Guttebokas ambisjon
En replikk fra Ole I.B. Storø i Foreningen !les til Klassekampens oppslag om gutteboka lørdag 12. oktober.
Klassekampen samlet lørdag 12. oktober tre mannlige forfattere til en prat om gutter og lesing. Alle gir i høst ut spenningsromaner på Aschehoug og har som mål å få gutter hekta på bøker istedenfor dataspill. Inntrykket av å lese artikkelen er at det på den ene siden ikke finnes bøker som kan engasjere gutter, og på den annen side at gutter ikke leser. Og hvis de leser, så er det om fotball og sjørøvere.
I følge Norsk Barnebokinstitutt ble det i 2011 utgitt 1270 bøker for barn og unge i Norge. Over 1000 av disse var nye norske og oversatte bøker og 534 av disse igjen var romaner. PIRLS 2011 (Progress in International Reading Literacy Study) viser at gutter på mellomtrinnet leser stadig bedre og tar innpå jentene. I PISA 2009 (Programme for International Student Assessment) oppgir 51 prosent av norske gutter i 15-årsalderen at de daglig leser for fornøyelsens skyld. Det er altså mulig å innta en holdning om at bøker finnes og at gutter leser.
Foreningen !les deler hvert år ut antologier til elever i ungdomsskolen og den videregående skolen. Antologiene inneholder utdrag av nyere norske og oversatte bøker innen ulike sjangre. Det er vanskelig på forhånd å si konkret hvilke bøker som vil fenge elevene, gutter så vel som jenter. Det er ikke så enkelt som at gutter vil ha fotball og sjørøvere og jenter kjærlighet og hester. Ved å presentere et bredt utvalg får elevene muligheten til å bli kjent med ulike tekster, og mange blir begeistret over tekster de på forhånd ikke trodde de ville like. Flere oppdager også bøker de kanskje ikke ville funnet frem til ellers. Det viktigste er å ta leserne på alvor, gjøre litteraturen tilgjengelig og drive aktiv og god formidling. I arbeidet med å få flere gutter mer engasjert i lesing, bør man løfte frem flertallet som leser. Snakke om den lesende gutten og ikke om gutter og lesing som et problem.
Det er positivt at Klassekampen skriver om ungdomsbøker, men artikkel bærer preg av en stereotyp holdning til bøker for målgruppa og gutter som lesere. Ville avisen for eksempel gjort det samme med andre bøker og andre målgrupper? Er det sannsynlig at journalisten kan komme til å samle tre mannlige forfattere til en prat om menn og lesing? Om forfattere som utgir spenningsbøker for å få menn hekta på bøker istedenfor fotball på TV?
Ole I.B. Storø
Foreningen !les
ole@foreningenles.no