Epler, poesi og et raust helvete!

28. november er det finale i NM i poesislam i Oslo. Før det har deltakere fra hele landet vært gjennom tøffe kvalifiseringsrunder. Torsdag 15. august var det delfinale i Gvarv.

Skrevet september 4, 2014 i Nyheter, Poesislam Legg inn kommentar

Poesislam: Publikum er klar for delfinale i NM i poesislam i Gvarv.

Poesislam: Publikum er klar for delfinale i NM i poesislam i Gvarv.

Gvarv i Telemark huser omtrent 1000 innbyggere. Foruten å være kjent for høye sommertemperaturer, står bygda og områdene rundt for en stor del av landets epleproduksjon, noe de store fruktlagrene i sentrum vitner om.

Men det foregår mer i Gvarv. Står du ved eplelageret og krysser hovedgata, kommer du til Kjernehuset. Her holder litteraturforumet Leonardos øre litteraturkvelder og andre kulturarrangementer gjennom hele året. Denne torsdagen er det en av landets seks delfinaler i poesislam som står for tur. Et par timer før slampoetene skal på scenen er det stille i Gvarv sentrum og rundt kjernehuset. Heidi Kristoffersen fra Leonardos øre, forsikrer om at det vil komme folk.

– I de årene vi har arrangert poesislam har interessen for arrangementet vært stor blant publikum og deltakere, forteller Kristoffersen. – Det er stor oppslutning, folk deltar år etter år, og mange melder seg på i siste liten.

Det begynte i 2005 og Kartfestivalen har siden gått av stabelen i august hvert år. Her er det mye musikk, og Leonardos øre syntes festivalen også trengte et innslag av litteratur.

– I vår tid er det stort fokus på sang og det å stå på en scene, så hvorfor ikke gjøre det samme med teksten? sier Kristoffersen.

Slik kom poesislam inn i bildet, som nå arrangeres for syvende år på rad.

Hvorfor er det så stor oppslutning rundt poesislam i Gvarv?

– I nærområdet har vi både forfatterstudenter og andre folk som skriver. Derfor er det morsomt å ha et sted å framføre tekst på. Det å ha et miljø hvor man framfører og jobber med tekst, er viktig. Det er tøft gjort å fremføre egenskrevne tekster. Men vi har et godt publikum, understreker Kristoffersen. – De er omsorgsfulle overfor deltakerne.

Det viser seg at det også i år er stor oppslutning om poesislam i Gvarv. Loftet på Kjernehuset fylles opp – snart er alle stolene besatt og folk stiller seg opp langs veggene. De syv påmeldte deltakerne gjør seg klare. Hver av dem har med seg tre egenproduserte tekster, en tekst til hver runde i konkurransen.

Årets programleder Elling Borgersrud, selv poesislammer, men mest kjent fra hip hop-gruppa Gatas parlament, øver opp publikum i forskjellige former for applaus, før han peker ut kveldens jurymedlemmer blant publikum. Publikummere rundt fem bord skal bli enige seg imellom før de gir hver av deltakerne poeng. Dette skal skje fort, her er programlederen streng.

Etter to runder er det fem deltakere igjen i finalen. Publikum har fått høre tekster om alt fra Seljordsormen til netthets. I finalerunden er det fem deltakere igjen, Greta Høyland, Vetle Lassemo, Solveig Fusdal, Billy Castillo og Mona Rød. Da Røed nærmest messet fram en tekst med tittelen «Et raust helvete» til stor entusiasme fra publikum og jurymedlemmer, ble det fort klart at hun var vinneren av delfinalen i Gvarv.

– Dette var veldig moro, sier hun etter å ha sikret seg finaleplass i Oslo.

Seiret: Mona Rød vant delfinalen i Gvarv og er klar for finalen i Oslo i november. Foto: Kristin Li/Foreningen !les.

Seiret: Mona Rød vant delfinalen i Gvarv og er klar for finalen i Oslo i november. Foto: Kristin Li/Foreningen !les.

Rød kommer opprinnelig fra Lunde i Telemark, men bor i Porsgrunn. Til daglig jobber hun som personalkonsulent, men hun liker å skrive på fritiden, og har deltatt på skrivekurs i regi av Litteraturgarasjen i Porsgrunn.

Hva handler teksten «Et raust helvete» om?

– For meg handler den om det tilsynelatende rause samfunnet. Det er stort fokus på det ytre, og på å gjøre de rette tingene i livet. Vi trykker «liker» på sosiale medier og heier på våre medsøstre uansett. Jeg tror vi er mer redd å egentlig si hva vi mener enn tidligere. Jeg opplever at det finnes en enorm overfladiskhet, til tross for at vi er inne i «raushetens tid», sier hun.

Det var på Kartfesitvalen i Gvarv hun ble introdusert for poesislam. Siden har hun vært tilskuer mange ganger. Hun var også med i delfinalen for to år siden. Da endte hun på en 3. plass.

– Egentlig er jeg veldig sjenert, men samtidig liker jeg å opptre og stå på scenen.
Nå gleder hun seg til NM-finalen 28. november på Caféteateret i Oslo.

Hva er poesislam?
Poesislam er en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word. Juryen plukkes ut fra publikum, og de bedømmer deltakerne både på bakgrunn av teksten de framfører og måten de framfører den på.

Den første konkurransen i poesislam fant sted på jazzklubben Green Mill i Chicago i 1986.

Delfinaler NM i poesislam 2014
Lillehammer 23. mai
Gvarv i Telemark 15. august
Trondheim 24. september
Bergen 27. oktober
Tromsø 3.oktober
Oslo 5. november

FINALE
Oslo 28. november
Caféteateret på Grønland
kl 19.00

les2014_068_NETT
Av Kristin Li
kristin@foreningenles.no

NB! En redigert utgave av denne teksten stod på trykk i Bok & Samfunn nr. 7/2014