Svart boktips-fredag!

Black Friday i godstolen? Her er syv bokanbefalinger.

Skrevet november 23, 2020 i Boktips, Formidling, Nyheter


Den svartkledde jenta

Av A. Audhild Solberg
Samlaget 2019

 – Den svartkledde jenta er lett å lese, spannande, skummel og passe ubehageleg for sjangeren. Kort sagt: ein treffsikker og effektiv grøssar for ungdom. (Troels)


Svart vann
Joyce Carol Oates
Oversatt av Tone Formo
Pax forlag 2018

– Dette er et knyttneveslag av en bok på knappe 150 sider. I fragmenter frem og tilbake i tid, får vi innblikk i 26 år gamle Kelly Kellehners liv, mens hun sitter fastklemt i en bil og venter på drukningsdøden. Bilen ble kjørt av en full, rik og mektig senator, som etterlot Kelly hjelpeløs, mens han selv hadde fokus på å redde sitt eget liv og videre karriere. Da romanen kom ut i 1992 var det mange som forbandt den med Chappaquiddick-ulykken i 1969. Senator Edvard Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens hans unge, kvinnelige passasjer ble etterlatt for å dø. (Vibeke)


Svart senker natten seg
Aleksander Kirkwood Brown
Omnipax 2016

– Jeg synes boka var veldig fin og spennende! Jeg likte godt at det brukte Lusia i boka og vinteren! Jeg likte også at de beskrev tankene og personene godt! Jeg anbefaler denne boka for gutter og jenter i alderen 8-12 år!Jeg gir terning kast 6, fordi dette var den sjangeren jeg likte veldig godt! (Elev ved Kråkstad skole på bokslukerprisen.no)


Svartedalen
Atle Hansen
Samlaget 2015

– Kva gjer du når du høyrer mystiske stemmer frå kjellaren i ei forlaten løe, djupt inne i Svartedalen, der du absolutt ikkje skulle gå? Når mystiske ting byrjar hende, og du ikkje klarer å finne ei naturleg forklaring? (Frå forlaget)


Hyllest til halvmørket
Av Junichirõ Tanizaki
Oversatt av Ika Kaminka
Forlaget Press 2020

– Sommeren kan være tiden for å sluke en lang bok. Eller man kan ta seg tid til å nyte en kort bok, f.eks. Hyllest til halvmørket. Sjelden leser jeg bøker som får meg til å se verden fra en annen vinkel. Denne klassikeren tok meg med inn i halvmørke, i skyggene, i lyset fra stearinlysene hvor andre detaljer kommer til syne. Essayet handler om japansk arkitektur og estetikk. En kort og på alle vis vakker bok, som blir med meg resten av livet. (Bjarte)


Så mørkt det ble

Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Øyvind Torseter
Ena 2020

– En gutt sitter fast i heisen. Han lekte til sent på kvelden utenfor blokka, og får egentlig ikke lov til å ta heisen alene. I heismørket tar redselen tak i ham. Han ser for seg en fortvilt mamma, helikoptre med søkelys, og naboer, politi og soldater som går fra dør til dør for å lete etter ham. Hva vil skje hvis han aldri kommer seg ut? Torseters enkle tegninger gjør fortellingen både sår og komisk, og Så mørkt det ble gir et fint bilde av barnets frykt og fantasiverden. Til sist er det de gode minnene som hjelper gutten å finne mot til å overvinne redselen og komme seg ut av situasjonen på egen hånd. (Sigrun)


Jeg blir borte i mørket
Michelle McNamara
Oversatt av Rune R. Moen
Forlaget Press 2019

– En kan fort drømme seg bort i det å ha en enebolig med vinduer fra gulv til tak. Etter å ha lest True Crime grøsseren Jeg blir borte i mørket vil en heller få mareritt av mørke vindusflater og et behov for tykke gardiner. Golden State-morderen herjet på østkysten av USA på 70- og 80-tallet uten å bli tatt. Ofrene var sovende par, som ble torturert og drept. Bloggeren og journalisten Michelle McNamara arbeidet med å samle enorme mengder materiale i håp om å kunne finne identiteten på seriemorderen. Hun døde midt i arbeidet med boka og Jeg blir borte i mørket ble gjennomført av journalistkollegaer på bakgrunn av McNamaras nitidige research og notater. Resultatet er et fascinerende portrett av et amerikansk mareritt, en svunnen tid og en kvinnes besettelse etter å finne sannheten og fortelle ofrenes historie. (Hilde)