!lesespalte: Maja Lunde

Det er sommer, bokår og lesetid. I sommerukene vil vi publisere korte intervjuer med forskjellige folk om bøker og lesing. Gjest denne uka er forfatter Maja Lunde.

Skrevet juli 16, 2019 i Formidling, Nyheter Legg inn kommentar


Navn:
Maja Lunde (Foto: Oda Berby)
Tittel: Forfatter
Alder: 43 år

Leser akkurat nå:
Olive Kitteridge av Elisabeth Strout.

Første boka jeg leste:
– Den første boka jeg husker leseropplevelsen av er Jul i Bakkebygrenda. Mamma leste den for meg, rett før jul, jeg satt på fanget hennes foran kakkelovnen og både flammene og teksten gjorde meg varm langt ut i tærne.

Boka jeg ville tatt med til en øde øy:
– Jeg har lest flere bøker om sjølberging i forbindelse med den romanen jeg sluttfører som kommer til høsten. Det måtte nok blitt en av disse, Sjølberging i praksis av John og Sally Seymor, for eksempel.

Forfatter som har hatt stor betydning for meg:
– Det er veldig mange, og i ulike faser av livet. Som barn: Lindgren, Lewis, Montgomery. Som ung voksen: Irwing, Murakami, Beauvoir og Ibsen. Gjennom livet: Atwood, Ferrante, Oates, Tolstoj, Dickens, og veldig mange flere.

Setning fra en bok jeg aldri glemmer:
«Å, Nangilima! Ja, Jonatan jeg ser lyset! Jeg ser lyset”.

Sakprosabok som har gjort inntrykk:
– Må nevne to: Den sjette utryddelsen av Elisabeth Kolbert og Sapiens av Yuval Noah Harari.

Litterær karakter jeg gjerne skulle ha vært:
– Litterære karakterer har ofte store utfordringer og mye drama de skal gjennom. Det er gjerne premisset for en drivende historie. Jeg tror jeg foretrekker mitt eget ganske rolige liv.

Morsomste boka jeg har lest:
– Lo godt av Hyttebok frå helvete av Are Kalvø.

Beste lesedrikke:
– Kaffe.

Beste sted for lesing:
– T-banen. Jeg slår et slag for t-banelesning, når du blir så oppslukt at du nesten glemmer å komme deg av. Det er så uendelig mye bedre å bruke reisetiden på en god bok, enn å blafre seg gjennom nettaviser og sosiale medier.

Forfatter jeg gjerne skulle ha kjent:
– Astrid Lindgren og Margaret Atwood.

Sånn får jeg lesetips:
– Ingenting er bedre enn å rusle rundt i en velassortert bokhandel og finne bøker jeg ikke visste noen ting om på forhånd.