. Romanen skildrer hendelsene forut for brannen, hvordan Mia og Pearl knytter seg til Richardson-familien og hvordan livene til de to familiene knyttes sammen. Små branner overalt skildrer hemmeligheter mennesker har for hverandre og relasjoner mellom mødre og døtre. Det er også en roman som viser fram hvordan klasse, rase og ulike oppvekstsvilkår preger dagens USA. Dette er en roman om familie, oppvekst, vennskap, forelskelse, misunnelse og morskap. Boka er det internasjonale gjennombruddet til forfatter Celeste Ng og lå lenge på bestselgerlister i USA. Dette er en roman man farer igjennom, en skikkelig spennende pageturner.
Mindre
Andrew Sean Geer
Oversatt av Lene Stokseth
Pantagruel Forlag 2019
– Dette er en storartet bok! Artur Less er forfatter med skrivesperre og nærmer seg femti. En dag får han invitasjon til eks-kjærestens bryllup, en mann han har vært sammen med i ni år. Artur kan ikke si ja, det ville bli for rart. Samtidig kan han ikke si nei, det vil bety et nederlag. Hvordan skal han løse dilemmaet? Jo, han begynner å takke ja til alle invitasjonene han har fått til å delta på rare litteraturtilstelninger rundt i verden. Less reiser til Frankrike, India, Tyskland og Japan, og vi følger hans opplevelser på reisen, men også hans reise vekk fra den kinkige situasjonen han befinner seg i. Mindre er en varm, satirisk, morsom, sår og menneskelig roman, om tapte muligheter, om tiden som går, livet som bare blir og om menneskets hjerte. Andrew Sean Greer mottok prestisjetunge Pulitzerprisen for denne romanen i 2018.