Julegåvetips frå Foreningen !les

Bøker i julegåve er ein sikker vinnar. Men kva slags bøker skal du kjøpe? Foreningen !les gjer deg tips til bøker du kan gje til både barn, ungdom og vaksne.

Skrevet desember 17, 2017 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter Legg inn kommentar

Vi som jobbar i Foreningen !les les mykje forskjelleg gjennom et heilt år. Her får du fleire tips frå oss til bøker du kan pakke inn og leggje under juletreet på julaftan. Underhaldnings- og kvalitetsgaranti!

Silje Tretvoll er dagleg leiar i Foreningen !les. Ho anbefaler:

Keeperen og havet av Maria Parr (Samlaget 2017)
– Datteren min på ti år og jeg storkoste oss med denne. Parr skriver med en ekthet og en imponerende menneskekunnskap. Hun skriver med humor og en sårhet om det å være menneske. Her leser vi om vennskap, slekt, vanlige hverdager og sterke jenter, og det liker jeg godt. Parr mottok Brageprisen for denne boka og et utdrag fra boka er med i vår nynorske leseaksjon, Tid for ti.

La meg bli med deg hjem av Rita Paramalingam (Oktober 2017)
– En debutant som gjorde dypt inntrykk på meg. Paramalingam skildrer dyster tematikk og omsorgssvikt i et enkelt språk og med nøkterne beskrivelser. Det at hun har skjært historien inn til beintet gjør historien enda mer virkningsfull.

Lydighetsprøven – En tenkt fortelling om et barn av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal 2017)
– Ingvaldsen har skrevet en gripende bok med et stort alvor. Hovedpersonen Alvis opplever overgrep og familievold. Lydighetsprøven er en svært viktig bok for både barn og voksne om et barn som ikke blir sett og som ikke får plass. Boka er en av fem superfinalister til Bokslukerprisen.

Troels Posselt er pedagog og prosjektleiar for Bokslukerprisen og Leseskogen i Foreningen !les. Han anbefaler:

På bærtur av Ragnar Aalbu (Ena 2017)
På bærtur er en allalder-bok det er lett å anbefale. Den er enkel og finurlig, klok og morsom og et utmerket utgangspunkt for samtale mellom barn og voksen.

Hysj av Magnhild Winsnes (Aschehoug 2017)
– Med vakre, stillferdige bilder og presise dialoger forteller Winsnes en historie om overgangen fra barn til ungdom som mange vil kunne kjenne seg igjen i.

Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget 2017)
– Tung tids tale er ei bok som kan endre korleis du ser på verda! Med ei heilt eiga blanding av sorg og sinne skriv Nilssen fram ei særs truverdig tekst om korleis det er å vere mor til Daniel – og korleis det er å vere menneske. Boka vann Brageprisen 2017 og er nominert til Ungdommens kritikarpris!    

Vibeke Røgler er nestleiar, grafisk designar, prosjektleiar for Litteraturskap og kontaktperson for Bokstart i Foreningen !les. Ho er også med i Aksjon skulebibliotek. Ho anbefaler:

Fuglefesten av Alice Bjerknes Lima de Faria (Cappelen Damm 2017)
– Dette er en perle av en billedbok. En fest er kanskje ikke noe å hige etter, hvis selskapet er dårlig og man savner sin beste venn.

Anton og andre flokkdyr av Gudrun Skretting (Aschehoug 2017)
– En lun, varm og morsom bok om å forsøke å gli inn, men miste seg selv på veien. Vinner av Ark barnebokpris 2017.

Den underjordiske jernbanen av Colson Whitehead, oversatt av Knut Johansen (Kagge forlag 2017)
En utrolig og tankevekkende fortelling om slaveperioden i USA. Vi følger den dramatiske flukten til 16 år gamle Cora, tredjegenerasjon slave på en bomullsplantasje.

Bjarte Bakken er prosjektleiar for Ungdommens kritikarpris og Uprisen – årets ungdomsbok i Foreningen !les. Han anbefaler:

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza (Aschehoug 2017)
– Årets leseopplevelse! Interessant og medrivende når Syriafareren Tariqs historie blir fortalt av Demian Vitanza. Nominert til Ungdommens kritikerpris.

ABC av Mari Kanstad Johnsen (Gyldendal 2017)
– En underlig og leken ABC som vi leser om igjen og om igjen for 5- og 7-åringen.

Kan vi bare late som av Camilla Sandmo (Vigmostad & Bjørke 2017)
– Camilla Sandmo debuterer med feel good og kjærlighet på skøyteisen. En favoritt på uprisen.no.

Hilde Slåtto er prosjektleiar for Rein tekst og poesislam, og redaktør for Faktafyk i Foreningen !les. Ho anbefaler:

Jeg heter Lucy Barton av Elizabeth Strout, oversatt av Hilde Rød-Larsen (Forlaget Press 2017)
– En vidunderlig klok og varm roman om hvordan ørsmå drypp av godhet gjør en i stand til å overleve. Og hvordan en kan ta i bruk en hard og kjærlighetsløs barndom. Jeg heter Lucy Barton er kort sagt en nydelig overlevelseshistorie av en av USAs beste forfattere akkurat nå.

Penelope er syk av Ole Robert Sunde (Gyldendal Forlag 2017)
– Ole Robert Sunde har skrevet selvbiografisk i 35 år, lenge før virkelighetslitteratur ble et forslitt begrep.  I sin siste roman går han inn i det uutholdelige. Hvordan erkjenne at hans elskede kone skal dø. Penelope er syk er en roman med et helt åpent blikk på detaljene som omgir oss. Hans bitende humor og halsbrekkende assosiasjonsrekker er som alltid kostelig lesning. Men det er i møte med redselen, døden som står og venter i gangen, at romanen gjør dypt inntrykk.

Argonautene av Maggie Nelson, oversatt av Anne Arneberg (Pelikanen forlag 2017)
Argonautene er på alle måter en skeiv leseropplevelse. I Argonautene skriver Maggie Nelson sjangeroverskridende om kjønnsnormer, identitet, kjærlighet, graviditet og morsrollen. Med en salig blanding av teori og praksis undersøker hun hvor mangefasettert livet er. Nelsons tanker og følelser er konstant i bevegelse. Hun motsier seg selv og åpner opp for undring og gir et reelt skeivt blikk på verden, hinsides seksuelle preferanser. Hun vil åpne opp, ikke pulverisere kategoriene som vi alle bruker for å forstå verden. Motsigelsene gjør Argonautene til en grensesprengende, ærlig og kompleks leseropplevelse, ulik noe annet.

Ole Ivar Burås Storø er informasjonsansvarleg med prosjektleiaransvar for tXt-aksjonen, Tid for ti og formidling i Foreningen !les. Han anbefaler:

The Hate U Give av Angie Thomas, omsett av Vibeke Saugestad (Gyldendal 2017)
– Ei svært viktig bok om rasisme og politivald mot svarte i USA. Då barndomsvenen til Starr Carter blir skoten av ein kvit politimann, vekkjer det aktivisten i den 16 år gamle jenta.

Snillionen av Arnfinn Kolerud (Cappelen Damm 2017)
– Mora til Frank vinn 24 millionar i lotto, men kva skal ho bruke pengane på? Ho lovar ein million kroner til den snillaste i bygda, og dermed er kampen om å bli godheitstyrann i gang. Dette er ei morosam bok som garantert vil vekkje latteren hos barn og vaksne. Eit utdrag er også med i Tid for ti.

Nesten menneske. Biografien om Julius av Alfred Fidjestøl (Samlaget 2017)
– Ein av dei beste biografiane eg har lese. Historia om Julius, sjimpansen som budde saman med to menneskefamiliar og blei rikskjendis i Noreg, er fascinerande lesing. Fidjestøl tek deg med bakom kulissane og gjev deg eit heilt unikt innblikk i livet til Julius og menneska rundt han.

God jul og godt nyttår!

Hilsen oss i Foreningen !les

(Foto av ansatte i Foreningen !les: Kristin Strøm)