tXt: Berørte med boktrailer
tXt-aksjonen er populær ved Alværn ungdomsskole på Nesodden. Særlig oppgaven der de unge leserne skal lage boktrailere slår an, og resultatene blir ofte fine og morsomme. I år var det en gruppe lesere som utmerket seg spesielt med sin animerte boktrailer av Ubesvart anrop av Nora Dåsnes. Den berørte både medelever, lærere, oss i Foreningen !les og Dåsnes selv.
– Dette er en oppgave som vi gir etter at vi har jobbet lenge med tXt-aksjonen, slik at elevene allerede kjenner godt til utdragene, forteller lærer Tonje Sundby Thuen.
– Elevene skal velge seg tre tekster som de ønsker å fordype seg i. De får ikke vite konkret hva de skal gjøre med utdraget, og gruppene blir satt sammen ut ifra hvilket utdrag de har valgt, legger hun til.
Ideen vokste raskt
De fire 8. klassingene Anne Erika Smith-Meyer (13), Norah Oksvold (13), Johanne Ask Gengenbach (13) og Victor Ohm (13) forteller at Ubesvart anrop var et av utdragene i tXt Løyndom som de likte aller best. De likte godt tegningene og hvordan teksten var skrevet, og synes tematikken rundt 22. juli er spennende. Det var nettopp utdragets tema som gjorde at de bestemte seg for å lage en animasjon.
– Det ble umulig å ha rollespill, for da blir det fort litt tullete og humoristisk, så det ble ganske raskt utelukket, sier Johanne.
– Ja, 22. juli er ikke akkurat noe man kan tulle med, påpeker Victor og fortsetter:
– Så da tenkte vi at det var bedre å lage en animasjon av tegneserien. Den ideen kom vi på ganske raskt i starten av prosjektet.
Thuen forteller at elevene fikk lite veiledning underveis, men at de på forhånd fikk en oppskrift over hva en boktrailer bør inneholde.
– Utenom dette fikk elevene helt frie tøyler egentlig. Det var et poeng at de skulle være kreative, og det har jo disse virkelig klart!
Slang på en dialekt
Gruppa startet med å lage en animasjon med bare musikk og lydeffekter før Victor kom med ideen om å legge på stemmer.
– Jeg tenkte at traileren ville bli mye mer spennende da. Jeg og Johanne er stemmene. Jeg slang på en liten dialekt og brukte mikrofon-effekt for å lage stemmen til læreren, sier han.
– Hvilke verktøy brukte dere for å lage traileren?
– Vi lagde animasjonen i Procreate (en digital illustrasjons app, red. anm.), og så animation assist. Deretter Cap Cut (videoredigeringsprogram fra eierne av Tiktok, red. anm.) til å klippe sammen bilder og legge på musikk og lyder, sier Johanne.
Elevene ved Alværn ungdomsskole forteller at de liker godt å jobbe med oppgaver over lengre tid, der de kan tenke selv og være kreative.
– Da blir det lettere å sette seg skikkelig inn i temaet, mener de.
Thuen trekker frem variasjonen i tematikk og i sjanger i årets tXt-aksjon.
– Ved å bruke tXt-utdragene og oppgavene i norskundervisningen får vi eksponert elevene for skjønnlitteratur og jobbet med mange av kompetansemålene. Det oppleves av og til vanskelig tidsmessig å gi plass til skjønnlitteraturen og tid til fordypning i løpet av skoleåret, fordi norskfaget inneholder så mye. Men ved å bruke tXt blir det mulig å gi elevene tid og rom til å hvile og bli i teksten, og jeg opplever at de liker dette veldig godt. Jeg tenker at skolen må tørre å stå for og representere noe annet enn det elevene ser til vanlig, sier Thuen.
Hun mener tXt er en viktig inngangsport til litteraturen, spesielt ved at elevene kan oppdage at det finnes bøker med univers som er gjenkjennbart for dem, som for eksempel gaming, men også andre temaer.
– Vi har hatt mange klassesamtaler der vi har gått mer i dybden i tematikken. Elevene har lært om barnefattigdom og radikalisering i Norge. Jeg opplever at årets tXt er allmenndannende, på et vis.
Kreativitet og ferdigheter
Boktraileren til Ubesvart anrop rørte ikke bare voksne, men også de andre elevene i klassen ble imponert over hva gruppa hadde fått til. At elevene lagde en boktrailer som fenget så bredt, kom både som en overraskelse og ikke, hevder Thuen.
– Dette er en veldig morsom klasse med mange kreative sjeler, men i denne gruppen ble det ekstra god klaff fordi det ble en god kombinasjon av digitale ferdigheter, kreativitet og kunstnerisk tilnærming.
For elevene ble det ekstra stas at forfatteren av Ubesvart anrop, Nora Dåsnes, ikke bare fikk se boktraileren, men også delte den på sosiale medier.
– Det var veldig kult! Jeg ble skikkelig glad, forteller Norah.
Og nyheten spredte seg raskt i gruppa.
– Da Johanne sendte meg screenshot, ble jeg veldig overrasket over at den hadde nådd forfatteren, sier Anne Erika.
Imponert og rørt forfatter
Jeg synes det var utrolig kult å se boktraileren! Forteller Nora Dåsnes.
– Jeg er mye ute i skolen og formidler boka om dagen, så jeg tenker mye på hvordan den kan fremføres foran et publikum, og da var det ekstra gøy å se denne mini-adaptasjonen. Det er veldig imponerende hva de har fått til, jeg har gjort noen mindre animasjonsprosjekter før, så jeg vet hvor vanskelig det er! Derfor ble jeg også rørt over at noen har tatt seg tiden til å lage noe som fremstår så gjennomtenkt og fint om en bok jeg har skrevet.
– Til elevgruppa vil jeg bare si takk, wow!!! (med minst tre utropstegn), og at jeg håper at de har lyst til å fortsette med historiefortelling i en eller annen form i framtiden!