Debutant fikk ARKS barnebokpris

Tina Troviks debutbok «Samuel Sekel og flukten fra Paris» er vinner av ARKs barnebokpris 2012.

Skrevet desember 6, 2012 i Bibliotek, Bibliotek/lærer, Nyheter Legg inn kommentar

Prisvinner: Tina Trovik (t.h.) var rørt etter å ha mottatt ARKS barnebokpris 2012 av kulturminister Hadia Tajik. Foto: ARK.

10.000 barn fra hele Norge stemte frem boken. Trovik mottok prisen på ARKs butikk på Egertorget i Oslo av kulturminister Hadia Tajik.

– Det er en høytidelig dag når vi skal dele ut ARKs barnebokpris. Juryen her er landets viktigste lesere, ingen er så tydelig og ærlige som barna, ei heller så åpne for nye ideer, historier og inntrykk som barn og derfor ligger det mye tyngde i prisen, sa kulturministeren.

– Det er så fantastisk kult! Samuel Sekel er jo min først bok derfor var det en stor ære å bli nominert sammen med så mange veletablerte og flinke forfattere. Jeg har vært ekstra spent på hva de unge leserne syns om boka mi og at jeg vant er både godt og uvirkelig, sa vinneren selv.

Trovik, som opprinnelig kommer Andenes, sin bok om Samuel Sekel er en ny, norsk fantasyserie for barn. Samuel er 13 år og boken handler om hvordan det var å leve i antikkens Egypt og i Paris under revolusjonen. Les mer om boken her.

Det er elleve år siden ARKs barnebokpris ble etablert. Det første året stemte 2500 elever i 5., 6. Og 7. klasse frem vinneren. I år var antallet 10.000. At så mange barn utgjør juryen, har gjort prisen svært ettertraktet blant norske barne- og ungdomsforfattere.

– ARKs barnebokpris er blant Norges viktigste priser for barne- og ungdomslitteratur. Her får forfatterne direkte tilbakemelding fra leserne, ærlig og uten føringer fra voksne. Det gjør ARKs barnebokpris unik, sier Jan-Frode Brenna-Hansen, ansvarlig for barn- og ungdomsbøker i ARK.

Ideen bak ARKs barnebokpris er viktig: Å gi ny barne- og ungdomslitteratur velfortjent og viktig oppmerksomhet, og samtidig åpne dørene til bøkenes verden for flere barn og unge.

– ARK har ønsket å skape en pris som øker barns leselyst. Det engasjementet og tilbakemeldingene vi får fra involverte skoler, både lærere og elever, viser at vi i stor grad har lykkes med dette, og det er vi stolte av, sier Brenna-Hansen.

Troviks bok «Samuel Seke og flukten fra Paris» seiret i konkurransem med følgende nominerte til ARKs barnebokpris 2012:

Heidi Linde: «Pym Pettersons mislykka familie», Gyldendal Norsk Forlag
Levi Henriksen: «Engelen i Djevelgapet», Cappelen Damm
Jørn Lier Horst: «Salamandergåten», Kagge
Bjørn Sortland: «Istanbul-mysteriet», Aschehoug