Bøkene i tXt 2023/24

Her er bøkene vi har henta utdrag frå i tXt for skuleåret 2023/24. Se boklista og lenke til påmelding her.

Skrevet april 25, 2023 i Bibliotek/lærer, Boktips, Lærer ungdomsskolen, Nyheter

tXt-aksjonen for neste skuleår har tittelen På sidelinja.

PÅMELDING HER

På sidelinja

Blodmåne
Tor Arve Røssland
Vigmostad og Bjørke 2023
Grøsser

Vanja, Sarah og Benni reiser på et høyfjellshotell for å slappe av. Det er kaldt og snør tett. Allerede første natta merker Vanja at noe ikke stemmer.

Nagel. Storm og skygger
Sigbjørn Lilleeng
Strand 2023
Fantasy

Brage og Farah har gått utenfor bymurene og inn i den forbudte Storskogen for å lete etter Nagel, som på mystisk vis forsvant i en tordenstorm. De tre er ikke akkurat venner, men har havnet sammen fordi de er annerledes. Nagel er den siste av sitt slag og har måttet tåle mye diskriminering fordi han er så spesiell. Etter den store krigen, der menneskene utryddet skrømtene, har skogen vært forbudt område. Vil de finne svar på hva de voksne frykter i skogen, og hvem, eller hva, som bortførte Nagel?

Lik meg. Første gang.
Anne Wisløff
Cappelen Damm 2022
Nominert til Uprisen
Sex

Leo er alene hjemme. Sofie er på besøk. Sist gang gikk det litt dårlig, men da var de jo fulle, begge to. Denne gangen skal det bli bedre. De har sett hvordan det skal gjøres på Pornhub, og de har tredd kondomer på agurker i klassen. Hvor vanskelig kan det egentlig være? 

Vulkan
Zakiya Ajmi
Omsett av Runa Kvalheim
Samlaget 2022
Drama

Anna og mora har endeleg flytta ut frå krisesenteret og til ei eiga leilegheit. Det betyr ein ny by og ein ny skule for Anna. Men det er ikkje så lett å sjå moglegheitene når mora framleis slit og Anna ikkje ein gong får sin eigen plass i det nye klasserommet. Men ho har klart å få ein ny venn, Chilli. Og så går det ein veldig spennande gut i parallellklassa.

Mørkealven 1. Alene.
Helen Kaldheim
Egmont 2022
Fantasy

Cain går på skole i Kløverrike. Dette er ikke så lett fordi han er den eneste Mørkalven igjen i verdenen og nesten ingen vil ha noe med ham å gjøre. I en historietime skal klassen lære om den store krigen, den som ble startet av Mørkalvene.

Gangster
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2023
Drama

Sander er straks myndig og har så langt klart å rettferdiggjøre valget om å droppe ut av skolen, selge et dop kalt fenris og lyve til de hjemme. Men er egentlig gangsterlivet så kult og enkelt som kompisen, Niko, skal ha det til? Er det virkelig slik som han sier, at politiet ikke har tid til å ta småfiskene?

Rema. Mysteriet med den blå tåken.
Amy Kim Kibuishi
Oversatt av Kristian Baardsen
Fontini 2022
Fantasy

Da Tabby så en veldig uvanlig og kjekk gutt gå igjennom en portal rett ved der faren døde, fulgte hun etter og havnet på en annen planet, i byen Cerey. Filip, den kjekke gutten, er en ånd som har mektige krefter. Problemet er bare at ånder ikke er velkomne i Cerey, og blir sett på som fiender, så han må skjule for alle hvem han egentlig er. I forsøket på å få Tabby hjem igjen, blir de oppdaget og beskutt. Tabby blir truffet og Filip tar henne med seg tilbake til Cerey for at hun skal bli bra igjen.

Splintra
Hilde Myklebust
Samlaget 2022
Nominert til Uprisen
Drama

I løpet av sommarferien kjem Mia og Are nærare kvarandre. Kanskje er det noko meir mellom dei enn berre vennskap. Men når Mia endeleg skal flytte på hybel for å gå på musikklinja på vidaregåande skule, blir Are alvorleg sjuk. Korleis kan ho starte eit nytt og etterlengta kapittel i livet, medan Are ligg på sjukehuset? Er det lov å ha det morosamt, når ein du er glad i har det vondt?

Blokk til Blokk
Castro, Don Martin og Fela
Illustrert av Andreas Iversen
Cappelen Damm 2022
Oppvekst

Don Martin, og brødrene Castro og Fela forteller om oppveksten i Groruddalen. For de tre, som ikke helt fant sin plass, ble graffiti og hip hop viktig. Men ikke alle syntes graffiti var fint. Å løpe fra vektere ble nattens virkelighet. Som om ikke det var nok, så var det flere som kranglet om plass, både i lokalsamfunnet, familien og på graffitiveggene.

Heiloen
Marte Mittet
Omnipax 2022
Nominert til Uprisen
Historisk roman

Året er 1942. Tyske soldater har invadert landet, og Nora er på vei til en gammel jakthytte langt ute i skogen i Nord-Trøndelag – helt alene. Det er fare for at hun har havnet i tyskernes søkelys, og broren, Peter, vil ikke at hun skal bli værende i Trondheim før de vet at hun er trygg. Men er hun tryggere ute i skogen på egenhånd? Og er hun virkelig alene?