Bøker til sommerferien!

Lurer du fortsatt på hvilke bøker du skal lese i sommer? Her er noen utvalgte boktips til deg fra oss i Foreningen !les. God sommer!

Skrevet juni 25, 2019 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter Legg inn kommentar


BJARTE ANBEFALER:


Hva vil folk si
Iram Haq og Hilde Hagerup
Cappelen Damm 2019

Hva vil folk si er en sterk og rystende norsk hverdagsfortelling. Nisha har verdens beste pappa, men da han oppdager at Nisha har smuglet sin norske kjæreste inn på rommet, endres forholdet. Besøket får dramatiske konsekvenser og endrer Nishas liv totalt. Det er en rett fram og ganske enkel fortelling, men urettferdigheten og medfølelsen for Nisha griper tak i meg som leser. I tillegg gir det innsikt i hvordan jenter med Nishas bakgrunn faktisk har det. Da jeg jobbet som ungdomsbibliotekar på Deichman avd. Torshov kunne vi ikke skaffe nok sånne bøker. Boken bygger på filmen med samme navn.


Vei, bok 1
Sara B. Elfgren
Illustrert av  Karl Johnsson
Oversatt av Mari Moen Holsve
Egmont 2019

– Dette er en episk fantasytegneserie i to bind, inspirert av norrøn mytologi. Vi møter kjempene i Jotunheim, æser og vikinger. Maktkamp, intriger, umulig kjærlighet og ære er stikkord. I sentrum av alt står en ung kvinne, Vei. Hun får en helt spesiell rolle når konfliktene skrur seg til. Store temaer, heftige konflikter, lidenskap, magi og action. Her er det fullt kjør hele veien. Og det funker som bare det!

OLE ANBEFALER:


David Bowie: Det siste intervjuet og andre samtaler
Oversatt av Heidi Sævareid
Flamme forlag 2019

– Helt fram til midten av 2000-tallet ga artisten David Bowie en mengde intervjuer i ulike medier. Deretter forsvant han fra rampelyset. Et utvalg av disse samtalene, pluss det siste intervjuet han gjorde før han døde i 2016, er samlet i denne flotte boken fra Flamme forlag. Her møter vi Bowie privat, men også i samtaler om interessefelt som design, kunst og, selvsagt, musikk. I denne norske utgaven er også det delvis myteomspunnende NRK-intervjuet fra 1987 av Vera Kvaal inkludert.


Slutten
Mats Strandberg
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Kagge 2019

– En komet er på vei mot jorda. Menneskene har bare fire uker igjen å leve. I dette skrekkscenarioet finner vi 17 år gamle Simon og Lucinda, og deres familier og venner. Ingen vet hvordan de skal bruke tiden fram mot slutten på en best mulig måte. En mystisk og tragisk hendelse knytter Lucinda og Simon tettere hverandre, men vil de klare å finne svarene de er ute etter før det er for sent? Slutten er en spennende roman om mennesker som på randen av utslettelse likevel skal få det dagligdagse til å fungere.

VIBEKE ANBEFALER:


Utover enhver rimelig tvil 
Malin Persson Giolito
Oversatt av Monica Carlsen
Cappelen Damm 2018

– Hvordan kan et justismord skje i et moderne samfunn og rettsstat? Hvordan kan noen bli dømt og fengslet for en forbrytelse de ikke har begått? Dette er tematikken i Giolitos krim. En kvinnelig advokat blir overtalt til å jobbe på fritiden med å få til en gjenopptakelsessak for en pedofil morder, som samfunnet bare omtaler som «Doktor død». En grundig gjennomgang av saken og alle saksdokumentene, avdekker dårlig politiarbeid, en forhåndsdømming i media og vitner som ikke har meldt seg.


Bow & Arrow – En tegneseriedagbok fra London
Ida Larmo
Cappelen Damm 2019

– Dette er en sakprosa/visuell dagbok fra Ida Larmos år som kunststudent på Kingston universitet i London. Foreldrene til Ida skilte seg like før hun skulle dra, og kjæresten hadde funnet en annen. Hun opplever store endringer i livet, og å skulle stå på egne bein, borte fra familie og venner. Ida formidler en historie mange kan kjenne seg igjen i. Det å være ung, usikker og til tider frustrert, men også full av drømmer og pågangsmot. Det å skulle finne ut hva man vil bli og å måtte håndtere det å bli voksen. Illustrasjonene til Larmo er detaljerte og levende. Hun varierer oppslagene ved å legge inn reelle skisseboktegninger fra London, og nydelige akvareller. En utrolig vakker leseopplevelse!

SIGRUN ANBEFALER:


Ulla
Anna R. Folkestad
Samlaget 2019

– Ulla er ein morosam billedbok om å tilhøyre eit fellesskap. Dei andre sauane gløymer å leite etter Ulla då dei leker gjømt og ho blir borte frå flokken. Heldigvis møter ho ein hjelpsam bever, ei røyskatt og ein elg, og saman finn dei ut at dei skal lage seg ein eigen flokk. Med kjent eventyrstil og klare fargerike tekningar er dette ei bok som egnar seg godt til høgtlesing for barn frå tre år og oppover.


Smilefjes. Tommel opp. Regnbue.
Victoria Durnak
Flamme forlag 2019

Smilefjes. Tommel opp. Regnbue. er en småabsurd roman om vennskap på falske premisser. Etter et avslag på opptaksprøven til Teaterhøgskolen tar 26 år gamle Ivana et uvanlig skuespilleroppdrag: Som en slags undercover-agent skal hun bli venn med elskerinnen til oppdragsgiverens forlovede og manipulere henne til å gjøre det slutt. Boka er en hverdagslivs-thriller med et drivende plot og treffende beskrivelser av en gjennomsnittlig jentes tilværelse i Oslo Øst – perfekt som selskap på reise eller på stranda i sommer.

HILDE ANBEFALER:


Dunbar
Edward St. Aubyn
Oversatt av Ragnhild Eikli
Gyldendal 2019

– For en lesefest! Det er ikke langt mellom Shakespeare og såpeopera i Edward St. Aubyn moderne tolkning av King Lear. Den aldrende mediemogulen Henry Dunbar har uten å vite det blitt totalt spilt over sidelinjen av sine maktsyke døtre. Oppholdet på sanatoriet begynner mer og mer å fortone seg som et fengselsopphold og han begynner å angre bittert på at han overlot ansvaret til selskapet til de psykopatiske døtrene fra sitt første ekteskap. Fratatt alt stavrer han ut av sanatoriet på rømmen opp i fjellet. Hvem vil finne han først – snøstormen, de hevngjerrige barna eller den yngste datteren som bare vil han vel?


Ekte kvinner har kropper
Carmen Maria Machados
Oversatt av Bente Klinge
Solum Bokvennen

– Dette er nifse, sjangeroverskridende noveller som gir frysninger på ryggen. Med en blanding av realisme og gotikk, skriver debutanten Carmen Maria Machados frem kvinnekroppen, seksualitet og spøkelser på en måte jeg ikke har lest før. Rart, skakt og skremmende.

TROELS ANBEFALER:


Virkelighetens monstre
Line Renslebråten
Cappelen Damm 2019

– Man trenger ikke å lese eventyr for å finne monstre. Virkelighetens monstre samler de skumleste, ekleste og farligste dyrene fra denne verden for unge lesere. Bokas korte og presise tekster med akkurat passe mengde tenner, slim og gift, oversikter der dyrene får skår etter hvor farlige de er for mennesker og – ikke minst – flotte og skumle illustrasjoner betyr at Virkelighetens monstre egner seg godt for hytta og stranden. Spesielt bildene av edderkoppdyr og slanger vil trolig få det til å løpe kaldt ned av ryggen på mange i sommervarmen.


Sult
Knut Hamsun og Martin Ernstsen
Minuskel 2019

– Det er en begivenhet når Hamsuns moderne klassiker blir tegneserie, og Martin Ernstsens versjon av Sult har blitt meget leseverdig. Surrealistiske fremstillinger av Sult-heltens hallusinasjoner bidrar til en leseopplevelse som både inspirerer og gir lyst til å lese klassikeren på nytt.

SILJE ANBEFALER:


Alle andre
Sally Rooney
Oversatt av Tiril Broch Aakre
Armada Forlag 2019

– Den unge irske forfatteren Sally Rooney opplevde stor internasjonal anerkjennelse med debutromanen Samtaler med venner, en roman jeg likte svært godt. Alle andre er hennes andre roman, og for denne ble hun tildelt Costaprisen, nominert til Booker-prisen og romanen skal produseres som en BBC-serie. Boka handler om Connell og Marianne som vokser opp i den samme irske småbyen, men som har veldig ulik bakgrunn. Hun kommer fra et dysfunksjonelt overklassehjem; han vokser opp med en alenemor som er rengjøringshjelp i overklassehuset. Marianne er den intellektuelle, kjølige jenta uten venner. Connell er skolens kjekkeste gutt. De utvikler et forhold – i all hemmelighet. Begge får studieplass ved Trinity College i Dublin og relasjonen dem imellom utvikler seg de følgende årene. Alle andre er en roman om nærhet til et annet menneske, en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre. Det er også en roman om stolthet og misforståelser som aldri kan rettes opp.

God lesing og god sommer!