Boktips til sommerferien!

Her er noen bokanbefalinger til barn, ungdom og voksne fra oss i Foreningen !les. Vi ønsker alle en riktig god sommer og ser frem til en spennende bokhøst!

Skrevet juni 30, 2020 i Bibliotek/lærer

Ro med bok: Sommeren er en ypperlig tid til å senke skuldrene og slappe av med en bok. Se etter en Lesekiosk der du er. Bildet er utenfor Sentralen i Oslo. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

BJARTE ANBEFALER:


Hyllest til halvmørket
Av Junichirõ Tanizaki
Oversatt av Ika Kaminka
Forlaget Press 2020

– Sommeren kan være tiden for å sluke en lang bok. Eller man kan ta seg tid til å nyte en kort bok, f.eks. Hyllest til halvmørket. Sjelden leser jeg bøker som får meg til å se verden fra en annen vinkel. Denne klassikeren tok meg med inn i halvmørke, i skyggene, i lyset fra stearinlysene hvor andre detaljer kommer til syne. Essayet handler om japansk arkitektur og estetikk. En kort og på alle vis vakker bok, som blir med meg resten av livet.


Spilledåsen 1: Velkommen til Pandoria
Carbone og Gijé
Oversatt av Stéphanie de Miranda
Gyldendal 2019

– Kom plutselig over denne superfine fantasy-tegneserien. Åtte år gamle Nola får en spilledåse som har tilhørt den avdøde moren. Når hun kikker nærmere på den får hun øye på ei jente som vinker. Nola krymper og forsvinner inn i spilledåsen, til landet Pandoria. Det blir et eventyrlig, dramatisk og fascinerende besøk i Pandoria. Bok tre er allerede ute. Her er det bare å forsvinne inn i spilledåsen.

VIBEKE ANBEFALER:


Laura Dean driver og dumper meg
Mariko Tamaki
Illustrert av Rosemary Valero-O´Connel
Oversatt av A. Audhild Solberg
Cappelen Damm 2020

– Vi møter Frederica «Freddy» Riley som er 17 år og sammen med skolens mest populære jente, som akkurat er i ferd med å dumpe henne for tredje gang. Denne gangen på selveste Valentinsdagen. Freddy har heldigvis gode venner som støtter henne gjennom kjærlighetssorgen, nok en gang. Akkurat som leseren ser de at Laura Dean ikke er en spesielt god kjæreste eller venn. Noe som er vanskelig å se selv, når man er så hodestups forelsket. Freddy mister både seg selv og vennene sine av syne, men klarer til slutt å ta nødvendige grep for å komme seg videre og over Laura Dean. Boken er illustrert i Manga-stil, med en begrenset fargepalett i svart, hvit med noen rosa elementer, som fungerer veldig godt.


Dette var pakten vår
Ryan Andrews
Illustrasjoner Ryan Andrews
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

– Den lille landsbyen har et årlig ritual på høstjevndøgn. Byens innbyggere sender papirlykter nedover elven, og sagnet sier at når lyktene forsvinner av syne blir de til stjerner. Ben og kameratene hans inngår en pakt om å sykle etter lyktene for å se hvor de blir av. En etter en av kameratene til Ben snur underveis, men Nathaniel, som har fulgt etter på avstand, blir med hele veien. Dette er en nydelig fortelling om mirakler, magi, eventyr og uventet vennskap, fortalt gjennom vakre illustrasjoner.

OLE ANBEFALER:


Sinne
Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020

– Så langt i år har det kome fleire interessante debutantar frå Samlaget. Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigsten er ein sterk debut. Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida.


London. Blant gangstere, rabbiner, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet
Nazneen Khan-Østrem
Kagge 2019

– Når du ikke kan reise til London, bør du lese Khan-Østrems fantastiske bok om byen. Den gir deg en lærerik og underholdende inngang til den engelske hovedstaden. Forfatteren tar utgangspunkt i de ulike bydelene og skriver fram interessante møter med menneskene som bor der. Du får innblikk i hvordan bydelene har utvikla seg og hvilken betydning befolkninga har hatt for denne utviklinga. Men med Khan-Østrem som guide får du ikke bare mer kjennskap til hvordan byen har blitt så unik, du får også smake på nydelig mat, hørt på god musikk og truffet mange spennende mennesker. London er ei bok til å bli klokere av og som garanterer en London-tur utenom det vanlige.

SILJE ANBEFALER:


På vei mot toppen
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2020

På vei mot toppen er Angie Thomas’ andre ungdomsbok. Hun slo igjennom med boka The Hate U Give som ble en internasjonal bestselger og som også er filmatisert. Hovedpersonen er 16 år gamle Bri som drømmer om å slå igjennom som rapper, slik faren nesten gjorde før han ble skutt i et gjengopprør da hun var liten. Får hun sitt gjennombrudd, kan hun sikre familiens økonomi. Hun vokser opp i ghettoen. Moren er arbeidsløs og har en fortid som rusmisbruker. Her er det gjengkonflikter, doplanging, fattigdom, rasisme og politivold, men også sterke vennskap, forelskelse, drømmer og tro på egne evner. På vei mot toppen er en fengende og lettlest bok, fortalt med stort driv og energi. Både jeg og datteren min på 12 likte denne boka veldig godt.


Ha det, ser deg i morgen
William Maxwell
Oversatt av Mona Lyche Ramberg
Pax Forlag 2018

– Om sommeren er det tid for å lese klassikere! Her er en liten perle av en bok som regnes som en av 1900-tallets beste amerikanske romaner. Maxwell mottok National Book Award og var finalist til Publitzer-prisen for denne boka. I tillegg til å være forfatter, var Maxwell skjønnlitterær redaktør i The New Yorker der han blant annet arbeidet med forfattere som Vladimir Nabokov, J.D. Salinger og John Updike. I romanen utforsker Maxwell fortiden. En tidlig vintermorgen i 1922 blir en bonde drept på gården sin i en småby i Illinois. Fortelleren ser tilbake på hendelsene fem ti år senere. På grunn av dette drapet, tok et vennskap han hadde i tenårene slutt. Kameraten var sønnen til drapsmannen. Fortelleren forsøker å rekonstruere det som skjedde, og vi får historien til tre familier, to mislykkede ekteskap og en intens kjærlighetshistorie.

SIGRUN ANBEFALER:


Sommarboken
Tove Jansson
Schildts & Söderströms 2014 (1972)

– Mummitrollets 75-årsjubileum er en god anledning til å finne frem fortellingene fra mummiuniverset i sommer, men Tove Jansson har også skrevet nydelige bøker for voksne. Få bøker beskriver den nordiske sommeren like godt som Janssons Sommerboken fra 1972. Her møter vi seksåringen Sophia og hennes farmor på en øy i den finske skjærgården. For Sophia er farmoren en trygg havn, men også hennes største utfordrer, både som samtalepartner og eventyrer, og sammen utforsker de alle øyas hemmeligheter.


Ut av skyggene
Shazia Majid
Aschehoug 2019

– Historien om kvinnene som kom til Norge som innvandrere på 1970-tallet er sjelden blitt fortalt, men med Ut av skyggene gir journalisten Shazia Majid stemme til en generasjon av kvinner som levde på utsiden av samfunnet, i isolasjon og uten språk. En av disse kvinnene var Majids mor. Boka gir et klart bilde av livet hun fikk som innvandrer, lavtlønnsarbeider og kvinne i Norge, uretten som ble begått mot henne og andre innvandrerkvinner fra storsamfunnet og i familiene, og betydningen deres erfaringer og kamp for likestilling har hatt for døtrene deres. Slik er boka et viktig bidrag til den moderne norgeshistorien, men oppleves også relevant for dagens kamp mot muslimhets og sosial kontroll. Boka mottok nylig Bokhandelens sakprosapris for 2019.

TROELS ANBEFALER:


Pinnsvin
Henrik Hovland
Illustrert av Karen Aarre
Ena forlag 2020

– Pinnsvin av Henrik Hovland er en nydelig og lavmælt sakprosabok. Boka har sjarmerende svart-hvite illustrasjoner, men er blottet for bling-bling. Den overbeviser først og fremst gjennom sin tro på at stoffet er spennende og interessant nok i seg selv – og det er det. Spørsmål fra barna til fortelleren setter i gang refleksjoner og undersøkelser, og svarene er ofte befriende tentative og udogmatiske tanker som tar vare på den opprinnelige undringen og som tusler, tasler og beveger seg i ruslefart. Dermed fremstår boka samtidig som en modell for et jordnært samvær mellom små og store.


Ti kniver i hjertet
Nora Dåsnes
Aschehoug 2020

– «Jeg skal slutte å være barn og starte å være ungdom» står det omtrent midtveis i Ti kniver i hjertet. Ordene er skrevet med håndtegnede typer, fyller hele siden og innfanger Tuvas situasjon slik den skildres i den fiktive dagboka. Hun er delt mellom barnslige Bao på den ene siden, og Linnéa som nylig har fått seg kjæreste og ikke lenger er like interessert i å leke med venninnene på den andre. Men så dukker Mariam opp, og snart lurer Tuva på om det går an å både være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes debuterer med en grafisk dagbokroman som er både intens, nyansert og leken, og som får frem hvordan skeiv kjærlighet – akkurat som annen kjærlighet i overgangen mellom barn og ungdom, er både vrien og helt naturlig.

NB! Foreningen !les og Sparebankstiftelsen DNB har den siste tiden åpnet en rekke lesekiosker rundt omkring i landet, og flere kiosker åpnes fortløpende. Her kan du gi en bok og ta en bok. Se oversikt her