Utdeling av Uprisen – årets ungdomsbok

Torsdag 2. juni klokken 10.00 deles Uprisen ut i Maihaugsalen under Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Skrevet mai 30, 2022 i Bibliotek/lærer, Nyheter, Presse, Uprisen - årets ungdomsbok

Elleve juryklasser fra samtlige regioner har lest og vurdert de fem nominerte bøkene til Uprisen 2022. Torsdag denne uka fylles Maihaugsalen på Lillehammer med unge lesere og nominerte forfattere. Prisutdelingen er klokken 10.00. Konferansier er Heidi Marie Vestrheim.

De nominerte er:
Abnormium av Ida Kinden Jonassen, Kindex 2021
Den sorte bruden av Anne Elvedal, Cappelen Damm 2021
Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag, Gyldendal 2021
Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim, Samlaget 2021
Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo, Vigmostad & Bjørke 2021

Juryklassene er:
Ås ungdomsskole (Viken)
Skien kulturskole (Vestfold og Telemark)
Høyland ungdomsskole (Rogaland)
Tromsø International School (Troms og Finnmark)
Børstad ungdomsskole (Innlandet)
Fillan ungdomsskole (Trøndelag)
Tokerud ungdomsskole (Oslo)
Havlimyra skole (Agder)
Grane barne- og ungdomsskole (Nordland)
Rå skole (Vestland)
Eide ungdomsskole (Møre og Romsdal)

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge, sier det har vært interessant å følge juryklassene så langt i prisarbeidet.

– Nå ser vi frem til å høre diskusjoner under storjurymøtet om hvordan bøkene har engasjert leserne, og vi gleder oss veldig til utdelingen i en fullsatt Maihaugsal. Det blir spennende å se hvilken bok som blir de unge lesernes favoritt, sier hun.

Kontakt:
Eira Kluge
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 917 99 180
Epost: eira@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les har vært nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), fem ganger, sist i 2021.

Les mer Foreningen !les

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her